foto: Pixabay.com
Vai kaķi mūs redz tāpat, kā mēs sevi?
Mūsu mīluļi
2020. gada 17. jūlijs, 06:50

Vai kaķi mūs redz tāpat, kā mēs sevi?

Jauns.lv

Ne vienam vien kaķu saimniekam ir prātā ienākusi doma, kā kaķis redz mani? Un kā kopumā kaķi redz pasauli sev apkārt? Portāls petfinder.com sagatavojis rakstu, kurā cenšas noskaidrot, ko šie murrājošie mājdzīvnieki redz, skatoties uz cilvēkiem.

Vai kaķi visu redz melnbaltu?

Kaķi, atšķirībā no suņiem, redz krāsas, taču tas nav jādomā, ka viņi uzreiz visu redz tāpat kā mēs. Kaķi savā ziņā ir daltoniķi, jo sarkano un zaļo krāsu viņiem ir samērā grūti atšķirt.  Turpretī zilo, pelēko un dzelteno krāsu viņi redz ļoti labi. Un kā liecina jaunākie pētījumi, kaķi, iespējams, var redzēt dažas krāsas, kuras nespēj uztvert cilvēka acs.

Londonā veiktas pētījums atklāja, ka kaķi un daži citi zīdītāji spēj redzēt krāsas ultravioletā spektrā, kuras cilvēki parasti var redzēt tikai melnā gaismā. Ņemot vērā, ka mūsu pasaulē ir daudz lietu, kurām piemīt ultravioletā krāsa, piemēram, putniem un ziediem, pasaule, kuru redz kaķis, var būt neticami spilgta!

Šeit jāmin arī kaķu tuvredzība. Cilvēka acīm ir muskuļi, kas ļauj mums ieraudzīt priekšmetus pavisam tuvu un salīdzinoši tālu. Kaķu acīm iztrūkst šo muskuļu, tāpēc viņi redz lietas līdz pusmetra attālumam. Ja stāvat pārāk tālu no sava kaķa, jūs viņam varat izskatīties kā liels izplūdis mākonis. Tāpēc, ja gribat, lai kaķis jūs redz, jādodas tam pavisam tuvu.

foto: Pixabay.com

Vai kaķi mūs redz kā savus kalpus?

Suņu uzvedība liek domāt, ka viņi redz cilvēku kā atšķirīgu dzīvnieku sugu. Suņi, atšķirībā no kaķiem, pret cilvēkiem izturas citādāk nekā pret citiem sugas brāļiem, viņi citādāk sveicinās un spēlējās. Taču, ja pavērosiet kaķus, redzēsiet, ka viņi sveicina cilvēku tāpat, kā citu kaķi.

Kaķu uzvedības pētnieks Džons Bredšavs no Bristoles universitātes uzskata, ka kaķi mūs, iespējams, uzskata par īpaši neveikliem un tūļīgiem... sabiedrotajiem. Pētnieks uzreiz noliedz daudz dzirdētos jokus, ka kaķis cilvēku uzskata par savu padoto, jo dzīvnieka ķermeņa valoda-pieglaušanās un murrāšana norāda, ka viņš sveicinās ar sociāli līdzvērtīgu, ne zemāku biedru.

foto: Pixabay.com

Vai kaķi atpazīst mūs pēc sejas?

Kaķi vai nu nespēj atšķirt cilvēku sejas, vai vienkārši viņiem ir vienalga, kā mēs izskatāmies. 2005.gadā Teksasas Universitātes pētnieki veica testu, kurā kaķi un suņi tika apmācīti veikt cilvēka sejas atpazīšanu. Lai saņemtu barību, viņiem bija jāspēj atpazīt savs saimnieks fotogrāfijā, un tikai pusē no testēšanas gadījumiem kaķiem tas izdevās.

Tajā pašā pētījumā kaķiem tika parādīti viņiem zināma sugas brāļa un sveša kaķa fotogrāfija. Pazīstamā kaķa bilde tika atpazīta 90,7% gadījumu. Kad viņiem bija jāizvēlas starp attēliem, kuros bija viņiem zināma vide vai sveša, savu mājvietu atpazina 85,5% dzīvnieku. Tas viss norāda, ka kaķiem ir laba vizuālā atmiņa, izņemot gadījumus, kad runa ir par cilvēku sejām.

Lai mūs atpazītu, kaķi izmanto ožu, dzirdi, lai sajustu mūsu smaržu vai atpazītu pēc balss. Tokijas universitātes pētnieki pārliecinājušies, ka kaķi atpazīst savu īpašnieku balsis. 2013. gadā zinātnieki atskaņoja ierakstus, kuros kaķu vārdus sauca dažādi cilvēki, tostarp saimnieki. Dzīvnieki visspēcīgāk reaģēja tieši uz savu īpašnieku balsīm.

Taču, neatkarīgi no tā, kā kaķi mūs redz, mēs noteikti mīlam savus minčus par viņu unikālo skatu uz pasauli, graciozitāti un tikai šiem dzīvniekiem piemītošo neatkarību.