foto: unsplash.com
Mājdzīvnieka novecošana: kā rūpēties par gados vecāku mājdzīvnieku
Foto ilustratīva nozīme.
Mūsu mīluļi
2022. gada 18. maijs, 13:30

Mājdzīvnieka novecošana: kā rūpēties par gados vecāku mājdzīvnieku

Jauns.lv

Suņa mūžs ir īss, vēsta tautas gudrība. Sākotnēji jūs pamanīsiet dažas sirmas spalvas uz sava mīluļa galvas, pēc tam - ne pārāk veiksmīgu piezemēšanos lēcienā, palēninātu reakciju uz jūsu sacīto un komandām. Mīlošs saimnieks sava mājdzīvnieka novecošanās pazīmes pamana pakāpeniski. Un ikviena saimnieka uzdevums ir nodrošināt savam mīlulim cienīgas vecumdienas, stāsta Rīgas klīnikas "Ikaross" veterinārārste Nataļja Čipuštanova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad pienāk vecums

Viss ir atkarīgs no mājdzīvnieka lieluma un šķirnes. Valda uzskats, ka lielāku šķirņu suņiem (sākot no 40 kg un vairāk) vecums iestājas agrāk. Aptuveni astoņu gadu vecumā. Suņi, kas sver mazāk par 25 kg, dzīvo vidēji 11-12 gadus, bet mazajām šķirnēm ir visgarākais mūža ilgums - līdz pat 15 gadiem un bieži vien pat ilgāk. Kaķus vispār var pielīdzināt ilgdzīvotājiem, kuri spēj nodzīvot pat 15-20 gadus.

Veterinārārstu vispārpieņemtais jēdziens "pensijas vecums" skaitās brīdī, kad dzīvnieks nodzīvojis 2/3 no sava mūža. Pēc tā pienāk tā sauktās suņa vai kaķa vecumdienas.

Taču tas nenozīmē, ka jūsu draudzīgais suns vai rotaļīgais kaķis pārstās būt jautrs un enerģisks. Esam sagatavojuši sarakstu ar novecošanās pazīmēm, kam pievērst uzmanību, lai palīdzētu mājdzīvniekam turpināt dzīvot pilnvērtīgi.

Gluži kā cilvēkam:

  • Redzes zudums. Visizplatītākie mājdzīvnieku redzes zuduma cēloņi ir katarakta, glaukoma un tīklenes distrofija.
  • Locītavu sāpes. Viena no visbiežāk diagnosticētajām slimībām gados vecākiem suņiem ir osteoartrīts. To gan var būt grūti atpazīt, jo dzīvnieki mēdz ciesties līdz pēdējam un izrādīt tikai nelielu sāpju izraisītu diskomfortu. Tomēr vērīgs saimnieks spēj pamanīt ar artrītu saistītu sāpju pazīmes, piemēram, samazinātu interesi par spēlēm, piesardzību, kāpjot pa kāpnēm vai lecot.
  • Svara pieaugums/zudums. Pieauguši dzīvnieki, izjūtot sāpes, mēdz izvairīties no fiziskām aktivitātēm, un tas var novest pie liekā svara. Tāpat arī pretēji - ja pamanāt neizskaidrojamu mājdzīvnieka svara zudumu, iemesls var būt zobu, kuņģa vai citas veselības problēmas.
  • Mutes dobuma problēmas. Zobakmens un citas zobu un smaganu slimības rada dzīvniekiem daudzas neērtības. Ar zobu slimībām visbiežāk slimo mazo šķirņu dzīvnieki (tostarp, takši, Jorkšīras terjeri, klēpja suņi utt.). Ja šīs slimības neārstē, tās var izraisīt infekcijas, zobu zudumu, kaulu bojājumus un zobu sāpes, kā arī apetītes zudumu. Ja novērojat, ka jūsu mājdzīvniekam ir bojāti zobi vai smaganu asiņošana, nekavējoties konsultējieties ar veterinārārstu.
  • Nieru slimības. Nieru mazspēja var izpausties kā pastiprinātas slāpes, urinēšana vai svara zudums. Nebariet savu "senioru" par nokārtošanos ārpus noteiktās vietas vai uz paklāja. Suns vai kaķis to nedara ar nolūku, tā ir izteikta kādas slimības pazīme.
  • Kognitīvo funkciju pasliktināšanās. Saskaņā ar pētījumiem, smadzeņu darbības pasliktināšanās klīniskie simptomi tiek novēroti 50% mājdzīvnieku, kas vecāki par 11 gadiem. Raksturīgas pazīmes ir apjukums, nemiers, nespēja veikt ierastās darbības, nepietiekamas rūpes par sevi, izteikta netīrība apkārt, traucēti miega un nomoda cikli, nepamatota riešana vai ņaudēšana (arī naktī), intereses zudums par cilvēkiem un citiem mājdzīvniekiem.

Diagnostika palīdzēs identificēt slimību jau pirms simptomu parādīšanās

Veterinārārste Nataļja Čipuštanova stingri rekomendē vecākus dzīvniekus regulāri vest uz klīniku, lai veiktu veselības pārbaudes. Ja nekādi izteikti simptomi nav manāmi, dzīvnieks ir aktīvs un dzīvespriecīgs, pietiek reizi gadā nodot asinis, lai pārbaudītu vairākus rādītājus. Ja šie rādītāji liecinās par novirzi no normas, tad veterinārārsts veiks papildu izmeklējumus, kas palīdzēs diagnosticēt slimības attīstību. Atkarībā no slimības rakstura jūsu četrkājainajam draugam tiks izvēlēta diagnostikas metode, kas sniegs pilnīgu informāciju par dzīvnieka organisma stāvokli.

Pamatojoties uz diagnostikas rezultātiem, jūs saņemsiet veterinārārsta slēdzienu un visus nepieciešamos ieteikumus dzīvnieka ārstēšanai un aprūpei.

Patīkamas vecumdienas

Mājdzīvniekam sasniedzot 6-8 gadu vecumu, ir vērts padomāt par īpašu barību, kas vislabāk atbilst jūsu mīluļa mainīgajām vajadzībām. Pieredzējis veterinārārsts jums palīdzēs ar individuālu pārtikas un uztura bagātinātāju izvēli.

"Senioru" barība palīdzēs cīnīties ar novecošanos saistītām organisma izmaiņām, uzturēs jūsu suni vai kaķi aktīvu un enerģisku. Tā arī atbalstīs dzīvnieka ķermeņa funkcijas, kas var pasliktināties līdz ar vecumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jāatceras arī par dzīvnieka zobu kopšanu. Regulāra zobu higiēna palīdzēs uzturēt mutes dobumu tīru un veselīgu. Ja jūsu mīlulis kategoriski atsakās tīrīt zobus, ir pieejama īpaša barība un gardumi, kas palīdz uzturēt mutes dobumu tīru.

Dzīvniekam vienmēr jābūt pieejamam svaigam ūdenim. Neslīdoši gumijas paklājiņi iedrošinās suni, kurš baidās paslīdēt uz gludas grīdas. Pārnēsājama rampa vai pakāpiens palīdzēs mājdzīvniekam iekļūt automašīnā.

Vecāks kaķis novērtēs papildu pakāpienu vai trepītes. Suņiem un kaķiem kvalitatīvu atpūtu nodrošinās ortopēdiskā gulta ar mīkstāku matraci un papildu spilveniem. Padomājiet par vecāka mājdzīvnieka ikdienas ērtībām. Regulāras fiziskās aktivitātes (staigāšana, priekšmetu ķeršana un regulāras rotaļas mājās) palīdzēs viņam zaudēt pāris papildu kilogramus un saglabāt locītavu veselību.

Tēmas