foto: Shutterstock
Kā rīkoties, ja mežā satiec plēsīgu zvēru?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 5. maijs, 05:35

Kā rīkoties, ja mežā satiec plēsīgu zvēru?

Jauns.lv

Lai gan nedzīvojam Āfrikas savannā, arī Latvijas mežos var gadīties sastapt kādu plēsīgu zvēru, kas var nodarīt skādi mūsu veselībai, un pie noteiktiem apstākļiem pat apdraudēt dzīvību. Kā rīkoties šādās situācijās, Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” stāsta Dabas aizsardzības pārvalde ģenerāldirektors Andrejs Svilāns, ekskursiju "Uzzini, iepazīsti" vadītāja un gide Zaiga Kaire un Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts Vilnis Skuja.

"Tie četrkājainie, no kuriem šogad zināmā mērā pamatoti, bet lielā mērā nepamatoti nobijušies, tie ir vismazāk bīstamie," vērtē Andrejs Svilāns.

"Tie cilvēki, kuri iet dabā, pieļauju, ka viņus lācis ir redzējis krietni biežāk, nekā viņi lāci. Kārtīgs lacis, ja viņš ir savvaļas lācis viņš aizvācas klusākā vietiņā no "divkājainā zvēra"."
"Bažas par to, ka aiz katra koka mežā gaidīs lācis, ir pilnīgi aplamas," uzsver Andrejs Svilāns.

Zaiga Kaire atzīst, ka bīstamākas situācijas ir veidojušās, tikai ejot vienai.

"Ja mēs esam gājuši kaut vai nelielā bariņā, kaut vai trīs cilvēki, mēs radām  lielāku troksni, dzīvnieks mūs labāk sadzird. Pēc būtības meža dzīvnieks, ja viņš nejūtas apdraudēts, ja nav slims, viņš no cilvēka vairīsies," norāda Kaire.

Abi eksperti norāda, ka par lāčiem daudz bīstamākas ir un arī biežāk sastopamas ir mežacūkas ar mazuļiem.

Andrejs Svilāns piebilst, ka šādā situācijā nav universāla risinājuma: ja redz koku un spēj uzrāpties, to vajadzētu darīt, jo mežacūka ir ātrs dzīvnieks un kokā nerāpjas. Bet ar lāci tuvplānā tā ir loterija, ja viņš ir dažu metru attālumā. Nav universālas receptes

Vēl kā bīstamākus par meža dzīvniekiem Zaiga Kaire min agresīvus suņus. 

"Tas, ko nevajadzētu darīt, grupiņai nevajadzētu pašķīst. Vajag uztaisīt drīzāk kā baru, jo agresīvie suņi, redzot kā baru, viņi vairāk baidīsies nākt klāt, viņi meklēs cilvēku, kurš nobīstas, atdalās, mēģina viens pats palikt. Tas ir sliktākais, ko var darīt," uzskata Zaiga Kaire.

"Skaidrs, ja cilvēks uzvedas dumji, vairāk jādomā, kā cilvēku norobežot no dabas, nekā tos dzīvniekus. Arī ar gulbjiem nav tik traki, jebkurš gulbis virsū neskries. Ir tēviņi, kas ir agresīvāk noskaņoti, ka tā būtu Latvijā briesmīga problēma, nedomāju," stāsta Vilnis Skuja.