foto: Publicitātes
Kā pareizi izvēlēties un izrotāt eglīti. Dabai draudzīgi Ziemassvētki
Ja vēlaties pirkt egli podiņā, jāsaprot, vai vēlaties, lai tā ilgāk saglabājas zaļa, vai arī plānojat to pēc tam iestādīt.
2020. gada 10. decembris, 10:56

Kā pareizi izvēlēties un izrotāt eglīti. Dabai draudzīgi Ziemassvētki

Jauns.lv

Ziemassvētku eglītes sarūpēšana un izrotāšana ir atbildīgs pasākums. Svarīgi ir gan izvēlēties jums vispiemērotāko kociņu, gan zināt, no kurienes tas nācis, gan padomāt, kas ar to notiks pēc tam. Savukārt eglītes rotāšanai krāsaino bumbu vietā var izmantot dabas veltes.

Ziemassvētku eglīti var gan nopirkt – podiņā vai vienkārši nocirstu, gan arī doties tai pakaļ uz mežu. Tas būs lielisks piedzīvojums jūsu bērniem, bet vienlaikus ir svarīgi zināt, ka, kuru katru kociņu cirst nedrīkst – ir jāzina, kur un kā to drīkst darīt. Jums noderēs instrukcija, ko sagatavojuši Latvijas valsts mežu eksperti.

Ziemassvētku eglītes podiņos

Latvijas mežu vēstniecībā pārdod dekoratīvās egles un mežā tām nav īstā vieta. Ja ir piemājas dārzs, lieliska doma ir iestādīt ...

gallery icon

Ziemassvētku eglītes – tikai Ziemassvētkiem

Ja vēlaties pirkt egli podiņā, jāsaprot, vai vēlaties, lai tā ilgāk saglabājas zaļa, vai arī plānojat to pēc tam iestādīt. Egles podiņos piedāvā gan lielveikali, gan stādu audzētavas. To produkciju iespējams iegādāties Latvijas valsts mežu vēstniecībā. Jāņem vērā, ka eglītes, kas tajā nopērkamas, nav Ziemassvētku kociņi, bet gan stādi. Tas nozīmē, ka pareizi aprūpējot, pavasarī to var iestādīt, savukārt Ziemassvētku eglītēm, ko pārdod lielveikalos, podiņš var kalpot vien kā egles kāja. Tā, iespējams, nenobirs dažas dienas ilgāk, ja tiks regulāri laistīta, bet stādīšanai var nebūt paredzētas. Lai eglīti varētu izmantot kā stādu, to pārdod tikai tad, kad koks podā kārtīgi ieaudzēts. Paceļot eglīti, tā ar saknēm stingri turas podā, bet tā apakšā var redzēt jaunos sakņu dzinumus. Ja eglīti ceļot, tā kustās un slīd ārā no podiņa, tai šie var būt arī pēdējie Ziemassvētki. Izvēloties eglītes stādu, vajadzētu pirmkārt izdomāt, kur to pavasarī stādīt, otrkārt – kociņu pareizi kopt, lai tas neaizietu bojā. Tā kā Latvijas mežu vēstniecībā pārdod dekoratīvās egles, mežā tām nav īstā vieta. Ja ir piemājas dārzs, lieliska doma ir iestādīt pašiem savu Ziemassvētku egli, ko rotāt katru gadu. Ja zemes gabals lielāks,  varat izveidot Ziemassvētku eglīšu audzi, kurā ik gadus iestādīt jaunu koku. Koku izvēle ir plaša – parastās egles, baltegles, sudrabegles, Serbijas egles - ik gadu var savā Ziemassvētku alejā iestādīt ko jaunu.

Lai eglīte izdzīvotu līdz pavasarim, jāievēro, ka nonākot siltumā, tā drīz vien “atdzīvosies” un sāksies augšanas process, bet pēc tam to iznesot ārā vēsajā ziemas gaisā, kociņš vienkārši nosals. Tāpēc ieteicams istabā šādu eglīti turēt ne vairāk kā pāris dienas un rūpīgi laistīt.

Idejas vainagiem un dekoriem Ziemassvētkos

Latvijas valsts mežu vēstniecības Sajūtu un smaržu veikals līdz pat Ziemassvētkiem piedāvā pasakainus dabas iedvesmotus un cilvēku roku radītus Ziemassvētku ...

gallery icon

Dabas iedvesmoti Ziemassvētki

Latvijas valsts mežu vēstniecības Sajūtu un smaržu veikals Vaiņodes ielā 1 ik gadu līdz pat Ziemassvētkiem piedāvā pasakainus dabas iedvesmotus un cilvēku roku radītus Ziemassvētku brīnumus.

Šeit iespējams iegādāties dabas iedvesmotus, no dabas materiāliem gatavotus rotājumus. Smiltenes kokaudzētavā tapušas unikālas bumbas no sēklām, čiekuriem un citiem dabas materiāliem. Iespējams iegādāties arī dažādu izmēru un sastāvdaļu bumbu komplektus un pat konstruktoru – Dari pats, kurā iekļauti dažādi materiāli un pamācība kā no tiem izgatavot pašiem savus rotājumus. Lieliska iespēja ģimenei radoši pavadīt laiku un iepazīt dabas daudzveidību. Vēstniecības veikalā pieejami arī Kalsnavas arborētumā tapušie čiekuru un sēklu vainagi, kas rotāti ar čiekuriem sūnām, zīlēm un citiem dabas materiāliem. Arī kalsnavieši izveidojuši savu konstruktoru – Radi pats. Tajā iekļauta vainaga pamatne un materiāli tā pagatavošanai. Iegādājoties konstruktorus, jāņem vērā, ka līme tajos nav iekļauta – tikai dabas rotas.  Tā pat var iegādāties Kalsnavas kokaudzētavā tapušos baltegļu vainagus gan rotātus, gan nerotātus. Bērniem patiks arī Tērvetē tapušās grāmatas par dabu, bet šo Ziemassvētku īpašais jaunums ir Valmieras kokaudzētavā izgatavotie trauki no čiekuru zvīņām.

Latvijas valsts mežu vēstniecības veikals Vaiņodes ielā 1 ir atvērts darba dienās no plkst. 9 līdz 18.