foto: Shutterstock
Kā izvēlēties īsto cepeškrāsni?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 5. februāris, 16:46

Kā izvēlēties īsto cepeškrāsni?

"100 Labi Padomi"

Skaidro interjera žurnāliste Anita Pīra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsdienīga virtuve nav iedomājama bez iebūvējamās cepeškrāsns – to tehnoloģiskās iespējas, funkcionalitāte un dizains attīstās tik strauji, ka plašajā piedāvājuma klāstā nav viegli orientēties.

Lai gan joprojām tiek ražotas arī brīvstāvošas kombinētās virtuves plītis ar cepeškrāsni, tās jau uzskatāmas par virtuves tehnikas vakardienu. Iebūvējamā tehnika ir ērtāka, praktiskāka, parocīgāka, taču saistās ar papildu izmaksām par virtuves mēbelēm, tehniku, to iebūvēšanu un instalāciju.

* Izvēloties iebūvējamo cepeškrāsni, jāpārdomā, cik aktīvi tā tiks lietota: retai pīrādziņu vai tītara cepšanai var izvēlēties vienkāršāku krāsni bez daudzām funkcijām un elektronikas apvienojuma, bet ikdienas gatavošanai krāsnij jābūt maksimāli funkcionāli nokomplektētai, lai būtu ērti to lietot un tīrīt.

Mūsdienās ražo tikai elektriskās iebūvējamās cepeškrāsnis, jo gāzes cepeškrāsnī cepšanas temperatūra un gaisa pieplūde nav vienmērīga un produkts sažūst.

Cepeškrāsns bāzes modelis jeb vienkāršā statiskā krāsns aprīkotas ar elementārām, biežāk lietojamām funkcijām – augšējo un apakšējo sildīšanu (var lietot pēc vajadzības gan katru atsevišķi, gan kopā), sacepšanas režīmu (lai panāktu kraukšķīgu garoziņu), grilu (ar vai bez iesma), taimeri, termostatu, mehānisko vadīšanu, apgaismojumu.

* Multifunkcionālās cepeškrāsnis bez elementārajām funkcijām aprīkotas gan ar atkausēšanas, raudzēšanas un picas režīmu, gan dažādas pakāpes karsēšanas režīmiem, mehānisko un automātisko vadīšanu, ārējā kontūra dzesēšanas sistēmu, vairāk vai mazāk komplicētu automātisko programmu un konvekciju.

Tā ir karstā gaisa plūsma, kuru rada ventilators krāsns aizmugurē. Vienmērīgi cirkulējot krāsnī, karstais gaiss nodrošina produkta vienmērīgu apcepšanos no visām pusēm (nevis tikai no apakšas vai augšas). Tas notiek ātrākā laika režīmā, bez produkta izņemšanas un grozīšanas.

Jebkura cepeškrāsns tiek aprīkota ar parasto piederumu komplektu – vairākām cepešpannām, restītēm, grila iesmiem, tīrīšanas birstēm. Pēc vēlēšanās krāsni var aprīkot ar teleskopiskajām sliedēm jeb vadotnēm, kas atvieglo piekļūšanu gatavojamam produktam.

foto: Shutterstock

Cepeškrāsns standarti

Standarta cepeškrāsns izmēri – 60 x 60 cm (+/– 0,5 cm) un 54 cm dziļumā. Daži ražotāji piedāvā arī 70 cm un 90 cm platas krāsnis vai pat divas blakus vai vienu virs otras esošas krāsnis – tā var gatavot, piemēram, gaļu un kartupeļus vienlaikus, katru savā krāsniņā.

Krāsns priekšējais panelis (durtiņas un vadības panelis) var būt izgatavots no krāsota (emaljēta) metāla jebkurā krāsā (visbiežāk – melnā vai baltā), nerūsējošā tērauda, rūdīta, caurspīdīga, krāsota vai spoguļa stikla.

Cepeškrāsnīm ir vairāku tipu vadības pultis, pārsvarā aprīkotas ar dažādu veidu vadības pogām. Daži ražotāji piedāvā arī sensoru vadību, tomēr cepeškrāsnij tas nav ērti – darbojoties ar krāsni, rokas nereti ir taukainas vai tiek izmantoti cimdi. Sensors labi nereaģē uz pieskārienu, tāpēc pārsvarā cepeškrāsns vadībai izmanto parastos kloķīšus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar sensora vadību aprīkots informatīvais displejs, uz kura parādās informācija par temperatūru, gatavošanas režīmu, laika uzstādījums, nevis informācija, kas saistīta konkrēti ar cepeškrāsns darbību. Tas pats, kas par sensoriem, sakāms arī par mazajām vadības podziņām – vizuāli tās izskatās labi, bet no funkcionālā viedokļa ir neērtas un nepraktiskas. Turklāt podziņas atrodas tuvu cita pie citas, tāpēc ar cimdu rokā tās nevar lietot.

foto: Pexels.com

Pirms cepeškrāsns iegādes vajadzētu izmēģināt kloķīšu darbošanos arī dizaina mīļotājiem, jo nereti mazās podziņas izskatās glīti un šķiet viegli kopjamas. Daudzi ražotāji piedāvā viegli lietojamas iegremdējamās pogas, kas darba režīmā tiek izbīdītas ārā – ja krāsns darbojas, pogu nulles pozīcijā nevar iegremdēt (drošībai).

Uz vadības paneļa atrodas arī taimeris, lai ik pēc brīža nevajadzētu pārbaudīt, kas krāsnī notiek. Vienkāršajās krāsnīs uzstāda gatavošanas temperatūru un laiku – pārējais process jākontrolē pašam. Lai saprastu, kāda, piemēram, ir gaļas gatavība, tajā jādur termoadata, kas uzrāda, kad gaļa viducī gatava.

Cilvēki, kam ir gatavošanas pieredze, taimeri izmanto reti, jo paši zina un jūt, kad produkts gatavs, bet tiem, kam pieredzes nav, tiek piedāvātas elektroniskas iespējas. Multifunkcionālajām krāsnīm ar maksimālo aprīkojumu bez parastajiem režīmiem uz vadības paneļa atrodas automātisko programmu displejs – gatavotājs konkretizē un ievada ziņas par produktu, tā svaru, gatavības pakāpi, vajadzīgo temperatūru un paredzamo gala izstrādājuma veidu. Pēc informācijas ievadīšanas gatavošanas procesu vada skābekļa sensors, un cepeškrāsns pati pārtrauc gatavot, kad produkts gatavs. Premium klases krāsnis komplektētas ar automātisko pavārgrāmatas programmu, kura pateiks priekšā, kāds gatavošanas režīms, kādas paplātes un temperatūra kādam produktu daudzumam nepieciešams, – pašam vairs nebūs jādomā.

Pievērs uzmanību cepeškrāsns durvīm

Cepeškrāsns durtiņas parasti sastāv no divām daļām – pilnīgi taisna iekšējā stikla un vienlaidus vai metālā ierāmēta ārējā stikla. Pilnstikla durvis aprīkotas ar blīvslēgu, kas nodrošina krāsns iekšējās tilpnes hermētiskumu, lai tauki un netīrumi nenonāk ārpusē. Ar blīvslēgu aprīkotās durtiņas ir viegli kopjamas.

Gan pilnstikla, gan parastās metāla durtiņas karst, tāpēc viens no kvalitātes un drošības rādītājiem ir cepeškrāsns aprīkošana ar ārējā kontūra dzesēšanas sistēmu, kas nodrošina, lai durtiņu ārējās virsmas temperatūra nepārsniegtu cilvēka ķermeņa temperatūru. Tas ir svarīgi, ja gatavojot nejauši pieskaras stiklam vai arī krāsniņas durvīm pieskaras bērns. Lētākajiem modeļiem durtiņas var sakarst pat tik ļoti, ka var apdedzināt rokas.

Cepeškrāsns durtiņām ir trīs atvēršanas veidi: uz priekšu atveramas durtiņas, uz vadotnēm jeb sliedēm izbraucamas un durtiņas, kas veras uz sāniem – labo vai kreiso pusi. Standarta versijas krāsns ar vienkārši veramām durvīm var būt komplektēta ar teleskopiskām vadotnēm, uz kurām izbrauc paplātes. Šāds papildaprīkojums piemērots tikai zemu iebūvētai cepeškrāsnij, acu augstuma līmenī tas vairs nav ērti. Ja krāsniņa iebūvēta acu līmeņa augstumā, parocīgas ir uz sāniem veramas durtiņas.

foto: Pexels.com

Cepeškrāsns pārklājums un tīrīšana

Lai cik smalka būtu krāsniņa, vienalga, kaut kas būs jātīra arī ar rokām. Cik daudz un kā – atkarīgs no krāsns iekšpuses virsmu pārklājuma.

Pamata klases tehnikai tā būs parasta emalja, kura regulāri jātīra ar mazgājamiem līdzekļiem. Vidējās klases tehnikai iekšpuses virsma pārklāta ar viegli notīrāmu katalītisko emalju vai porainiem katalītiskiem paneļiem (izņemot krāsniņas aizmugurējo daļu) – tauki, kas uz tiem nosēdušies, pēc gatavošanas tiek sadedzināti 200 grādu temperatūrā. Jaunākās paaudzes cepeškrāsnis aprīkotas ar pirolīzes programmu – automātisko tīrīšanas sistēmu. Ar šīs programmas palīdzību visas ēdienu atliekas, kas uzkrājušās uz krāsns iekšējām virsmām, 400 grādu augstas temperatūras iedarbībā tiek pārvērsti viegli notīrāmos pelnos.

Kā pareizi iebūvēt?

Cepeškrāsnij jābūt aprīkotai ar kārtīgu siltumizolāciju un dzesēšanu (ventilāciju), lai neuzkarstu ne tehnika, ne mēbeles.
Krāsns iebūvēšanai jāparedz gaisa pieplūde mēbeles aizmugurē vai cokola daļā. Ja krāsnij nav dzesēšanas (par to jāpainteresējas pašiem), tad cepeškrāsni nevajadzētu iebūvēt blakus ledusskapim, jo uzsilušās sieniņas ietekmēs ledusskapja funkcionēšanu.
•    Daži ražotāji piedāvā speciālus zem cepeškrāsns iebūvējamus trauku sildīšanas skapjus, lai ēdienus būtu iespējams servēt siltos, nevis aukstos traukos.

foto: Pexels.com

Izvēloties cepeškrāsni, ņem vērā

•    Nevajadzētu izvēlēties tehniku, vadoties tikai no vizuālā iespaida, piemēram, spāņu un itāļu ražotājiem nereti ir lielisks dizains, bet ierobežotas funkcijas vai nekvalitatīvs izpildījums.
•    Pievērs uzmanību, cik kvalitatīvi tulkotas un saprotamas ir lietošanas instrukcijas.

Jaunums – tvaika krāsns

Veselīga uztura piekritējiem daži cepeškrāšņu ražotāji piedāvā krāsni, kurā produktu gatavošana noris ar tvaiku. Ja ēdiena gatavošanai tiek izmantota tvaicēšana, produkti nenonāk tiešā saskarē ar ūdeni, un to vērtīgās sastāvdaļas saglabājas labāk, nekā izmantojot jebkuru citu gatavošanas veidu.

Tvaika radīšanai nepieciešamā ūdens padeve atkarībā no krāsns modeļa tiek nodrošināta īpašā konteinerā vai pieslēdzot krāsni ūdensvadam. Katram produktam noteikta sava gatavošanas temperatūra, kas nepieciešama, lai pārvērstu ūdeni tvaikā.

Krāsns funkcijās iekļauti arī daži cepeškrāsns režīmi – karstais gaiss un grils –, lai gatavošanas beigu procesā produktu var apbrūnināt, tomēr tvaika krāsnī gatavotai gaļai vai kartupeļiem nekad nebūs kraukšķīgas garoziņas. Tvaika krāsnī produktus var gan atkausēt, gan atsildīt, un atšķirībā no mikroviļņu krāsns tie neizžūst.