foto: Shutterstock
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vēlas šķirot atkritumus
Viena Vide Visiem
2021. gada 3. janvāris, 05:50

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vēlas šķirot atkritumus

Kas Jauns Avīze

Jau tagad 70 līdz 80% mājsaimniecības atkritumu ir šķirojami, teic "Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atgādina, ka šķirojams ir papīrs, stikls, kartons, spuldzes, baterijas, riepas, tekstils un citi atkritumi. "Latvijas Zaļā punkta" reizi divos gados veiktā aptauja rāda – 85% aptaujāto uzskata, ka šķirot atkritumus ir svarīgi. Tas ir pieaugums par 2,4%, salīdzinot ar iepriekšējo, 2018. gada aptauju.

Aptauja parādījusi, ka 62,1% dod priekšroku zīmoliem, kuri iestājas par tīru vidi, un tas ir pieaugums par 8,6 procentiem. Turklāt 44,2% ir gatavi maksāt vairāk par precēm, kuru iepakojums ir pārstrādājams vai atkārtoti izmantojums, kas ir pieaugums par 3,8 procentiem.

Zakulis piebilst – 60,4% aptaujāto norādījuši, ka šķirošanas konteineri atrodas pieejamā attālumā no dzīvesvietas. 2018. gadā tā atbildēja 55,4 procenti.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere norāda, ka Latvijas rīcības plāns pārejai uz aprites ekonomiku un Eiropas zaļais kurss paredz ambiciozus mērķus – jāpanāk, ka 2035. gadā atkritumu poligonos noglabātu tikai 10% sadzīves atkritumu. Tikmēr 65% atkritumu būs jāpārstrādā, bet atlikušos 25% varētu izmantot enerģijas ražošanai.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.