foto: Shutterstock
Sparģeļu sezona ir klāt! Ko sevī paslēpis šis neticami vērtīgais dārzenis?
Garšīgi
2023. gada 23. maijs, 06:31

Sparģeļu sezona ir klāt! Ko sevī paslēpis šis neticami vērtīgais dārzenis?

"100 Labi Padomi"

Sparģelis neticamā kārtā ir gan garšīgs, gan veselīgs. Bagāts ar vitamīniem A un C, uztur kārtībā gremošanas sistēmu un pat pazeminot asinsspiedienu. Turklāt sparģeli arī nevajag īpaši apģērbt, lai tas būtu maltītes cienīgs; tas ir pievilcīgs pats par sevi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bet vispirms ir jāsaprot, ko ar to darīt. Ir sastopami zaļi, balti un violeti sparģeļi, taču to pagatavošana ir līdzīga un vienkārša.

Vispirms nogriez vai vienkārši nolauz cieto, koksnaino daļu, kas ir tuvāk saknei. Koksnainumu var sajust, palokot sparģeli; tieši īstajā vietā tas pārlūzīs (protams, koksnainās daļas var arī nebūt). Tad ar kartupeļu vai īpašu sparģeļu nazīti apakšdaļu plāni nomizo, un – gatavs! Sparģeļiem nepieciešama tikai minimāla termiskā apstrāde, visvienkāršākais un ātrākais ir tos novārīt vai notvaicēt, saglabājot svaigumu, sulīgumu un garšu.

Sparģeļi ar brūninātu sviestu

4 personām

10 minūtes

Tev vajadzēs: 400 g sparģeļu, 80 g sviesta, 1 tējk. sāls.

Dari tā!

Sparģeļus notīri, liec vārošā sālsūdenī un vāri 1–2 minūtes; izņemot no ūdens, tiem joprojām jābūt tvirtiem. Labāk apvārīt par maz nekā par daudz. Sviestu pannā izkausē, pasāli un pacepini, līdz tas top gaiši brūns un ar patīkami riekstainu garšu. Sparģeļus pasniedz nekavējoties, pārlietus ar sviestu.

Grilēti sparģeļi

4 personām

20 minūtes

Tev vajadzēs: 300 g sparģeļu, 150 g plāni sagrieztā vītinātā šķiņķa vai bekona.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Dari tā!

Sparģeļus notīri un katru no resnākā gala aptin ar šķiņķa šķēli, augšējo trešdaļu atstājot brīvu. Liec uz grila un mērenā karstumā cep 2–3 minūtes, pa laikam apgrozot. Šādi sagatavotus sparģeļus var cept arī cepeškrāsnī.

Sparģeļu salāti

4–6 personām

25 minūtes

Tev vajadzēs: 400 g novārītu sparģeļu, 100 g Fetas siera, 8 vārītu paipalas olu, 3 ēdk. olīveļļas, 1 ēdk. citrona sulas, 1 tējk. maigu sinepju, pa šķipsnai sāls un piparu, kapātus lociņus.

Dari tā!

Sparģeļus sagriez pāris centimetru garos gabaliņos, no citrona sulas, eļļas, sinepēm, sāls un pipariem sakul mērci. Liek uz servējamā šķīvja sparģeļus, tiem uzdrupini sieru, pa virsu saliec olu pusītes. Visu apslaki ar mērci un pārkaisi lociņus. Būs gardi ar apgrauzdētas maizes riku.