Ēd uzreiz vai liec glabāties vēsumā - upenes ar kūpinātu cauraudzi Mārtiņa Sirmā gaumē
foto: Shutterstock
Garšīgi

Ēd uzreiz vai liec glabāties vēsumā - upenes ar kūpinātu cauraudzi Mārtiņa Sirmā gaumē

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

"Šis ir veids, kā ēst upenes laizoties," par šo recepti saka žurnāliste Signe Šēnfelde, žurnālu grupas "100 Labi Padomi" galvenā redaktore. Viņa šo neparasto garšu kombināciju - upenes kopā ar cauraugušu gaļu - iemācījusies no pavāra Mārtiņa Sirmā.

Upenes es pārsvarā saldēju – saberu nelielos maisiņos un saldētavā iekšā. Bērnības našķim – svaigām upenēm, samaltām ar cukuru, kas visgardākās ir, dāsni uzsmērētas uz rupjmaizes šķēles – man pēdējos gados pietrūkst laika. Esmu izmēģinājusies pacietību paģērošo malšanu ar koka karoti aizstāt ar blendera bezkaislīgo darbu, taču rezultāts mani neapmierināja.

Taču ir vēl viens veids, kā ēst upenes laizoties, proti, sacept ar kūpinātu cauraudzi; to iemācījos no Mārtiņa Sirmā. No viņa esmu mācījusies, gatavojot ēdienu, ļauties izjūtai – saasināt maņas un ņemt uz aci to vai šo sastāvdaļu. Tāpēc vairumā recepšu nav precīzu gramu  – cik un kas nu mājās ir, tas jāliek lietā.

Tev vajadzēs: kūpinātu cauraudzi, upenes, balzametiķi, dilles vai citus garšaugus.

Dari tā! Sagriez gabaliņos cauraudzi un apcep pannā, līdz iztek tauki. Pievieno balzametiķi un garšaugus, pieber upenes, samaisi un tvaicē, kamēr no ogām ir izgarojis viss ūdens. Vēsumā var glabāt ilgi, ja vien var nosargāt no kārumniekiem.