1dienas
19stundas
27minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trakā pasaule

VIDEO: cilvēks pieveic leģendāro "Tetri"! 16 gadu vecs jaunietis kļūst par pirmo, kurš pēc 255. līmeņa liek atkal rādīt nulli

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

16 gadus vecais amerikānis Maikls Artiaga kļuvis, iespējams, par pirmo cilvēku, kuram izdevies panākt klasiskās videospēles "Tetris" pārslēgšanos atpakaļ uz 0 līmeni pēc 255. līmeņa pabeigšanas.

VIDEO: cilvēks pieveic leģendāro "Tetri"! 16 gadu ...

Artiaga, kurš straumē ar segvārdu "dogplayingtetris", 82 minūšu laikā sasniedza vēsturisko brīdi, atgriežoties 0 līmenī, spēlēlējot tetra "Nintendo" versiju. Viņš turpināja spēlēt un pabeidza spēli ar 29,4 miljoniem punktu, vēsta BBC.

"Es esmu tik priecīgs, ka šī spēle ir beigusies," pēc maratona atvieglots paziņoja Artiaga, "Es nekad vairs negribu spēlēt šo spēli."

Viņš spēlēja versiju, kas paredzēta "Nintendo Entertainment System" (NES) konsolei, kas novērš spēles atteici pēc 155. līmeņa. Oklahomas puikam Vilisam Gibsonam šī gada sākumā izdevās pirms atteices sasniegt 157. līmeni.

Artiaga kļuva par pasaules jaunāko tetra čempionu 13 gadu vecumā, kad 2020. gada "Classic Tetris" pasaules čempionāta finālā uzvarēja savu vecāko brāli.

13 gadus vecais Viliss Gibsons šī gada sākumā savā “YouTube” kanālā publicēja brīdi, kurā viņš sasniedzis 157. līmeni, izraisot spēles atteici. Lai pieveiktu spēli, puikam vajadzēja 38 minūtes, toreiz viņš sasniedza arī kopējā rezultāta rekordu un pārspēja vēl trīs citus tetra pasaules rekordus.

Šis puika, kurš “YouTube” pazīstams kā “Blue Scuti”, spēlē tetri no 11 gadu vecuma un jau piedalījies vairākos spēļu turnīros.

Vēl pirms dažiem gadiem spēlētāji uzskatīja, ka “tetri” ir iespējams spēlēt tikai līdz 29. līmenim. 2010. gadā profesionāls geimeris Tors Okerlunds spēja sasniegt 30. līmeni, izmantojot tā dēvēto “hiperspiešanas” tehniku, kad spēlētājs vibrē savus pirkstus tā, lai kontrollera kustības ātrums pārsniegtu spēles ātrumu. Kaut gan citi geimeri izmantojuši dažādas tehnikas, līdz šim tikai mākslīgajam intelektam bija izdevies sasniegt līmeni līdz spēles atteicei.

“Tetris” ir datorspēle, kuras mērķis ir pārvietot un pagriezt uz leju krītošas figūras (kas sastāv no četriem vienādiem kvadrātiem) tā, lai tās aizpildītu veselas rindas.

1984. gadā, strādādams PSRS Zinātņu akadēmijas Dorodņicinas datorcentrā, to izstrādāja Aleksejs Pažitnovs. Nosaukums veidots no vārdiem “tetramino” — no grieķu vārda “četri” un Pažitnova mīļākā sporta veida tenisa nosaukuma.

Mūsdienās uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajām videospēlēm, “Tetris” plašāk kļuva pazīstams kā “Nintendo” rokā turamas spēļu iekārtas “Game Boy” versija, kas tika izlaista 1989. gadā. ASV videospēļu žurnāla “Electronic Gaming Monthly” 100. izdevums ierindoja “Tetris” pirmajā vietā kā visu laiku izcilāko spēli, bet 2007. gadā “Tetris” tika ierindots otrajā vietā IGN 100 visu laiku labāko spēļu sarakstā, turklāt tā ir viena no desmit nozīmīgākajām videospēlēm, kuras iekļautas saglabāšanai ASV Kongresa bibliotēkā.