foto: ZUMAPRESS.com
Viens no pasaulē lielākajiem aisbergiem sācis dreifēt ārpus Antarktīdas ūdeņiem
Dreifējošais aisbergs.
Viena Vide Visiem
2023. gada 28. novembris, 05:36

Viens no pasaulē lielākajiem aisbergiem sācis dreifēt ārpus Antarktīdas ūdeņiem

Jauns.lv

Saskaņā ar Britu Antarktikas dienesta datiem viens no pasaulē lielākajiem aisbergiem, kas vairāk nekā trīs desmitgades atradies uz sēkļa, sācis dreifēt ārpus Antarktikas ūdeņiem.

Aisbergs, pazīstams kā A23a, 1986. gadā atdalījās no Antarktīdas Filhnera ledus šelfa. Taču tas pieķērās okeāna dibenam un daudzus gadus bija palicis Vedelas jūrā.

Aisbergs ir aptuveni trīs reizes lielāks par Ņujorku un vairāk nekā divas reizes lielāks par Londonu. Tā izmērs ir aptuveni 4000 kvadrātkilometru.

Britu Antarktikas dienesta attālās izpētes eksperts Endrjū Flemings piektdien raidorganizācijai BBC pastāstīja, ka aisbergs ir dreifējis pēdējo gadu un tagad, šķiet, uzņem lielāku ātrumu un virzās garām Antarktikas pussalas ziemeļu galam.

"Es par to jautāju vairākiem kolēģiem, vai nav iespējamas kādas izmaiņas šelfa ūdens temperatūrā, kas varētu būt izraisījušas dreifēšanu, bet vienprātība ir tāda, ka tam vienkārši bija pienācis laiks," Flemings sacīja BBC.

"Tas bija statisks kopš 1986. gada, bet galu galā tas samazinājies izmērā līdz tādam, lai zaudētu saķeri un sāktu kustību," viņš piebilda.

Flemings sacīja, ka pirmo reizi aisberga kustību pamanījis 2020. gadā. Britu Antarktikas dienests paziņoja, ka tagad tas virzās pa okeāna straumēm uz subantarktisko Dienviddžordžiju.