Vai populārais gī sviests patiešām ir tik veselīgs?
Atbild uztura speciāliste Lizete Puga.
Gī sviests ir Austrumu virtuves pārstāvis, populārs visā pasaulē.
Tas ir dzidrināts piena tauku maisījums, ko katram iespējams pagatavot arī mājas – ilgstoši uz mazas liesmas karsējot nesālītu sviestu. Gī sviestu iesaka izmantot gan labas garšas baudītājiem, gan arī cilvēkiem, kas vēlas uzlabot savu veselību.
To popularizē kā ļoti īpašu, unikālu un dziedniecisku pārtikas produktu. Tomēr šis sviesta veids Latvijas iedzīvotājiem nav nekāds jaunums.
Mūsu senči to dēvēja par kausēto jeb dzintara sviestu un to gatavoja, lai izvairītos no taukskābju oksidācijas (vienkāršāk – samaitāšanās) un varētu ilgstoši uzglabāt arī siltumā, taču ārstnieciskas spējas tam nepiedēvēja. Līdz ar ledusskapju ēru sviesta kausēšana, lai to ilgāk uzglabātu, vairs nebija aktuāla.
Svarīgi! No veselības viedokļa gī sviests ir viens no taukvielu avotiem, kas atšķirīgi no solītā tomēr var negatīvi ietekmēt sirds un asinsvadu veselību, veicināt aterosklerozes attīstību, kā arī liekā svara pieaugumu.
Zinātnieku pētījumos to ārstnieciskais efekts nav pierādīts. Tieši tāpēc ieteiktu stingri sekot līdzi gī patēriņam, kā arī visu ikdienā uzņemto taukvielu daudzumam.
Diemžēl ikdienā mēs ēdam vairāk tauku, nekā ir nepieciešams, tāpēc strauji pieaug arī dažādas veselības problēmas.
Pirms sāc ēst gī sviestu, kritiski izvērtē, vai tavā ēdienkartē ir nepieciešams vēl viens taukvielu avots!