Suns ļoti saguris, un saimnieki bieži pat neaizdomājas - vainīga ir ērce
foto: Shutterstock
Mūsu mīluļi

Suns ļoti saguris, un saimnieki bieži pat neaizdomājas - vainīga ir ērce

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pirms pāris gadiem suņu saimnieki, pamanot savam mīlulim piesūkušos ērci, satraucās tikai par iespējamu saslimšanu ar Laimas slimību, bet tagad raizes sagādā arī baberzioze jeb piroplazmoze, kas dzīvniekam var izraisīt ļoti bīstamu, pat nāvējošu saslimšanu.  

Piesūcoties ērcei, suņa asinīs var savairoties parazīti, kas iznīcina asinsriti. Laiks no inficēšanās momenta līdz pirmo simptomu izpausmei var būt no divām dienām līdz vairākām nedēļām. Pirmās saslimšanas pazīmes – sagurumu un apetītes zudumu – saimnieki nereti noraksta uz citiem iemesliem: karstumu, pārāk ilgām fiziskām aktivitātēm. Reti kurš aizdomājas, ka vainīga varētu būt ērce. Šī saslimšana ir viltīga un agresīva, tāpēc briesmas dzīvnieka dzīvībai piezogas pavisam nemanāmi. Ja urīns kļūst tumšs un suns vemj, slimība jau ir ielaistā stadijā.

Ne mazāk bīstama ir Laimas slimība. Tai var būt garš inkubācijas periods, tāpēc to nav viegli uzreiz noteikt. Šai slimībai raksturīgi simptomi ir gurdenums, izsitumi, ādas erozija, sāpīgas, pietūkušas locītavas, kas izraisa klibošanu. 

Izmanto aizsardzības līdzekļus

Zooveikalos un veterinārajās aptiekās var iegādāties plašu klāstu visdažādāko preparātu pret ērcēm. Tās ir gan tabletes iekšķīgai lietošanai, gan pilieni, kas jāpilina skaustā, pretērču kaklasiksnas un izsmidzināmie līdzekļi. Visi šie līdzekļi nav kaitīgi, tostarp arī cilvēkiem, kas ar tiem apstrādā savus mīluļus.

foto: Shutterstock

Ko darīt, ja ērce piesūkusies?

Uzmanīgi izņem ērci ar speciālo pincetīti. Koduma vietu apstrādā ar antiseptiķi un pretiekaisuma līdzekli. Ja pašu spēkiem neizdodas ērci izņemt vai dzīvnieks slikti jūtas, jādodas pie veterinārārsta.