Kulināres Signes Meirānes receptes Jaunā gada svētku galdam
foto: LETA
Grāmatas autore, kulinārijas eksperte Signe Meirāne piedalās savas grāmatas "52 omletes. 1 omlete katrai nedēļas nogalei" prezentācijas pasākumā restorānā "Jūlijs Pumpurs".
Garšīgi

Kulināres Signes Meirānes receptes Jaunā gada svētku galdam

Jauns.lv

Ko jūs šogad liksiet svētku galdā? Rasols, siļķe kažokā, vīns un šampanietis... tas viss jau ir apnicis! Aizrautīgā kulināre un 13 grāmatu autore Signe Meirāne ir sagatavojusi īpašu svētku uzkodu receptes, kas pārsteigs pat visizsmalcinātāko viesi.

Prošuto un parmezāna krēms

200 g prosciutto vai jamon (pārpalikumi no kājas, kas ir letāks), gabalos

200 g parmezāna, gabalos

1 tējkarote fenheļa sēklu

1 ēdamkarote svaigu rozmarīna lapu

100–200 ml extra virrgin olīveļļas

1/2 tējkarote svaigi maltu piparu

Šī ēdiena pagatavošanai ir nepieciešams viens būtisks rīks - gaļas mašīna, jo tā sniegs vislabāko rezultātu. Sajauc sieru, gaļu, fenheli un rozmarīnu kopā un mal gaļas mašīnā, izmantojot smalkākos caurumus - dari to divas reizes.

Pievieno eļļu un piparus. Man patīk sākt ar 50 ml, tad pievienot vēl 50, un tad skatīties, kā iet. Dažreiz es pievienoju visus 200 ml, ja man nāk daudz cilvēku un vēlos krēmīgāku pastu, bet, ja es gatavoju to tikai mums, es to padaru rupjāku, kas nozīmē mazāk eļļas - apmēram 100 ml. Es to ievietoju burkā, aizveru un turu ledusskapī. Pasniedzu uzkodās, lieku sendvičos, pievienoju pastai vai zupai.

Vaniļas un piparu marinētas olīvas

 1/3 vaniļas pāksts, pārgriezta

70 ml extra virgin maigas olīveļļas

20 Timut piparu, sasmalcināti

jūras sāls pēc garšas

2 lielas ķiploku daiviņas, plānās šķēlēs

20 žāvētu eņģeļu matu (žāvēti čili, sagriezti plānās strēmelēs)

2 tējkarotes svaigu timiāna lapiņu

3 tējkarotes citrona sulas

300 g zaļās un Kalamatas sālītas olīvas

Visu, izņemot olīvas, ievieto mazā katlā. Sildi uz ļoti lēnas uguns kamēr remdens. 

Ar naža plakano pusi viegli saspied olīvas. Kad eļļa ir silta, pievieno olīvas un turpiniet sildīt 5 minūtes. Noņem no uguns, iepildi burkās vai jebkurā noslēgtā traukā un atstāj atdzist. Tad ieliec ledusskapī, lai ievelkas. Pasniedz. 

Kad olīvas noēstas, eļļu izmanto salātu mērcei (visas garšas jau ir klāt).

Krāsnī ceptas garneles

 20 g sviesta

20 ml maigas olīveļļas

2 ķiploku daiviņas

28 garneles (7 katrai personai)

1 tējkarote sasmalcināta rozmarīna

Sel Guerande vai Maldon sāls pēc garšas

svaigi malti pipari pēc garšas

Sakarsē krāsni 200° karstu. Keramiskā pannā ieliec sviestu, eļļu un ķiplokus un ieliec krāsnī uz 7-9 minūtēm, kamēr sāk burbuļot un ķiploki maina krāsu. Pievieno garneles un rozmarīnu, samaisi, un liec vēl 10 minūtes cepeškrāsnī. Izņem un apkaisi ar sāli un pipariem. Pasniedz. Dažreiz man patīk apkaisīt arī kādu čili, bet tas ir atkarīgs no garastāvokļa.