foto: Shutterstock
Puķu sīpolu krāpnieki tirgos; Vai sliktu sīpolu iegāde ir pircēju pašu atbildība?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 30. maijs, 08:30

Puķu sīpolu krāpnieki tirgos; Vai sliktu sīpolu iegāde ir pircēju pašu atbildība?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rēzeknes novada Viļānu maija tirgū tika pamanīti regulāri pa tirgiem “klejojoši” krāpnieciski pārdevēji, ko pamanīja kāds vērīgāks tirgus apmeklētājs. Par to, kāpēc tie atkārtoti tirgo nederīgus sīpolus dažādos tirgos visā Latvijā, mēģinājām rast atbildes Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Vērīgais Viļānu tirgus apmeklētājs savā “Facebook” profilā publicēja sekojošu ziņu:

 
Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļā attiecīgo situāciju komentē sekojoši -

“Firma savu vārdu nereklamē saprotamu iemeslu dēļ, bet jau gadiem klīst pa tirgiem. No Nacionālā botāniskā dārza gadatirgiem izraidām, tiklīdz pamanām. Vienreiz bija pat Latvijas stādu parādē ielavījušies. Tirgotājas ir melnīgsnēja izskata. Stendi gan kā manā bildē, vienmēr šādi. Tirgotājas kļūst arvien advancētākas, kad sāku diskutēt, šī mobilajā parādīja pat bildi, kur vienā tāda liliju "piramīda nobildēta - iefotošopēta" it kā pašas siltumnīcā - uzticamības veicināšanai…”

Komentārs no Viļānu tirgus, PTAC un VAAD

Rēzeknes novada pašvaldības ielu tirdzniecības administratores Ērikas Jermanovas sniegtā informācija izceļ: “Maija tirgū tika piefiksēts šāds tirgotājs. Attiecībā uz sīpoliem - par to neatbilstošo kvalitāti informācija ir maldinoša. Pieļauju, ka foto neatbilst faktiskajam sīpolam- šķirnei. Par preci ir atbildīgs pārdevējs, izvietotie attēli ir ilustratīvi.

Organizators nav atbildīgs par to, kā tiek reklamēta prece, vai pircējs tam tic. Līdzīgi kā ar eksotisko koku tirgotājiem. Sūdzības nav saņemtas. Informācija par tirgotāju ir ierobežota.”

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane norāda: “PTAC nav uzraudzības iestāde augu sēklu un stādu jomā, kā arī neesam saņēmuši signālus par iespējamu negodīgu komercpraksi ne no iedzīvotājiem, ne atbildīgās uzraudzības institūcijas. Tāpēc nekādus papildus komentārus nav iespējams sniegt.”

Savukārt, Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre atbildēja: “Šī nav mūsu kompetence. Mūsu inspektori tirgos un citās tirdzniecības vietās pārbauda vai augiem, kuriem tās ir nepieciešamas, ir pievienotas augu pases un vai augu vizuālās pazīmes neliecina par kāda augu karantīnas organisma iespējamo klātbūtni.”

No šīs situācijas iespējams secināt, ka visa atbildība ir jāuzņemas katram pašam. Esi gudrs un vērīgs pircējs, lai tevi kāds neapkrāptu. Gadījumā, ja rodas kādas aizdomas par nekorektu komercpraksi, ziņo PTAC, VAAD vai Valsts policijai.