Tehnisks padoms: kā nomainīt slēdzeni durvīm
foto: Shutterstock
Dari mājās

Tehnisks padoms: kā nomainīt slēdzeni durvīm

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja radusies situācija, ka jānomaina slēdzene, vispirms vajadzētu saprast, ar ko ir darīšana un cik liela apjoma darbi gaidāmi. Jāsaka uzreiz – savām rokām un spēkiem cilvēks parastais slēdzeni var nomainīt tikai gadījumā, ja durvis var atvērt un brīvi piekļūt tai daļai, kur atrodas slēdzenes aizbīdņi.

Tas tāpēc, ka slēdzenes ir izveidotas tā, lai kurš katrs nevarētu tās izņemt un nomainīt, kad vēlas.

* Vienkāršāk nomainīt slēdzeni koka durvīm. Ja ir metāla durvia, var gadīties, ka palīgā jāsauc profesionāļi, jo slēdzeni var nomainīt, tikai izjaucot durvju konstrukciju.

* Parasti slēdzenēm jānomaina cilindrs – tā daļa, kur ievieto atslēgu, jo to visvairāk izmanto. Cilindru vairumā gadījumu var izņemt, atskrūvējot vienu vai vairākas skrūves, kuras atrodas turpat, kur slēdzenes aizbīdņi. Lai izņemtu cilindru, atceries, ka slēdzenei jābūt atvērtai. Ja tā ir aizslēgta, atslēgas cilindru izņemt nevarēsi; to varēs izdarīt tikai speciālists.

* Kad slēdzenes cilindrs ir izņemts, vislabāk vērsties pie durvju un slēdzeņu speciālistiem, kuri pateiks, kādu konkrēti jauno slēdzenes cilindru var un vajag izvēlēties un ievietot vecā vietā.

* Cilindram nebūt nav jābūt tā paša ražotāja kā slēdzenei. Lielākoties visi slēdzeņu cilindri pēc izmēriem ir aptuveni vienādi.

* Ieliec jauno cilindru slēdzenē un to cieši nofiksē ar skrūvi vai skrūvēm.