foto: Shutterstock
Nepārspīlē, ēdot rabarberus un skābenes! Izrādās, tie var arī kaitēt
Noderīgi ikdienā
2022. gada 17. maijs, 07:35

Nepārspīlē, ēdot rabarberus un skābenes! Izrādās, tie var arī kaitēt

"100 Labi Padomi"

Skābenes un rabarberi satur veselībai noderīgas vielas, turklāt pavasarī tos īpaši kārojas. Bet vai šie augi var organismam arī kaitēt? Skaidro uztura speciāliste Zane Timpare.

Veselīgi, bet ar mēru

Skābenēs ir bioloģiski aktīvas vielas, kālijs, folāti, nedaudz A provitamīnu. 100 g šo zaļo lapiņu ir visa C vitamīna dienas norma, arī kalcijs. Rabarberos ir arī nedaudz kālija, pat kalcijs, beta karotīni un citas bioloģiski aktīvas vielas – kā jau katrā svaigā augu valsts produktā.

Skābenes un rabarberi satur arī skābeņskābi (oksalātus), kas kavē kalcija uzsūkšanos organismā un var radīt savienojumus, kas paaugstina nierakmeņu veidošanās risku. Taču, ēdot tādos daudzumos un tik īsu brīdi, kā tas parasti notiek, vesels cilvēks skābenes un rabarberus var baudīt droši. Ja ir nierakmeņi vai citas nieru slimības, tad gan ieteicams konsultēties ar ārstu.

Lai nebūtu jāuztraucas par oksalātiem, vissvarīgākais ir raudzīties, lai uzturā netrūktu kalcija. Tieši kalcijs ir labākais pretlīdzeklis oksalātiem. Tas veicina nešķīstošu savienojumu  –kalcija oksalātu – veidošanos zarnu traktā, tie tiks izvadīti no organisma, un šķīstošie oksalāti nevarēs lielos daudzumos uzsūkties asinsritē, līdz ar to nierakmeņu risks nepalielināsies.

Kā ēst, lai nerodas kaitīgi savienojumi?

Ja vēlies ēst daudz produktu, kas satur skābeņskābi, ēdienkartē jāiekālauj arī produkti ar augstu kalcija saturu. Vislabākie kalcija avoti ir piena produkti, bet derēs arī sardīnes, lasis, garneles, sezama sēklas, pētersīļi, brokoļi, žāvētas vīģes, apelsīni, lapu kāposti, sojas produkti, ar kalciju bagātināti produkti u. c. Iesaku kalciju bagātīgi uzņemt katrā ēdienreizē.

Oksalātu uzsūkšanos mazina arī probiotiskie jeb fermentētie produkti. Tāpat jāņem vērā, ka vārīšana nevēlamās šķīstošās skābeņskābes saturu spēj samazināt par 30–87 procentiem. Daudz lielāks nierakmeņu riska faktors ir nepietiekama ūdens dzeršana ikdienā un reti tualetes apmneklējumi, tāpat liels liekais svars, augsts asinsspiediens, nepārdomāta kalciju un C vitamīnu saturošu uztura bagātinātāju, arī antibiotiku lietošana. Saldinātie dzērieni nierakmeņu veidošanās iespēju palielina pa apmēram 25 procentiem. Novēršot šos ar dzīvesstilu saistītos riska faktorus, nierakmeņu risku var samazināt pat uz pusi.

Ņem vērā!

Ne jau skābenes un rabarberi vien satur oksalātus, un ne jau tie vienīgie mazina kalcija uzsūkšanos – to kavē arī alkohols, kofeīns, šokolāde un citi produkti.