Mūžībā devies vecākais kaķis pasaulē. Saimniece atklāj mīluļa ilgā mūža noslēpumu
foto: Newsquest / SWNS
Šā gada 1. jūnijā Rozijai apritēja 33 gadi, kas atbilst cilvēka 152 gadiem.
Mūsu mīluļi
2024. gada 17. septembrī, 12:47

Mūžībā devies vecākais kaķis pasaulē. Saimniece atklāj mīluļa ilgā mūža noslēpumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

33 gadu vecumā mūžībā devies kaķis, kas tiek uzskatīts par vecāko kaķi pasaulē. Saimniece atceras kaķa īpatnējo raksturu un atklāj viņa ilgā mūža noslēpumu.

Pūkainā Rozija nomira savās mājās Norvičā, Norfolkā, ar savu lepno saimnieci, 73 gadus veco Lilu Brīsetu, pie sāniem.

Lila, kura gandrīz pusi savas dzīves ir pavadījusi kopā ar savu mīļoto kaķi, stāsta: “Viņai nebija ļoti labi, un kādu dienu viņa vienkārši iegāja mājas gaitenī un nomira. Man viņas tik ļoti pietrūkst. Tomēr ir arī daudz labu atmiņu, un es esmu laimīga, ka mēs pavadījām laiku kopā.”

Lila savu jauno kaķu draugu atrada kaķu glābšanas mājā 90. gados, kur kaķenītei Rozijai bija nepieciešama jauna mājvieta pēc tam, kad viņas pirmie mājinieki saprata, ka viņu meitai ir alerģija pret kaķiem. Lilai nebija sveši glābšanas dzīvnieki, tāpēc Rozija pie Lilas atrada savas mūžīgās mājas.

Savā garajā mūžā viņa pie veterinārsta pabijusi tikai divas reizes: deviņdesmitajos gados sterilizācijai un 2018. gadā cistas ārstēšanai. 

Rozijai piederēja neoficiālais “pasaulē vecākā kaķa” tituls. Ginesa pasaules rekordu pārstāve pagājušajā gadā teica Lilai, lai viņa piesaka savu pūkaino ģimenes locekli šim titulam, taču viņa galu galā pieteikumu neiesūtīja.

Ginesa rekordu reģistrā reģistrētais vecākais kaķis ir 27 gadus vecā Flosija no Orpingtonas, Lielās Londonas, savukārt visvecākais pasaulē jebkad dzīvojošais kaķis ir 38 gadus vecais kaķis Creme Puff no Ostinas Teksasā, kurš dzīvoja no 1967. līdz 2005. gadam.

Neraugoties uz to, šis pusmūža murrātājs, lai arī nenonāca vēstures grāmatās, esot dzīvojis diezgan omulīgu dzīvesveidu. Viņa dzīvoja kopā ar lepno saimnieci Lilu dzīvoklī pirmajā stāvā un katru dienu tika barota ar Purina One. Kaķene gulēja visu dienu. Kaķenes garā mūža noslēpums esot bijis vienkāršs – vajag tiem dāvāt pēc iespējas vairāk mīlestības, sacīja lepnā saimniece.

Šā gada 1. jūnijā Rozijai apritēja 33 gadi, kas atbilst cilvēka 152 gadiem.