Kā pagatavot adžāru hačapuri Latvijas apstākļos (tikai nestāsti gruzīniem, ka aizvietoji oriģinālos sierus)
Oriģinālie sieri šai receptei ir sulguni un imeruli, bet imeruli Latvijā grūti atrast, tāpēc to var aizstāt ar mocarellu.
Bet, ja nestāsti gruzīniem vai nedod viņiem pagaršot savu veikumu, tikpat labi vari izmantot jebkuru citu sieru, tikai atceries, ka vienam jābūt labi kūstošam, otram – graudainam fetas tipa sieram. Adžāru hačapuri labi garšo arī ar biezpienu.
Ļoti pievilcīgi ir pavisam mazi hačapuri; tiem izmanto paipalu oliņas.
2 stundas
4 personām
220 g miltu
200 g sulguni siera
150 g mocarellas siera
2 olas
50 g sviesta
1 ēdk. olīveļļas
1 tējk. cukura
1 tējk. sāls
10 g rauga
160 g remdena ūdens
sakapāti zaļumi
1. Raugu saberz ar cukuru un ļauj tam atdzīvoties. Pielej ūdeni un izšķīdini raugu. Pievieno miltus, sāli, olīveļļu un samīci viendabīgu mīklu. Ar rokām vai aparātu mīci mīklu vēl 5 minūtes, lai tā kļūst ļoti gludena, ar satīna spīdumu. Pārsedz ar plēvi un ļauj rūgt apmēram stundu.
2. Sulguni sieru sadrupini un sajauc ar saplūkātu mocarellu. Mīklu sadali uz pusēm, katru pusi izrullē apmēram 25 cm diametrā. Uz katra mīklas apļa uzkaisi apmēram ¼ siera maisījuma. Ierullē mīklu no abām pusēm, vidū atstājot apmēram 8 cm nesarullētu. Tad saspied kopā katru galu un nedaudz savirpini, lai nenāk vaļā, izveidojot no mīklas skaistu laiviņu.
3. Pārcel laiviņas uz plāts un ļauj vēlreiz uzrūgt apmēram pusstundu. Iekaisi vidiņos palikušo sieru. Cep 240 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes. Tad katras laiviņas viducī ielej pa olai un cep vēl 5–7 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, uzliec katram hačapuri sviestu un uzkaisi zaļumus. Pasniedz ļoti karstus.