Daudziem tik nepatīkamās spīļastes patiesībā dara labu darbu
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Daudziem tik nepatīkamās spīļastes patiesībā dara labu darbu

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

“Mammu, palīgā aizvāc to briesmoni!’” Parasti šāds sauciens atskan, ja bērns ierauga spīļasti, vēl lielāks brēciens sagaidām, ja spīļaste izdomā iekniebt ar savām spīlēm. Kniebiens gan līdzinās adatas dūrienam un nekādā veidā neapdraud veselību un dzīvību.

Patiesībā spīļastes ir mierīgi un nekaitīgi kukaiņi, kas dārzā dara labu darbu. Tās pieder pie ādspārņiem, un Latvijā ir sastopamas piecas spīļastu sugas. Visbiežāk pie mums ir redzamas parastās spīļastes, kas dzīvo mežos, pļavās un dārzos. Spīļastes ir visēdājas, barojas gan ar dažādām augu daļām, pamatā ziediem un lapām, gan nesmādē kukaiņus un kāpurus Iecienīts gardums spīļastēm ir laputis. Tātad spīļastes ir uzticamas dārznieka palīdzes cīņā ar dažādiem kaitniekiem.

foto: Shutterstock

Spīļastes ir nakts radības un medībās dodas diennakts tumšajā laikā, savukārt dienā atpūšas tumšās, mitrās vietās – zem akmeņiem, zariem, koka gabaliem. Ja vēlies savā dārzā ieviest spīļastes un citus derīgos kukaiņus, ir vērts ierīkot kukaiņu viesnīcu. Tas būs savdabīgs dizaina elements, un tajā mītošie kukaiņi uzlabos dārza ekosistēmu.