foto: Shutterstock
Kur likt izdegušu spuldzi?
2018. gadā visā Latvijā savāktas 588 tonnas izdegušo spuldžu.
Viena Vide Visiem
2021. gada 4. marts, 04:55

Kur likt izdegušu spuldzi?

Alekss Pjats

Kas Jauns Avīze

Katru gadu Latvijas tirgū nonāk aptuveni 1600 tonnu spuldžu un citu apgaismes ierīču, bet atpakaļ izdodas savākt mazāk par pusi. Spuldzes pieder pie elektrisko iekārtu atkritumiem, un tām vajadzīga speciāla vākšana un šķirošana.

“Spuldzes tāpat kā daudzi citi atkritumu veidi ir jāšķiro. Tomēr ir daži veidi, kuras drīkst izmest arī sadzīves atkritumos, piemēram, kvēlspuldzes, kurām šobrīd jau ir ierobežota tirdzniecība, un visdrīzāk tādas pieejamas vien nedaudzās mājsaimniecībās,” "Kas Jauns Avīzei" teic "Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis.

Videi bīstami atkritumi

Citas spuldzes gan uzskatāmas par videi kaitīgiem atkritumiem, jo tajās var būt veselībai un videi bīstamas vielas. Piemēram, kompakto luminiscences jeb gāzizlādes spuldžu sastāvā ir dzīvsudrabs, kas, izmetot sadzīves atkritumos, var nonākt dabā un dzīvnieku barības ķēdē.

Izdegušās spuldzes var nodot vairākos atkritumu šķirošanas laukumos vai speciāli reģistrētos kaitīgo atkritumu pieņemšanas punktos, sev tuvāko var atrast mājaslapā atkritumi.lv.
“Kaut arī spuldzes klasificētas kā elektriskās un elektronikas iekārtas, tās nevajag izmest tirdzniecības vietās izvietotajās bateriju un mazās elektrotehnikas šķirošanas kastēs, jo tās tur visbiežāk saplīst, radot milzīgu risku kaitīgajām vielām nonākt vidē,” brīdina Zakulis.

Mājsaimniecības šķiro gausi

Neskatoties uz atšķirīgajiem spuldžu veidiem, formām un izmēriem, tās, vedot uz šķirošanu, galvenais ir, lai gaismekļi būtu atdalīti no pārējiem atkritumu veidiem. Vēl svarīgi, lai tās pārvadāšanas laikā nesaplīst.

“Aktīvāk izdegušās spuldzes šķiro un nodod juridiskās personas, par to no atkritumu apsaimniekotāja saņemot apliecinājumu, ka tās nodotas pārstrādei. Fiziskās personas ir kūtrākas šī atkritumu veida šķirošanā,” saka Zakulis. Viņš gan nenoliedz, ka starp privātajām mājsaimniecībām arī ir atbildīgi šķirotāji, un atgādina: “Spuldžu izmešana sadzīves atkritumos ir bezatbildīga rīcība gan pret vidi, gan sevi pašu.”

Datus grūti noteikt

Pēc Valsts vides dienesta datiem, 2018. gadā atpakaļ savāktas 588 no vairāk nekā 1600 tonnām spuldžu un dažādu citu apgaismes ierīču, par 2019. un 2020. gadu precīzu datu vēl nav. Svarīgi minēt, ka, sākot ar 2019. gadu, elektropreču uzskaites kategorijas ir mainījušās un arī skaitļi varētu mainīties.
Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā Clean R 2019. gadā savākts vairāk nekā 200 tonnu luminiscento spuldžu un citu dzīvsudrabu saturošu elementu.

“"Clean R" gadījumā luminiscentās spuldzes lielākoties nodod juridiskas personas, un kopējais šāda veida atkritumu apjoms, ko pieņemam šķiroto atkritumu savākšanas laukumos, ir līdz divām tonnām gadā, kā to paredz uzņēmumam izsniegtās Valsts vides dienesta atļaujas,” atklāj uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Auziņa.

Bez maksas līdz pieciem kilogramiem

"Clean R" rīdziniekiem piedāvā spuldzes nodot Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8. “Šķirošanas laukumos iespējams nodot dažādu veidu stiklu, elektroierīces, bioloģiski noārdāmos, plastmasas, metāla, papīra un kartona atkritumus, tostarp arī bīstamos atkritumus, piemēram – luminiscentās spuldzes, riepas, baterijas un tamlīdzīgi,” norāda Auziņa.

Šajos laukumos privātpersonas bez maksas var nodot luminiscentās spuldzes svarā līdz pieciem kilogramiem, juridiskajām personām šis ir maksas pakalpojums, noformējams ar pavaddokumentiem, kas tālāk iesniedzami atbildīgajām iestādēm.

Tirdzniecības vietām, kur iespējams iegādāties spuldzes, vajadzētu nodrošināt savus klientus ar iespēju izlietotos gaismekļus atdot atpakaļ vietā, kur tie nopirkti. Par šķirošanas laukumu pieejamību iedzīvotājiem jārūpējas pašvaldībai. Ja šādas iespējas nav, tad iedzīvotāji ir tiesīgi šādu pakalpojumu pieprasīt.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.