Kā izvairīties no 5 biežāk pieļautajām tomātu audzēšanas kļūdām, kuru rezultātā var nebūt augļu 
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kā izvairīties no 5 biežāk pieļautajām tomātu audzēšanas kļūdām, kuru rezultātā var nebūt augļu 

Jauns.lv

Tomāti ir ne tikai garšīgi, bet arī salīdzinoši viegli audzējami, ja vien tiem tiek nodrošināta pienācīga kopšana. Tā kā šie dārzeņi ir uzņēmīgi pret slimībām un sakņu puvi, portāla “Express” eksperti dalās ar izplatītākajām kļūdām, no kurām vajadzētu izvairīties ikvienam tomātu audzētājam. 

1. Sēšanai izvēlēts nepareizs laiks

Dārzkopības entuziaste Keita Tērnere skaidro: “Pirms iegādājieties tomātu sēklas vai stādus, ir vērts atcerēties, tiem ir dažādi veidi, kas prasa arī dažādu sēšanas laiku.”. Ja jums ir apsildāma siltumnīca, tomātus var stādīt jau ziemas beigās, taču, ja tādas nav, vislabāk tomātu stādīšanai vai sēšanai pievērties maija otrajā pusē, kad sala iespējamība, visticamāk, būs sarukusi līdz nullei. 

2. Nepietiekama laistīšana

Tomātu stādus svarīgi uzturēt siltā un mitrā vidē, tāpēc der atcerēties par regulāru laistīšanu. Eksperte gan piebilst, ka arī pārlieku liels mitrums tomātiem var kaitēt, tāpēc jāizvēlas “zelta vidusceļš”. “Mitruma līmeņa svārstības var radīt problēmas ar augļiem, piemēram, plaisāšanu vai ziedu puvi. Augi ātri izžūst, tāpēc karstā laikā tos var būt nepieciešams laistīt katru dienu."
Tomātiem loti laba ir laistīšana ar pilināšanas sistēmu. Ūdeni notur mucās, ko nevajag pacelt augstu: sistēma darbojas arī, ja toveri novietoti pie zemes. Vēl jāzina, ka pilināmā sistēma ņem ūdeni tik lēni, ka tas ceļā līdz augiem pagūst sasilt. Ar šādu sistēmu jālaista gan katru dienu.

3. Aizmirsts par mēslošanu

Tomātus mēslo ar bioloģiskiem līdzekļiem. Sezonas laikā augiem vairākkārt dod bioloģisko jūras aļģu kalciju. Der arī Kalmaks. Laba ir arī šķidrā humusviela un vēl labāk, ja tās sastāvā ir arī jods.

Tomāti ir pārmēsloti, ja to lapas kļūst zili zaļas un sagriežas, kāti izteikti resni un augi negrib ziedēt. Tad jālieto monokālija fosfāts, kas stabilizē augus un ļauj tiem ātrāk atgūt veselīgo formu. Līdzekli pāris reizes uzsmidzini uz lapām. Efekts būs redzams uzreiz.

4. Nepareizi izlauztas tomātu pazares jeb “paduses”

Lai tomāti dotu lielāku ražu, tiem jāizlauž pazares jeb tautā dēvētās tomātu “paduses”, taču der iegaumēt – ne visiem tomātiem piekopjama vienāda tehnika. Indeterminanto tomātu (tie, kuru augstums var sasniegt pat divus metrus) formēšanai vienmēr izgriež visas pazares. Savukārt determinanto tomātu (piemēram, balkona tomāti) formēšanai atstāj centrālo stublāju, bet pazarītes var atstāt auga augšpusē. 

5. Neuzlikts atbalsts

Tomātu šķirnēm, kuras sasniedz pat divu metru augstumu, svarīgs ir balsts. Stublājam augot, tas jāpiesien pie stingra atbalsta. Tas nepieciešams, lai saglabātu augļus, kā arī pasargātu no gliemjiem vai citiem kaitēkļiem.