Maigi pikants, zilām dzīsliņām izvagots: kas ir slavenais angļu siers "Blue Stilton"
Cīņa par augstiem tituliem sieru pasaulē ir ļoti sīva. Par spīti franču pārliecībai, ka tikai viņu rokfors ir dižciltīgu titulu cienīgs, angļi ne mirkli nešaubās par sava stiltona pārākumu. Šis aristokrāts aizvien plašākā piedāvājumā nopērkams arī mūsu veikalos.
Stiltona raksturojums
Stiltons savu vārdu ieguvis no ciema nosaukuma Vidusanglijā, kur gan paradoksālā kārtā nav ticis ražots, vienīgi pārdots. Labo slavu tam sagādājusi veiksmīga tirdzniecība. Cauri Stiltonas ciemam 18. gadsimtā veda galvenais tirdzniecības ceļš no Anglijas ziemeļiem uz Londonu, un, pats par sevi saprotams, ceļinieki mēdza iegriezties vietējā krogā, kur bez citām labām lietām allaž varēja stiprināties arī ar maizi un brīnumgardu, maigi pikantu, zilām dzīsliņām izvagotu sieru. Arī mūsdienās tādas milzu maizes rikas ar stiltonu joprojām ir liels gardums, ko var baudīt Londonas un citu pilsētu tirgos.
Viens lielais cilindrīgais stiltona ritulis sver apmēram astoņus kilogramus, tam ir bieza, grubuļaini cieta miziņa brūnpelēkā tonī un drupens ziloņkaula krāsas mīkstums ar zilganām pelējuma dzīsliņām. Jo vecāks stiltons kļūst, jo tumšāku toni un maigāku tekstūru tas iegūst. Sieram piemīt izteikts riekstu aromāts un maiga, patīkami augļaina garša, kas līdz ar briedumu kļūst aizvien pikantāka.
Der zināt!
■ Iepērkoties vajadzētu izvēlēties labi nobriedušu stiltonu. Diemžēl reizēm pārdošanā nonāk arī īsti nenobriedis, un tas ir ciets, bālgans, ar viegli skābenu garšu.
■ Ja stiltona mīkstums ir klāts ar tādu kā brūnganu lipekli, tas nozīmē, ka siers jau ir pārāk nostāvējies.
■ Lai visā pilnībā atraisītos stiltona garša un aromāts, tas jāizņem no ledusskapja vairākas stundas pirms ēšanas. Tas ir arī jāiztin no pārtikas plēves vai folijas.
Kā vislabāk izbaudīt stiltonu?
■ Atbilstoši tradīcijām Anglijā stiltonu bauda kā deserta sieru.
Sevišķi labi garšo stiltons ar portvīnu. Gabaliņu siera (vislabāk bez miziņas) pārlej ar portvīnu un ar dakšiņu sadrupina, ļauj mirkli ievilkties un ēd ar bagetes tipa maizi vai krekeriem.
■ Lieliska uzkoda ir stiltons ar maizi un pikanti marinētiem dārzeņiem vai kātu selerijām.
■ Anglijā stiltonu izmanto arī biezzupām; sevišķi labi tas sader ar saldo krējumu un skaņu selerijām. To pievieno arī dažādām mērcēm.
■ Sadrupināts, ar sviestu, brendiju un rīvētu muskatriekstu samaisīts stiltons ir garšīga piedeva grilētam steikam un ceptai gaļai.
Melone ar sieru un vīnu
Ātri un vienkārši pagatavojams deserts. Jo atšķirīgāku krāsu melones izmantosi, jo glītāk izskatīsies. Daļu meloņu vari aizstāt ar bumbieru gabaliņiem.
4 porcijas
10 minūtes
500 g meloņu mīkstuma
120 g Stiltona siera
120 ml salda deserta vīna
1. Meloņu mīkstumu sagriez nelielos gabaliņos, sieru sadrupini.
2. Deserta trauciņos kārto meloņu gabaliņus, pārlej ar vīnu un pārkaisi ar sieru.