foto: Publicitātes foto
Rīdzinieki sacenšas atkritumu šķirošanā
Pie tirdzniecības centra Alfa uzstādīta vides instalācija – "apģērbu kalns Nav, ko vilkt?", simbolizējot tekstilizstrādājumu apjomu, kas ik gadu nonāk izgāztuvēs un vidē.
Viena Vide Visiem
2021. gada 19. aprīlis, 05:12

Rīdzinieki sacenšas atkritumu šķirošanā

Kas Jauns Avīze

Uzņēmuma "Clean R" konkursam "Šķiro BIO" atsaukušies vairāk nekā 32 000 rīdzinieku – 143 daudzdzīvokļu nami, turklāt lielākoties no blīvi apdzīvotiem mikrorajoniem.

"Šķiro BIO" izaicinājums turpināsies trīs mēnešus, uzvarētāju paziņos 6. jūlijā. Konkursā piedalās daudzdzīvokļu mājas "Clean R" apkalpotajās Rīgas zonās – Kurzemes rajonā, Latgales priekšpilsētā, Centra rajonā. Bioloģisko atkritumu šķirošanai uzstādīts brūnais konteiners, iedzīvotājiem nodrošināta informācija, kā pareizi šķirot.

Konkursā vērtēs, kā procentuāli mainās nešķiroto sadzīves atkritumu apjoms un palielinās bioloģiski noārdāmo apjoms. Uzvarētāju ieguvums būs jauna atkritumu konteineru novietne.

Ja BIO konteinerā būs samesti sadzīves atkritumi, plastmasas maisi, papīrs un citas neatbilstošas lietas, tos izvedīs par parasto apsaimniekošanas maksu. Nekādu sodu par neatbilstošu sastāvu līdz šā gada beigām nepiemēros, taču šādus gadījumus atkritumu izvedējs fiksēs ar fotogrāfijām un informēs nama apsaimniekotāju.

Aprēķini liecina: ja māja izmanto jau populāros dzeltenos konteinerus iepakojumam un zaļos stiklam, kurus izved bez maksas, ietaupījums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu var sasniegt pat 60% no ierastās maksas. Ja šķiro arī bioloģiskos atkritumus, ietaupījums var veidoties vēl lielāks. No mizām un citiem virtuves atkritumiem var tapt auglīgs mēslojums vai Getliņos biogāze.

SKAITLIS PĀRDOMĀM - 75

tonnas tekstilizstrādājumu savākts "Zaļā punkta" un "Eco Baltia vide" kampaņas Marts – tekstila šķirošanas mēnesis ietvaros. Šis apjoms ir 15% no pērn sašķirotā tekstilizstrādājumu apjoma, kas bija teju 500 tonnas. Salīdzinājumā ar februāri, apjoms audzis par 61,9 procentiem.

Eiropas Savienības direktīvas paredz, ka no 2025. gada dalībvalstīm būs jānodrošina tekstila izstrādājumu dalīta vākšana, Eco Baltia vide cer šo mērķi sasniegt 2023. gadā. Šogad sarkano tekstila konteineru skaitu uzņēmums no 60 plāno palielināt līdz 80, daļu varētu uzstādīt Kurzemē. Vairāk nekā pusi modes preču izmet gada laikā pēc iegādes, tāpēc vērts pārdomāt, ko pirkt.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.