Viena Vide Visiem
2020. gada 3. septembris, 04:43

Uz veikalu ar savu taru un bez plastmasas

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Kopš jūlija beigām arī Liepājā darbu sācis pirmais beziepakojuma veikals "Zero Pauna", kur iepērkoties nav ļauts izmantot plastmasas maisiņus. Divi uzņēmējdarbības studenti, idejas autors Toms Lagzdiņš un Mārcis Veits, paši stāv aiz letes, kārto plauktos preces un veic citus veikalnieku darbus.

“"Zero waste" nozīmē – nulle atkritumu, un pauna vedina domāt par kādu maisiņu, sainīti, lai rosinātu nākt ar savu taru pirkumiem,” sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" skaidro Toms.
Plāni ir lieli – atvērt vēl vienu veikalu, rīkot stāstu vakarus par pieredzi ar atkritumiem un citas aktivitātes, popularizējot videi draudzīgu dzīvesveidu.

Aizdomājās par planētu

“Ideja tapa pirms apmēram diviem gadiem. Es sāku apjaust, cik planēta ir piesārņota, un aizdomāties par savām ikdienas izvēlēm. Sapratu, ka Liepājā īsti nav vietas, kur atnākt un iegādāties pirkumu bez mākslīgā iepakojuma vai vismaz būtu piedāvāta iespēja apzināti samazināt kaitīgo atkritumu daudzumu. Iedomājos – kāpēc neorganizēt pašam videi draudzīgu veikalu,” darbības sākumposmu sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" ieskicē Toms.

Pirms gada viņš sācis strādāt jau intensīvāk, lūkot pēc piegādātājiem, un iesaistījies projektā Kurzemes inovācijas granti studentiem. Ar tā palīdzību arī izdevās izveidot veikalu, saņemot atlaides, piemēram, telpu īrei un grāmatvedības pakalpojumiem – šāds atbalsts ļoti palīdz sākumposmā.
Pirms sākt biznesu dzimtajā pilsētā, Toms iepazinis līdzīgas tirgotavas citās valstīs, piemēram, Lielbritānijā smēlies pieredzi dizainam, kas tagad redzams Liepājas veikalā. Arī galvaspilsētas beziepakojuma veikali nav lieguši palīdzību jaunajiem kolēģiem.

Pircēju netrūkst

“Man ir šoks, ieejot veikalā, kur pircējs parasti paņem visus produktus plastmasas maisiņos. Negribas neko vairs iegādāties, un ir vēlme vienkārši iziet ārā,” atklāts ir Toms. “Kad izveidoju savu veikalu, šīs sāpes vairs nav. Pie mums var iegādāties maisiņus, kuri sadalās dabā.”

foto: Ģirts Gertsons
Nekādu plastmasas maisiņu!

Kopš atvēršanas pagājis tikai mēnesis, taču par pircēju skaitu nevarot sūdzēties. “Apmeklētāji jau pirmajā dienā nāca pulkiem. Likās, ka sestdienās un svētdienās būs maz pircēju, bet – nekā! Cilvēkiem šeit patīk,” priecājas Toms.

"Zero Paunā" savā tarā var nopirkt gan putraimus un citus graudu produktus, gan garšvielas, eļļas, saldumus, arī šampūnus un sadzīves ķīmijas līdzekļus.

Seniori novērtē

Senioriem ir liels prieks, ka var nopirkt nelielu daudzumu preces, tādējādi var arī izmēģināt, vai tiešām der. “Tas viņiem ļoti patīk. Pie mums, piemēram, šampūnu var nopirkt vienai vai divām mazgāšanas reizēm. Nepatiks – nepirksiet vairs! Parasti tirdzniecības vietās jāiegādājas vesela pudele, ko, iespējams, nāksies izmest neizlietotu. Te arī slēpjas lielā atšķirība un priekšrocība reizē, ko piedāvā "Zero waste" veikals,” pārliecināti saka Toms.  

foto: Ģirts Gertsons
Pēc mazgājamiem un tīrāmiem līdzekļiem ar savu burku, rāda Mārcis Veits.

Veikalniekus uzrunājuši zemnieki no Nīcas novada, un būs iegādājami vietējie zaļumi. Toms un Mārcis grib tirgot Latvijas lauku labumus, un arī pircēji vēlas tos redzēt piedāvājumā. “Pēc iespējas centīsimies dažādot sortimentu, lai cilvēkiem nebūtu jābraukā pa daudziem veikaliem sapirkt visu vajadzīgo,” sola jaunais uzņēmējs.

Pagaidām veikalā par brīvu pieejami papīra maisiņi, tomēr drīz puiši prasīs samaksu, lai atgādinātu, ka arī papīrs iegūstams, izcērtot kokus. “Lai veidotu atbildīgu attieksmi un pircēji izmantotu jau mājās pieejamo iepakojumu vairākkārt,” strikts ir Toms.

Rīkos stāstu vakarus

“Mēs darbojamies Juliannas pagalmā (vēsturiskā ostmala – Red.), kas nav īsti Liepājas centrs, taču te ir auditorija, kurai patīk šīs vietas radošā aura. Mums ir doma apgūt arī centru, kur lielāks cilvēku daudzums. Vēl gribam iedzīvināt ideju organizēt stāstu vakarus, lai cilvēki, kuri redzējuši atkritumu radītās problēmas pasaulē, dalītos savā pieredzē. Vēlamies apmeklēt skolas un vairāk par to visu stāstīt jauniešiem. Lai viņi saprot, ka paši vien veidos savu nākotni un vidi ap sevi, tajā skaitā ar iepirkšanās paradumiem,” ar pārliecību saka Toms.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.