foto: Shutterstock
Vai krāna ūdeni var dzert visā Latvijā? 
Noderīgi ikdienā
2023. gada 13. februāris, 06:06

Vai krāna ūdeni var dzert visā Latvijā? 

"100 Labi Padomi"

Krāna ūdeni dzeršanai lieto 77 % Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 49 % izmanto tikai centralizēto jeb krāna ūdeni, bet 28 % labprāt dzer gan krāna ūdeni, gan pudelēs fasēto. Tikai fasētu ūdeni ikdienā lieto 12 % valsts iedzīvotāju. Šie fakti noskaidroti aptaujā, ko 2022. gadā veica SIA Rīgas ūdens.

Visā Latvijā centralizētajā ūdensapgādes sistēmā dzeramo ūdeni piegādā no diviem resursiem – Rīgā ūdens nāk no Daugavas un pazemes avotiem, savukārt pārējā Latvijas teritorijā tikai no pazemes avotiem.

Daļa iedzīvotāju izmanto savus ūdensapgādes avotus – akas, spices vai dziļurbumus. Centralizētajā ūdensapgādes sistēmā dzeramais ūdens tiek kontrolēts regulāri, tam jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem par ūdens nekaitīgumu un kvalitāti.

Dzeramais ūdens tiek filtrēts, attīrīts, un tā kvalitāti uzrauga Veselības inspekcija. Taču, ja ūdens tiek ņemts no akas, spices vai dziļurbuma, par tā kvalitāti ir atbildīgs mājas saimnieks. Pārbaudīt ūdeni par maksu var SIA Rīgas ūdens laboratorijā vai valsts zinātniskā institūta BIOR laboratorijā.

Zināšanai

Ja ūdens no centralizētās ūdensapgādes sistēmas tavā mājoklī ir dzidrs, ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu, bez specifiskas krāsas un smaržas, tad zini – tas ir tīrs, un to var droši dzert.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.