foto: Shutterstock
Viens no veselīgākajiem dārzeņiem pasaulē – ilgmūžības "atslēga". Kurš tas ir? 
Garšīgi
2024. gada 15. februāris, 06:02

Viens no veselīgākajiem dārzeņiem pasaulē – ilgmūžības "atslēga". Kurš tas ir? 

Jauns.lv

Eksperti apgalvo, ka Japānas saldie kartupeļi, pazīstami arī kā imo, ir tradicionālās Okinavas (Japāna) diētas, kas ir slavena ar to, ka veicina labu veselību un ilgu mūžu, galvenā sastāvdaļa, vēsta portāls "Express". 

Pēc desmit gadus ilga Okinavas iedzīvotāju pētījuma pētnieki apstiprināja, ka visi 90 gadus vecie un vecākie Okinavas iedzīvotāji vidēji dienā apēd puskilogramu violetu saldo kartupeļu.

Pētījumi liecina, ka violetā saldo kartupeļu šķirne satur antocianīnus, kas mikroskopiskā līmenī palīdz saglabāt šūnu veselību. Tie izklāj šūnu sieniņas, darbojoties kā aizsargbarjera pret kaitīgiem mikrobiem un patogēniem, skaidro dietoloģe Čaitra Sandepa. 

Japānas saldajos kartupeļos ir ne tikai maz kaloriju, bet tie ir arī lielisks šķiedrvielu avots. Tie ilgstoši nodrošina sāta sajūtu un dienā nepieciešamo A vitamīna devu. Tajos ir arī daudz antioksidantu un vitamīni B un C. 

Šie kartupeļi ir bagāti arī ar B grupas vitamīniem, tostarp B6 vitamīnu, folātu, tiamīnu un riboflavīnu. Tie satur arī vairāk nekā 700 mg kālija vienā tasītē, kas var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, neitralizējot nātrija kaitīgo ietekmi.