Nekad neliec olas ledusskapja durvīs! Un citas kļūdas no kurām noteikti jāizvairās, uzglabājot pārtiku
Mācīšanās pareizi uzglabāt pārtiku ir viens no labākajiem veidiem, kā ietaupīt naudu, samazināt atkritumu daudzumu un efektīvi izmantot ēdienu pārpalikumus. Tas ir arī ļoti svarīgi, lai novērstu saindēšanos ar pārtiku. Tomēr ir dažas pārtikas uzglabāšanas kļūdas, ko bieži pieļauj teju katrs no mums. Portāls “Marthastewart” apkopojis biežākās no tām:
1. Mitru augļu un dārzeņu uzglabāšana ledusskapī
Lai gan var būt vilinoši pirms uzglabāšanas ledusskapī augļus un dārzeņus noskalot, lai tie pēcāk uzreiz būtu gatavi lietošanai, tas nav labākais solis. Mitrums veicina mikroorganismu, piemēram, baktēriju un pelējuma, vairošanos pat vēsā ledusskapja temperatūrā. Turklāt šādi uzglabāti augļi un dārzeņi daudz ātrāk sabojāsies.
Risinājums: Atkarībā no produkta veida augļus un dārzeņus uzglabā oriģinālajā iepakojumā, vai pārliec tos citā traukā. Kā norāda ASV Lauksaimniecības departaments, vislabāk ir mazgāt produktus tieši pirms to pagatavošanas vai apēšanas.
2. Pārtikas produktu uzglabāšana bez iesaiņojuma
Ja regulāri uzglabā pārtikas produktus ledusskapī bez iesaiņojuma, tev vajadzētu atteikties no šī ieraduma. Daži mikroorganismi var attīstīties arī aukstā ledusskapja temperatūrā, turklāt tie var cirkulēt gaisā un nokļūt uz citiem pārtikas produktiem.
Lai gan saldētavā mikrobu attīstība nav iespējama, ja saldēti pārtikas produkti tiek uzglabāti bez iesaiņojuma, tie lēnām reaģē ar gaisā esošo skābekli un iegūst nepatīkamu aromātu.
Risinājums: Pirms produktu ievietošanas ledusskapī pārtiku pārklājiet ar plastmasas plēvi vai traukus ar vāku.
3. Olu ievietošana ledusskapja durvīs
Diezgan ierasti, ka ledusskapja durvīs ir iekārtots speciāls paliktnis olu uzglabāšanai, taču to izmantot nevajadzētu. Vēl vairāk, tas var būt pat bīstami. Bieži virinot ledusskapja durvis, rodas temperatūras svārstības, kas nenāks par labu olu uzglabāšanas termiņam. Turklāt šādi uzglabājot olas, sevi pakļauj salmonelozes riskam. Britu olu informācijas dienesta speciālisti iesaka olas uzglabāt, tās neizņemot no oriģinālā iepakojuma vietā, kurā ir stabila temperatūra, kas nepārsniedz +20 grādus.
4. Pārāk ilga ēdienu pārpalikumu uzglabāšana
Maltīšu pārpalikumi var ietaupīt laiku aizņemtās dienās, īpaši, ja gatavo ēdienu vairākiem cilvēkiem. Taču, pretēji izplatītajam uzskatam, pareiza pārpalikumu uzglabāšana ledusskapī nenozīmē, ka tie ilgi uzglabāsies. Pēc trim līdz četrām dienām svaigi pagatavotā ēdienā aug diezgan daudz mikroorganismu. Turklāt ne vienmēr ir iespējams noteikt, vai pārtikas produktā ir slimību izraisītāji, jo šie mikroorganismi nemaina ēdiena izskatu, krāsu vai konsistenci.
Risinājums: Lai būtu droši, pēc trim līdz četrām dienām pārtikas pārpalikumus izmetiet.