
Pavāres Dzintras Līces rabarberu receptes: "Saldo rabarberu klimpu zupu šopavasar esmu vārījusi jau reizes trīs"

Dzintra Līce ir diplomēta pavāre, pirms daudziem gadiem viņa strādāja Saldus ēdnīcā, vēlāk kādu laiku Zaņas skolā, bet pēc tam daudzus gadus Druvas bērnudārzā.
Saldus Zeme ar viņu iepazinās pirms apmēram desmit gadiem, kad druvenieki gatavojās Saldus pagasta svētkiem. Toreiz Dzintra cepa lieliskas plātsmaizes ar rabarberiem un cienāja arī žurnālistus. Atceros, ka fotogrāfam visvairāk garšoja kraukšķīgās plātsmaizes maliņas, bet man — mīkstais un sulīgais viducis.
Nolēmu atkal sazināties ar pieredzes bagāto pavāri, lai uzzinātu, kā viņai klājas un ko apetitelīgu gatavo no rabarberiem, jo tie tagad ir gandrīz katrā dārzā — ļoti sulīgi un vitamīnu pilni. Kad rīta pusē sazvanāmies, Dzintrai darba pilnas rokas, tāpēc sarunu atliekam uz vakaru. Kad piezvanu, klausulē atskan priecīga un jauneklīga balss — darbojoties ar mazmazbērniņu. Vaicāju, kā Druvā visiem labi zināmā Dzintra Līce kļuva par pavāri.
Interese par ēst gatavošanu viņai radusies no mammas. Īpaši garšoja viņas vārītā rabarberu klimpu zupa un plātsmaize ar rabarberiem. Vecberbru biškopības tehnikumā, kur izglītoja arī pavārus, Dzintra aizgāja mācīties kopā ar vairākiem klasesbiedriem. Savās darba gaitās viņa novērtē pusdienu gatavošanu bērniem no vietējiem produktiem: “Esmu veco laiku cilvēks, toreiz bērnudārzam bija savs sagādnieks, kas meklēja un iepirka apkārtnē audzētus dārzeņus un augļus, pienu un gaļas produktus. Ēst gatavojām uz vietas bērnudārzā. Nesaku, ka tagad ir slikti, kad ēdienu atved centralizēti pagatavotu, bet man vairāk pie sirds bija iepriekšējā kārtība.“
Nu jau Dzintra beigusi aktīvās darba gaitas, bet garšīgu ēdienu turpina gatavot, lutinot ģimeni un draugus. “Šajos laikos internetā var izlasīt visvisādas receptes, bet, kad ciemos brauc bērni, vienmēr prasa pagatavot šmorētas ribiņas, viņiem vajag arī cepeti un vistu gaļas veltnīšus. Pavasarī prasa rabarberu salātus, kas iegaršojušies. Tie ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojami. Kad ir laika un nauda makā, tad savējos palutinu, protams, arī uz svētkiem. Kad palīdzu kādam uzklāt dzimšanas dienas galdu, es parasti gatavoju sāļos ēdienus.
Ko vēl no rabarberiem var pagatavot? Saldo rabarberu klimpu zupu šopavasar esmu vārījusi jau reizes trīs. Cepu keksiņus, vāru uzputeni. Man dārzā ļoti liels rabarberu krūms, tāpēc jādomā, ko ar to iesākt. Garšo ar cukuru pārbērti rabarberi, tad tie tā kā iemarinējas. Ievārījumus nevāru, ziemai rabarberus sasaldēju.“ Vaicāju, vai taisnība, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem? “Varbūt, ka tā ir,” saka Dzintra. “Bet, kad norauj kātu, pēc laika rabarbers izdzen jaunu un to jau atkal var ēst.” •
Rabarberu salāti
Tiem nepieciešami vārīti kartupeļi, ļoti smaliki sagriezti rabarberi, maurlociņi (var izmantot arī parastos lokus, bet smalki jāzagriež) un daudz vārītu olu. Pievieno majonēzi un ir lēti, garšīgi un vitamīniem bagāti salāti.
Rabarberu saldā klimpu zupa
Vāra ķīseli no rabarberiem, pieliek kādas sablenderētas svaigas ogas (piemēram, upenes) vai kādu sulu, lai būtu interesantāka garša un skaistāka krāsa, un nedaudz ietumē ar kartupeļu cieti.
Klimpas gatavo no miltiem, olām, cukura, ūdens un ščipsniņas sāls. Mīklai jābūt pacietai. Veido klimpas un liek ūdenī vārīties. Kad gatavas, noskalo aukstā ūdenī, lai nav glumas, un liek ķīselī. Gatavs ir!
Rabarberu ūdens
Notīra un sagriež rabarberus, uzvāra ūdeni un verdošu pārlej rabarberiem. Kad atdzisis, rabarberu ūdens ar nelielu skābumiņu gatavs.
Rabarberu-aprikožu ievārījums
Žāvētas aprikozes pārlej ar karstu ūdeni, lai kļūst mīkstas, pēc tam sīki sagriež. Notīra un sagriež rabarberus, pievieno aprikozes, ja nepieciešams — mazliet cukura, un vāra, līdz veidojas viendabīga masa. Ievārījumu pilda burciņās un gaida ziemu, lai mielotos.
Rabarberi ziemai
Ja mājās nav lielas saldētavas, bet gribas ēst svaigus rabarberus arī ziemā, ir ļoti vienkārša to saglabāšanas metode — notīra, sagriež gabaliņos un ieber tīrās burciņās. Pārlej aukstu ūdeni, burciņas aizvāko un noliek vēsumā. Ziemā, atverot burku, rabarberi būs tādi, kā no dārza.
Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem
