foto: ddp/shutterstock
Satelītattēli atklāj iepriekš nezināmas imperatora pingvīnu kolonijas Antarktikā
Imperatora pingvīni.
Mūsu mīluļi
2024. gada 24. janvāris, 14:38

Satelītattēli atklāj iepriekš nezināmas imperatora pingvīnu kolonijas Antarktikā

Jauns.lv

Jaunos satelītattēlos ir pamanītas iepriekš nezināmas imperatora pingvīnu kolonijas. Viņi pārvieto savas kolonijas, jo kūstošais ledus apdraud vairošanās vietas.

Imperatora pingvīni, kurus uzskata par gandrīz izmirušiem, ir pasaulē lielākie pingvīni. Tie audzina savus mazuļus Antarktīdas ziemā uz sasalušiem jūras ledus gabaliem. Taču, ja ledus lūzt, pirms cāļi paspējuši izšķilties, lielākā daļa no tiem iet bojā.

Saskaņā ar trešdien publicētajiem pētījumiem vismaz daži imperatora pingvīni pārceļ savas kolonijas, jo klimata pārmaiņu izraisītā ledus kušana apdraud vairošanās vietas.

Viena no pingvīnu kolonijām netālu no Hallija līča, šķiet, ir pārvietojusies aptuveni 30 kilometrus uz austrumiem, stāsta Pīters Fretvels, Britu Antarktikas dienesta pētnieks. Viņš stāsta, ka nestabilie apstākļi, kas sākās 2016. gadā, bija padarījuši veco atrašanās vietu bīstamu.

"Imperatora pingvīni paši ir mēģinājuši atrast stabilāku jūras ledu," viņš saka.

Četras jaunatklātās kolonijas, visticamāk, pastāvēja jau daudzus gadus, taču zinātnieki tās iepriekš nebija pamanījuši, norāda Fretvels. Tās lielākoties ir nelielas kolonijas, katrā no tām ir mazāk nekā 1000 ligzdojošo pāru, viņš saka. Zinātnieki pašlaik ir informēti par 66 imperatora pingvīnu kolonijām.