foto: Shutterstock
"Lielākie dārzkopju noslēpumi", lai izaudzētu ideālus tomātus, burkānus, papriku un citus dārzeņus
Noderīgi ikdienā
2022. gada 10. maijs, 06:47

"Lielākie dārzkopju noslēpumi", lai izaudzētu ideālus tomātus, burkānus, papriku un citus dārzeņus

Jauns.lv

Pavasaris ir lielisks laiks, lai sāktu dārza darbus. Pēdējo nedēļu laikā gaisa temperatūra ir svārstīga, tāpēc ir būtiski sekot līdzi laika prognozēm, lai nodrošinātu optimālus augšanas apstākļus vēlamajiem dārzeņiem. 

Aukstuma un vēlīno salnu rezultātā augi var aiziet bojā, tāpēc ir vērts ieguldīt laiku un veikt nelielu izpēti par to, ko vēlaties audzēt visvairāk. Piemēram, papriku var sēt jau tagad, taču jāņem vērā, ka tai patīk saule un siltums, tāpēc labāk izvēlēties siltumnīcu, vai saulainu, dienvidu puses palodzi. Sējot papriku pavasarī, to var novākt un ēst jau augustā. 

Kā darīt? 

Piepildiet aptuveni 10cm dziļu podiņu ar universālu kompostu bez kūdras. Maigi nostipriniet augsni un pēc tam aplaistiet. Paprikas sēklas vienmērīgi izvietojiet augsnes virspusē un pēc tam pārkaisiet plānu komposta kārtiņu, lai tās pārklātu. Maigi piespiediet ar plaukstas mugurpusi, lai nodrošinātu sēklu saskari ar kompostu. Sēklas sadīgs divu līdz trīs nedēļu laikā. 

Sasilstot augsnei, būs īstais laiks sēt bietes

Bietes ir viegli audzējami dārzeņi, ko parasti sēj no marta līdz jūlijam. Augsnē ievelciet aptuveni trīs līdz piecus centimetrus dziļas vagas, pirms sēklu sēšanas, aplaistiet vagu ar ūdeni. Sēklas sējiet aptuveni 8-10cm attālumā vienu no otras, pēc tam ar pirkstu galiem uzmanīgi apberiet tās ar augsni. 

Ko darīt ar mājās iestādītajiem sīpoliem? 

Ja sīpolus un ķiplokus esat iesējuši siltumnīcā vai kastē uz saulainas palodzes, tos var stādīt ārā, kad to saknes ir piepildījušas podus.

Pirms pārstādīšanas aplaistiet augus. Uzmanīgi izņemiet tos no podiņiem un stādiet rindās tādā pašā dziļumā, kādā tie bija podiņos vai kastītēs. Augus nostipriniet un atkal aplaistiet. Tie būs gatavi vasaras vidū.

Kā ar burkāniem?

Jūs varat arī sēt burkānus, salātus un pētersīļus. Temperatūrai jābūt aptuveni astoņiem grādiem pēc Celsija. Burkāniem piemērota ir irdena smilšaina vai mālsmilts augsne. Pārāk smagu var uzlabot ar zāģskaidām – 3 kilogrami uz 1 kvadrātmetru. Dobi pirms stādīšanas rūpīgi apstrādā, lai tajā nav cietu zemes kukuržņu un akmeņu, citādi burkāni augs ap tiem un nebūs taisni. Nedrīkst pārmēslot, tad arī burkāni izaugs grubuļaini un ar rievotu mizu, ko grūti mizot.

Ļoti svarīga ir pareiza laistīšana jau kopš iesēšanas brīža. Zemei jābūt pietiekami mitrai, jo sausums vēl mazās un plānās saknītes var aizkaltēt un burkāni izaugs mazi un nelīdzeni. Kad burkānam jau izaugušas 4–5 lapiņas, laistīšanu var veikt retāk, jo saknīte ir pietiekami dziļi, lai no zemes uzņemtu papildu mitrumu.

Visbeidzot arī tomāti

Maija beigās dobēs, kas pasargātas no valdošajiem vējiem, var sēt un stādīt gan gurķus, gan tomātus. Tomātam patiks augsne, kas, parokot dziļāk, ir mitra, irdena un no kuras, saspiežot plaukstā, nepil ūdens. Tomāts var novīst ne tikai tad, ja ir par sausu, bet arī, ja tas ir pārlaistīts. Tad jāuzrušina zeme, pievadot augam skābekli, un jāļauj zemei žūt pat līdz 2 nedēļām.

Iegaumē!

Drīz vien pēc stādīšanas jāsāk arī ravēšana – vēlams vecā jeb dilstošā Mēnesī, jo jaunā, augošā Mēnesī izravētas nezāles ātri ataugs. Pirmās nezāles jāizravē vēl pavisam mazas, tāpēc precīza augu iesēšana vai atzīmēšana padarīs vieglāku ravēšanu.