foto: Shutterstock
Mango - eksotisks saldums mūsu virtuvē ziemā
Garšīgi
2019. gada 11. februāris, 14:30

Mango - eksotisks saldums mūsu virtuvē ziemā

"100 Labi Padomi"

Mango Indijā savvaļas formā bijis pazīstams jau pirms 5000 gadu, bet mūsdienās šo gandrīz 20 metrus augsto koku audzē gandrīz visās tropu zemēs. Mango augļiem ir olveida forma, tiem ir pabieza miza dažādās nokrāsās. Vispopulārākie ir sarkanīgi zaļie augļi.

Mīkstums lielākoties ir oranžā krāsā ar savdabīgu saldenu garšu, kas mazliet atgādina terpentīnu. Atkarībā no šķirnes mango izmērs var svārstīties no aprikozes lieluma līdz pat tādam, kas sver divus kilogramus.

Mūsu veikalos nopērkami gan parastie mango, kas diemžēl lielākoties ir visai pacieti, gan arī tādi, kuriem uz cenu zīmes rakstīts nogatavināti.

Ņem vērā!

■ Lai pārbaudītu, vai mango ir nogatavojies, to uzmanīgi paspiež ar pirkstu; ja rodas neliela bedrīte un uzvējo patīkams aromāts, tad mango ir pietiekami gatavs ēšanai.

■ Pazaļus un cietus mango var mēģināt 6–8 dienas paturēt istabas temperatūrā, un tie, iespējams, vēl mazliet nogatavosies.

■ Mango vislabāk var nomizot ar dārzeņu mizojamo nazi – mizo gareniski.

■ Mango sula satur vielas, kas atstāj grūti izmazgājamus traipus.

Kā ēd un kur izmanto mango?

■ Nogatavojušos mango ēd svaigus, izmanto augļu salātos, kompotos, ievārījumos, saldēdienos. Tie labi garšo arī kā piedeva zivju un putnu gaļas ēdieniem.

■ Gatavi, sulīgi mango lieliski garšo ar šampanieti, citrona sulu un nelielu medus piedevu.

■ Savukārt negatavus mango izmanto dažādu konservu gatavošanai – pikantajām mērcēm un biezeņiem kopā ar dažādiem dārzeņiem. Angļiem patīk mango konservi ar saldenu garšu, bet indiešiem – ar sāļāku.

■ Negatavus mango arī pārstrādā pulverī un pievieno karija maisījumiem, un lieto kā piedevu, kas gaļu un zivis padara maigas un mīkstas.