Noderīgi ikdienā
2021. gada 14. janvāris, 19:28

Iepazīsti seno kultūraugu - sezamu! Kur un kā izmantot tā sēkliņas un eļļu

"100 Labi Padomi"

Sezams, iespējams, ir visvecākais eļļas augs pasaulē, cēlies no Āfrikas, pēc tam aizceļojis uz Āziju – Indiju, Ķīnu un citām zemēm.

Viengadīgais sezams aug siltā un mitrā klimatā, izstiepjas pat divus metrus augsts, tam ir garenas, ovālas lapas un sīksīkiem matiņiem klāti ziedi baltā, dzeltenā, rozā un violetā krāsā. Pogaļās nogatavojas baltas, dzeltenas vai melnas sēkliņas – atkarībā no šķirnes.

Melnajam sezamam piemīt visspēcīgākā garša, bet eiropiešiem vairāk patīk dzeltenais, ko dažkārt mēdz dēvēt arī par balto sezamu. Grauzdētam sezamam ir intensīva garša un smarža, kas atgādina riekstus.

Kur un kā izmantot sezamu?

■ Sezams labi iederas dārzeņu ēdienos, salātu mērcēs un piešķir zivju un gaļas ēdieniem patīkami pikantu niansi.

■ Tā sēkliņas pievieno maizes mīklai, ar tām apkaisa izceptu maizīti, cepumus, plāceņus. Sēkliņām pašām par sevi ir diezgan neitrāla garša; savu specifisko aromātu tās iegūst, kad tiek apgrauzdētas.

■ Sezama eļļa ir piemērota gan sautēšanai, gan produktu cepšanai, gan arī pikantu ēdienu, zupu, sautējumu un pat saldo ēdienu garšas bagātināšanai.

■ Sezama eļļas ir divu veidu: no negrauzdētām sēklām – eļļa sanāk gaiši dzeltena ar ļoti maigu riekstu garšu; no grauzdētām sēklām – eļļa ir brūna, ar intensīvu garšu un popkornam līdzīgu smaržu. Eļļa satur vairākus komponentus, kas izcili iedarbojas uz cilvēka vielmaiņu.