Smūtiju fenomens. Šīs 6 lietas jāzina, pirms ķeries klāt gatavošanai
Lielākais smūtiju veiksmes noslēpums – tie ir viegli un ātri pagatavojami un, kas nav mazsvarīgi, arī labi garšo.
Garšīgi

Smūtiju fenomens. Šīs 6 lietas jāzina, pirms ķeries klāt gatavošanai

Jauns.lv

Seši jautājumi par smūtijiem, uz kuriem vērts zināt atbildes, pirms ķeries klāt pagatavošanai un iekļauj ikdienas uzturā.

1. Kā sākās smūtiju kustība?

Smūtiju kustība sākās ASV līdz ar blendera izgudrošanu. Vārds smūtijs radās kā kokteiļa konsistencei apzīmējums, kas nozīmē gluds, viendabīgs un maigs. Pirmo reizi vārds smoothie tika izmantots rakstā par blendera priekšrocībām, ko publicēja New York Herald Tribune žurnālā 1940. gada 23. jūnijā. Šogad smūtijiem varēsim svinēt 75 gadu jubileju un Jāņos pārsteigt svinētājus ar kādu veselību spēcinošu kokteili. Tas, protams, pa jokam, bet skaidrs ir viens – smūtiji nav pēdējo gadu izgudrojums.

Lielāku popularitāti smūtiji ieguva sešdesmitajos gados, kad ASV pārņēma makrobiotiskā veģetārisma vilnis. Līdz septiņdesmitajiem gadiem smūtiji sastāvēja pārsvarā no augļiem, augļu sulām un ledus. Pēc tam tiem pievienoja pienu un to sāka tirgot veselīgo produktu stendos. Deviņdesmitajos gados dažādas kompānijas sāka kokteiļiem pievienot saldētu jogurtu, lai piešķirtu tiem biezāku, krēmīgāku tekstūru. Līdz 2000. gadam sulu un smūtiju industrija jau bija kļuvusi par multimiljardu industriju.

2. Kāpēc tie ir tik populāri?

Par smūtiju popularitāti daļēji jāpasakās slavenībām, kas atradušas pa kokteilim katrai dzīves situācijai – lai uzlabotu garastāvokli, nomestu svaru, izlīdzinātu grumbas un tā tālāk. Taču lielākais smūtiju veiksmes noslēpums – tie ir viegli un ātri pagatavojami un, kas nav mazsvarīgi, arī labi garšo. Par smūtiju veselīgumu var diskutēt, jo tas mainās atkarībā no sastāvdaļām un dzīvesveida kopumā. Parasti to gatavo uz piena, piena dzērienu, ūdens vai sulu bāzes. 

3. Vai visi smūtiji ir veselīgi?

Protams, nē. Vārdam smūtijs nekādā gadījumā nedrīkstētu automātiski likt vienādības zīmi ar vārdu veselīgs. Taču sabiedrībā tāda tendence ir vērojama. Veselīgs smūtijs var izrādīties nepiemērots atsevišķiem cilvēkiem. Piemēram, smūtijs, kas pagatavots no svaigiem augļiem, jogurta un saldināts ar medu, būs labs tikai tad, ja esi fiziski aktīva un ja tev ir normāls ķermeņa svars. Taču, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, šādu smūtiju labāk iemainīt pret normālu steika gabalu.

Ja smūtijs ir pagatavots no nekvalitatīvām izejvielām, piemēram, dažādiem cukurotiem sīrupiem vai ģenētiski modificēta sojas piena (tas bieži vien tiek pievienots vegānajiem piena kokteiļiem), tas nebūs veselīgs nevienam.

4. Kādi ir veselīga smūtija priekšnoteikumi?

Pirmkārt, kokteiļus nevajadzētu balstīt tikai uz augļiem. Kokteilim vienmēr būtu jāsatur arī kāds dārzenis vai auglis, kas nav salds (piemēram, avokado). Ja garšo, droši vari gatavot arī sāļos smūtijus – no dažādiem dārzeņiem, garšvielām un nedaudz sāls, bez augļu un ogu pievienošanas. Otrkārt, pienu labāk aizstāt ar raudzētiem piena produktiem – kefīru, jogurtu, lakto. Tādā veidā kokteilis kļūs arī par lielisku pienskābo baktēriju avotu. Treškārt, ja smūtijs ir uz ūdens vai sulas bāzes, nenāktu par ļaunu pievienot arī kādu taukskābju avotu. Tie var būt rieksti, sēkliņas, riekstu sviests, avokado, kokosriekstu piens/eļļa. Šāds smūtijs būs sātīgāks, kā arī saturēs proporcionāli mazāk cukura.

Visbeidzot – svarīgi ir nepārspīlēt ar tā sauktajiem superproduktiem. Daudziem gribas salikt pēc iespējas vairāk vērtīgo produktu vienā kokteilī, taču tas nav vajadzīgs. Pieliekot savam smūtijam klāt spirulīnas pulveri, acai ogu un makas pulverus, godžī ogas, drupinātas kakao pupiņas un vēl, un vēl, var iegūt ne tikai negaršīgu rezultātu, bet arī nodrošināt sev ātras kājas.

5. Ko tie dod veselībai?

Pieņemot, ka smūtijs tiek gatavots no svaigiem, veseliem produktiem (augļiem, ogām, piena produktiem, riekstiem, sēklām), tas kalpos par lielisku uzturvielu avotu. Gan enerģētiskajā ziņā (jo tie visbiežāk satur diezgan daudz kaloriju), gan bioloģiskās uzturvērtības ziņā. Smūtijs būs labs enzīmu, antioksidantu, organisko skābju un citu mums noderīgu savienojumu avots. Tas var izrādīties noderīgs veselības stiprināšanā un slimību profilaksē, bet paļauties tikai uz smūtijiem gan nevar.

6. Kas smūtiju padara neveselīgu?

Visbiežāk tas ir lielais cukura daudzums. Gan papildus pievienotais (medus, agaves sīrups, kļavu sīrups, brūnais cukurs), gan augļos esošais.

Otrs lielākais kokteiļu mīnuss ir rūpnieciski pārstrādātas sastāvdaļas, piemēram, sojas piens vai kokosriekstu piens no skārda bundžām, kam pievienoti emulgatori un citas pārtikas piedevas.

Slavenību iecienītākās smūtiju receptes

Katrai slavenībai ir pa savai firmas receptei. Lūk, dažas idejas, ko pamēģināt eksperimentos ar blenderi.

 Kortnijas Kardašjanas kokteilis formas atgūšanai pēc dzemdībām

1 tase piena vai piena alternatīvas

125 g bezpiedevu jogurta

1 banāns

1 ābols

1/4 daļas tases mandeļu

1 tējkarote kanēļa

Pusotra ēdamkarote vaniļas proteīna pulvera

2 tases ledus

! Kokteilis paredzēts divām personām. Kortnija to dzēra brokastīs pēc sava rīta treniņa.

Bez fiziskajām aktivitātēm un vispārējas uztura korekcijas šis kokteilis palīdzēs pieņemties svarā, nevis to zaudēt.

Mirandas Kerras zaļais kokteilis prefektam bikini augumam

1 glāze kokosriekstu ūdens

1 glāze kokosriekstu piena

1 ēdamkarote godžī ogu

1 ēdamkarote acai ogu pulvera

1 ēdamkarote makas saknes pulvera

1 ēdamkarote spirulīnas pulvera

1 ēdamkarote čia sēklu

Pusotra ēdamkarote rīsu proteīna pulvera

! Kokteiļa garšīgums ir apšaubāms, un arī tā putekļaini zaļā krāsa apetīti īpaši nerosina. Atsakoties no pāris pulveriem un aizstājot tos ar kādām svaigām ogām, rezultāts būs daudz baudāmāks.

Bleikas Laivlijas kokteilis organisma attīrīšanai

1 tase lapu kāposta

2 romiešu kāposta lapas

½ tases pētersīļu

Puse mazas bietes

½ tases ananasa

2 vidēja izmēra zaļie āboli (ja grib saldāku, ņem sarkanos ābolus)

Pāris lapas svaigas piparmētras

Puse nomizota citrona

* No bietes, citrona un āboliem izspiež sulu, ko pēc tam liek blenderī kopā ar pārējām sastāvdaļām un samaļ.

! Trūkst olbaltumvielu un taukvielu, tāpēc šāds kokteilis nevar kalpot kā maltītes aizstājējs.

Dženiferas Anistones vegānais pēc treniņa kokteilis

½ tases ūdens

1 karote vegāna proteīna pulvera

Puse banāna

1 tase saldētu ķiršu

Puse ēdamkarotes makas pulvera

Puse ēdamkarotes maltu linsēklu

1–2 pilieni stēvijas ar šokolādes garšu

5 valrieksti

Ledus

! Labi sabalansēts smūtijs, kas lieliski varētu aizstāt ēdienreizi.

Džesikas Albas kokteilis tievētājiem

2 tases bioloģiski audzēta lapu kāposta (vai bio spinātu)

1/3 tases bio aveņu

1/3 tases bio zemeņu

200 ml bio grieķu jogurta (bezpiedevu vai vaniļas)

1 ēdamkarote bio medus vai melases

* Pēc vajadzības var pievienot dzeramo ūdeni vai ledu.

! Viens no labākajiem smūtija variantiem – ar mājās atrodamām, nesamocītām izejvielām.

Uztura speciālistes Evas Katajas komentārs

Lielākajai daļai cilvēku smūtijs asociējas ar kaut ko veselīgu neatkarīgi no tā, kas ir kokteiļa sastāvā. Vieni dzer zaļos kokteiļus, citi taisa piena un augļu smūtijus, vēl citi pievieno dažādus superproduktus – spirulīnu, kaņepju proteīnu. Ne visos gadījumos smūtijs būs veselīgs, un arī ne visiem šis modes kliedziens nāks par labu veselībai. cerības Ar svara samazināšanu vai ādas mirdzumu saistītās cerības smūtiji var neattaisnot.

Nereti smūtijs satur diezgan daudz kaloriju, un lielāko daļu no tām veido cukuri. Turklāt tas parasti tiek uzskatīts par dzērienu vai uzkodu, bet biežāk atbilst ēdienreizei. Pētījumos ir pierādīts, ka no veseliem produktiem mēs iegūstam labāku sāta sajūtu nekā no šķidras pārtikas. Smūtiju var izdzert nepilnas minūtes laikā, bet sakošļāt veselus augļus tik ātri nav iespējams. Tātad, kamēr nav iestājusies sāta sajūta, varam pagūt izdzert vairākas glāzes smūtija un vēl kaut ko apēst, kaut gan patiesībā mums nemaz tik daudz nevajag.

Ja iecienītais smūtijs sastāv pārsvarā no augļiem, tad es esmu par veselu augļu ēšanu, nevis pārstrādātu augļu putriņu. Taču, pievienojot dārzeņus, olbaltumvielas un taukus saturošus produktus, smūtija jēga manās acīs ceļas.

Smūtijs lieliski iederēsies kā ēdienreizes aizstājējs vai arī kā ātras enerģijas avots. Ja negribas ēst brokastis, var gatavot smūtiju un paņemt to līdzi uz darbu. Arī tad, ja pēc treniņa nepieciešams ātri atjaunot enerģiju, smūtijs būs tieši laikā. Tiesa, visos gadījumos ir svarīgas smūtija izejvielas.

Man smūtijs šķiet lielisks līdzeklis, kā uzturā palielināt dārzeņu daudzumu. Salātlapas, dīgstus un citus zaļumus var lieliski paslēpt saldajos smūtijos, tādējādi apvienojot patīkamo ar veselīgo. Smūtiji ir īpaši vērtīgi bērniem, lai palielinātu mikroelementu (vitamīnu un minerālvielu) daudzumu uzturā. Tikai nemēģini sākt ar zaļajiem kokteiļiem, kuru sastāvā ir specifiskas sastāvdaļas. Drošāk būs kombinēt, teiksim, ogas, banānu, kādu saldināto lakto un tad pievienot nedaudz avokado.

Pamēģini šādu recepti!

Sauja brokoļu dīgstu (vai spinātu)

2 saujas krūmmelleņu (saldētas)

Banāns

Puse avokado

Ēdamkarote linsēklu (vai čia sēklu)

Dzeramais ūdens

Kokteiļa sastāvdaļas var mainīties atkarībā no tā, kas mājās ir pieejams, taču vienmēr mēģini kombinēt augļus un ogas ar dārzeņiem. Tādā veidā netiek uzņemts tik daudz cukura, kā arī palielinās antioksidantu daudzveidība. Neiztrūkstošai sastāvdaļai vajadzētu būt arī linsēklām vai čia sēklām, kas palielina šķiedrvielu daudzumu kokteilī un sniedz nelielu omega-3 taukskābju devu.

Žurnāls "OK!" / Foto: Shutterstock

Tēmas