Vasaras salātu klasika - Insalata alla Caprese
Mēs šos salātus parasti dēvējam vienkārši – par tomātiem ar mocarellu un baziliku. Patiesībā ēdienkartē šo salātu nosaukums būtu jāraksta Insalata alla Caprese (Kapri salāti, jo radušies Kapri salā). Šī ir itāļu virtuves klasika ar vairāku simtu gadu vēsturi. Tie ir viegli, bet sātīgi.
4 personām
10 minūtes
600 g tomātu
200 g mocarellas
2 buntītes bazilika
10 melnās olīvas
4–5 ēdk. olīveļļas
sāls, svaigi malti pipari
1. Tomātus sagriez šķēlītēs. Mocarellai nolej šķidrumu, nosusini un arī sagriez šķēlītēs. Bazilikam noplūc lapiņas.
2. Eļļu sakul ar sāli un pipariem.
3. Uz šķīvja liec pārmaiņus tomātu šķēlītes, mocarellas šķēlītes un bazilika lapiņas. Pārber olīvas. Apslaki ar mērci un ļauj vismaz 10 minūtes ievilkties.
Kā dažādot?
Tā kā šo salātu pamatsastāvdaļu ir maz, garšas un aromāta dažādošanai dažkārt mēdz pievienot vēl citus produktus. Piemēram:
● strēmelītēs sagrieztus kaltētus tomātus + sinepes un medu, ko iekuļ mērcē;
● eļļas mērci papildina ar labu balzametiķi un salātus pārkaisa ar grauzdētiem riekstiem;
● uz mocarellas šķēlītēm uzziež pa piciņai bazilika pesto;
● par pamatu ņem nevis mocarellas šķēlītes, bet mazās mocarellas bumbiņas un mazos ķiršu tomātiņus; tos var atstāt veselus, bet lielākos pārgriezt uz pusēm. Šos salātus marinē ilgāku laiku, pat stundu un vēl vairāk, lai siera bumbiņās un tomātos ievilktos visas garšas.