foto: unsplash.com
5 jautājumi par cepšanu uz grila
Garšīgi
2023. gada 9. jūnijs, 10:02

5 jautājumi par cepšanu uz grila

"100 Labi Padomi"

Kā pareizi grilēt, māca žurnāls "100 Labi Padomi".

1. Vai grils vienmēr jāsakarsē ļoti karsts?

Ne vienmēr – viens produkts labāk izcepas lielā karstumā, cits – vidējā, vēl kāds sutinās pavisam lēni, tāpēc visiem neder vienāda temperatūra.

Piemēram, zivīm piemērotāks ir saudzīgs, vienmērīgs karstums, kad ogles vairs tikko manāmi kvēlo, – tad laša vai foreles mīkstums sanāks maigs un sulīgs, ar vieglu dūmu aromātu.

Sarkanajai gaļai (steikiem u. tml.) der pamatīgs karstums, tomēr viss atkarīgs no gaļas biezuma – ja šķēles ir plānas, vajadzīgs liels karstums, lai ārpusē izveidotos raksturīgā garoziņa un vidus tajā pašā laikā nekļūtu sīksts un nesakožams. Biezākas šķēles vai gabaliņi ir jācep zemākā temperatūrā un attiecīgi arī ilgāku laiku.

Vistas gaļu labāk cept mērenā karstumā, citādi tā kļūs sausa un bezgaršīga; turklāt, ja gaļu cep ar visu ādu, lielā karstumā tā mēdz aizsvilties un strauji pārogļoties.

Dārzeņu cepšanai piemērotāks lielāks karstums un īsāks laiks – rezultātā izveidojas raksturīgie tumšie iespiedumi no restītēm (kas daudziem patīk) un rodas maiga, sulīga garša.

2. Vai gaļu un zivi var grilēt vienlaikus?

Gaļai un zivīm ir vajadzīgs atšķirīgs karstums un cepšanas ilgums, tāpēc nav ieteicams likt abus kopā. Taču, ja citādi nav iespējams, zivi liek uz restītēm grila malās, kur zemāka temperatūra, bet gaļu – vidū. Ir arī grili ar regulējamu augstumu – tad daļu restu var pacelt augstāk vai nolaist zemāk, bet pārējā daļa paliek uz vietas.

3. Kā vistas gaļu izcept sulīgu?

Vistas gaļa izcepas sulīgāka un mīkstāka, ja grilē gabaliņus ar visu ādu un kauliem. Stilbiņus, šķiņķīšus un krūtiņas daļu ar kaulu labāk grilēt zem vāka, jo tad tie izcepsies vienmērīgāk, savukārt filejas gabalus ieteicams strauji apcept lielākā karstumā un pēc tam pārvietot uz malām, kur vismazākais karstums.

4. Kāpēc vistas filejas uz grila dažreiz pamatīgi saraujas?

Tas liecina par gaļas kvalitāti – ne visai labu, drīzāk gan sliktu. Šādā gaļā ir daudz ūdens, tāpēc tā saraujas un garšo ne pēc kā. Ja grib garšīgu fileju, pērkot jāskatās, lai gaļa būtu stingra un sārta, nevis bāla un irdena.

5. Vai zivi labāk grilēt uz restītēm vai alumīnija folijā?

Zivs mīkstums ir maigs, ātri izcepas, tāpēc pārāk liels un straujš karstums padara to sausu un drupanu. Pat ja laika maz, garšīgāk sanāks, cepot zivi mērenā karstumā vai arī ietītu folijā. Ja ir grils ar vāku, tad, rīkojoties gudri, zivi var cept uz restītēm: ogles sabīda grila vienā malā, zivi uzliek otrā malā. Pēc tam grilam aizver vāku un atver pēc 15 minūtēm.