Dārzos izzudis Latvijas lepnums - dzeltenās olplūmes
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Dārzos izzudis Latvijas lepnums - dzeltenās olplūmes

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Dzelteno olplūmi zinām jau pāris gadsimtu, un par tās ražīgumu un augļu labo garšu sajūsmā ir daudzi – vismaz nostāstos, jo pēdējā laikā olplūmes Latvijas dārzos ir īsts retums.

Latvijas dzeltenā olplūme ir tautas selekcijas šķirne, kuru savulaik sauca dažādos vārdos – zemnieku plūme, Vidzemes dzeltenā, Vidzemes dzeltenā olu plūme. Tai raksturīgi ovāli augļi dzelteni zaļā krāsā, miziņa diezgan stingra, toties mīkstums ir dzeltens, ļoti sulīgs, salds un aromātisks. Ļoti daudz olplūmju izsala 1928./1929. gada ziemā, daļa gan pēc tam atjaunojušās no sakņu atvasēm, bet plūmes vairs nav bijušas ne uz pusi tik ražīgas kā iepriekš. Latvijā palicis visai maz olplūmju, kas saglabājušas savu senseno senču labākās īpašības – augstu ražību un izcilu augļu kvalitāti, lai no tām varētu iegūt un pavairot jaunus un ražīgus stādus.

foto: Publicitātes foto

Par to, kur nopirkt olplūmes stādiņu, kā to kopt un ievākt lielu ražu, lasi žurnāla “100 labi padomi” augusta numurā. Turpat arī uzzināsi, kā vasaras nogalē rūpēties par tomātiem, kāpēc kartupeļos iemetas lakstu puve un kā un kad novākt sīpolus, lai tie labi glabātos. 

Žurnālu “100 labi padomi” vari iegādāties preses tirdzniecības vietās.