No vidzemnieku klimpām līdz Latgales putraimdesām - jeb ko vērts nobaudīt, apceļojot Latviju
foto: Publicitātes foto
Mūsu nacionālie ēdieni nav tikai karbonāde, kotlete, kāposts un kartupelis jeb slavenais 4K.
Garšīgi

No vidzemnieku klimpām līdz Latgales putraimdesām - jeb ko vērts nobaudīt, apceļojot Latviju

Karlīna Timofejeva

Pavasarim iestājoties, ģimeņu un draugu izbraukumi brīvdienās kļūst par regulāru un iecienītu aktivitāti daudziem. Vai tie būtu dažādi apskates objekti, kultūras pasākumu apmeklējumi, dārza talkas vai arī citas aktīvās atpūtas nodarbes – enerģijas atgūšanai un patīkamam atpūtas mirklim ir svarīga arī garda maltīte.Gardēde Signe Meirāne sniedz ieskatu par mūsu reģionu tradicionālo virtuvi un to, ko ir vērts nobaudīt, apceļojot un iepazīstot Latviju.

Latvija. It kā neticami maziņa, bet tajā pašā laikā tik liela un daudzveidīga. Un, jā, te, protams, runājam par ēdienu, ko gan citu. Daba jau arī mums ir dažāda, bet tomēr te nav Peru, kur ir tuksnesis, sniegoti kalni, Amazone un okeāns. Neskatoties uz to, mums ir ļoti daudz – mums ir meži, lauki, jūra un ezeri. Viss, kas piedāvā tik daudz, lai mēs būtu laimīgi un garšīgi paēduši. Un mūsu nacionālie ēdieni nav tikai karbonāde, kotlete, kāposts un kartupelis jeb slavenais 4K. Arī ar šašliku un siļķi kažokā mēs neaprobežojamies kā latvieši savā zemē, savā virtuvē, savās tradīcijās, jo mums ir daudz kas vairāk.

Ja pajautātu, kas tad ir mūsu tradicionālie Latvijas ēdieni, lielākā daļa nosauktu tos pašus klasiskos, slavenākos ēdienus – pīrāgi, medus kūka, rupjmaizes kārtojums, kotletes, kartupeļi, karbonāde, siļķe un krējums. Jā, tie nenoliedzami ir vieni no ēdieniem, kas mums patīk, ko zinām, ar ko asociējam sevi.
 

foto: Publicitātes foto


Tomēr tas ir tik šauri, zinot, ka katrs mūsu reģions, tā tradīcijas un cilvēki var piedāvāt daudz vairāk. Taisnības labad gan jāteic, ka daudzos reģionos un pilsētās ir grūti atrast šos tik interesantos un tradicionālos ēdienus, ja nepazīsti nevienu tuvāk, tikai kādu kafejnīcā strādājošo. Šeit neliels ieskats, ko iesaku nobaudīt, esot katrā reģionā, jo ne velti saka: „Kas meklē, tas atrod!”

Vidzeme

Vidzeme ir viens no mežainākajiem reģioniem, līdz ar to arī piedāvā mežaini garšīgas lietas, turklāt ne tikai vasarā, bet cauru gadu, jo tieši meža veltes ir tās, ko iekonservējam visam gadam. Pateicoties Gaujai un ezeriem, šeit netrūkst zivju. Pateicoties mežiem, šeit cieņā ir arī medījumi. Un augsne ir tik auglīga, ka aug it viss.
Esot Vidzemē, tev noteikti jāmeklē lieliska, spēcīga un pamatīga rudzu maize, jo tā vidzemniekiem sanāk ļoti laba. Lai maizi papildinātu, nebūs grūti atrast spēcinošo kaņepju staku, kuru, gribētos teikt, vidzemnieki ēd karotēm. Speķa pīrādziņi šeit vienmēr bijuši lielā cieņā un ir vēl arvien, tāpat kā citas maizes, piemēram, karašas un piena baltmaizes. Vispār liekas, ka vidzemnieki bijuši un joprojām ir tādi maizes ēdāji, jo nevar nepieminēt arī uz malkas plīts ceptās vafeles un pankūkas.
Ja sanāk atrast kādu, kurš vēl gatavo, tad noteikti jāpamēģina koča (grūbu putra) un kartupeļu klimpas. Bet, ja gribas ko modernāku, tad Vidzemē ir ļoti daudz lielisku gaļas audzētāju, pie kuriem var arī gaļu uzgrilēt. Iecienīti ir arī ēdieni no piena produktiem, kā sviests, siers un saldējums (šajā jomā rūjienieši vienmēr izcēlušies), un kotletes, kuras nekur tā netaisa kā Vidzemes dziļajos laukos.
 

foto: Publicitātes foto

Latgale

Latgale ir kā pavisam cita pasaule, kas ir ietekmējusies no kaimiņvalstu produktiem un ēdienkartes. Šeit to, ko liek galdā, ļoti nosaka ezeri, tad meži un tad lauki. Līdz ar to, esot Latgalē, būtu pat nepieklājīgi nenobaudīt kādas zivis, kuras vasarā pasniedz ar meža sēnēm. Pavasaris ir laiks, kad latgalieši vāra batviņus (jauno biešu un lapiņu zupu), kas ir dievīga. Tāpat šeit pasniegs rudens ražas burkānu sautējumu cimusu (ar veco labo sviestu), bet ziemā cienās ar buljona putraimu zupu (kas ir ļoti sātīga) un auzu keisieļi. Sagatavojies – desas, vai tās ir putraimu vai kartupeļu, šeit ir dievīgas, bet jāņem vērā, ka gatavošanas laikā tās peldēs cūku tauku kārtā. Savukārt biezpiena plācenīši šeit garšas ziņā ir pavisam citādi, nekā mēs tos ēdam citviet Latvijā.

Zemgale

Centrālais reģions ar savām visauglīgākajām zemēm ir tieši tā vieta, kur ēd daudz dārzeņu un gaļu. Šeit savas prasmes apguva kaucmindietes, un šeit ir daudz lielisku recepšu. Pateicoties Engurei, arī te neiztikt bez zivīm dažādos veidos, arī kūpinājumiem. Pankūkas, ja vien tās būtu veselīgas, šeit pasniegtu katru dienu, tāpat kā dažādās maizes. Bet nekas nepārspēj kuģeli (kartupeļu un gaļas sacepumu), zirņu pikas un no kaimiņiem aizgūtos cepelīnus. Biezputras, pateicoties tam, ka aug daudz graudaugu, ir ikdienas pamats.

Kurzeme

Mūžīgais vējš, zivis un sklandrauši. Tas ir tas, ar ko mums asociējas Kurzeme. Sklandrauši – tas ir tas, bez kā doties prom no Kurzemes nevar, īpaši, ja esi tuvu Alsungai. Viņu tradicionālā kviešu saldskābmaize ir pavisam cits stāsts. Visu bieds – skābputra. Un tad vēl zivis visādos veidos, bet lielākoties kūpinātas vai pagatavotas sacepumos ar kartupeļiem. Menciņš – tas ir vārds, kas jāmeklē, esot Kurzemē. Interesants ēdiens ir uz oglēm ceptas siļķes avīzē. Noteikti jāpiemin arī gardās kartupeļu pankūkas, kā arī bukstiņputra, savukārt desertā – rupjmaizes kārtojums un buberts. Tas viss ir šeit nobaudāms, un svarīgi, ka Kurzemē zina, kā to pagatavot.