Ko neēst, ja sāp locītavas?
Lai uzturētu veselīgas locītavas, uzturā ir vēlamas dažas korekcijas.
Iesaka uztura speciāliste Lizete Puga.
Piemēram, paaugstini omega 3 taukskābju patēriņu, ikdienā biežāk izvēloties jūras produktus, riekstus (valriekstus, lazdu) un sēklas (linsēklas). Gatavojot izmanto olīvu vai rapšu eļļu, mazāk saulespuķu, sojas, kukurūzas, kā arī dzīvnieku izcelsmes taukus. Ēdienus papildini ar kaltētiem garšaugiem un garšaugu maisījumiem – rozmarīnu, timiānu, ķiploku, salviju, ingveru, kurkumu u. c.
Pievērs uzmanību arī D vitamīnam! To ziemas periodā iesaka uzņemt papildus uztura bagātinātāju formā, kā arī kalcija patēriņam.
Kopumā savu ēdienkarti balsti augu valsts produktos, seko līdzi savam svaram un mazāk uzturā lieto treknus un saldus produktus, piemēram, dažādus rūpnieciski ražotus cepumus, smalkmaizītes, desas, pelmeņus u.c. pusfabrikātus.