Grupas "Jumprava" lielkoncerts Mežaparkā.

Grupas "Jumprava" lielkoncerts Mežaparkā (2024. gada 31. augusts)

Sestdien grupa "Jumprava" aizvadīja savu līdz šim vērienīgāko koncertu "Jumprava XL" Mežaparka Lielajā estrādē.

Slavenības

Skūt vai neskūt - tāds ir jautājums! Māris Grigalis saviļņo publiku ar… padusēm

Juris Vaidakovs, Vita Zvaigznīte, Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Vieni ir par, citi - pret! Šādu viedokļu dažādību nesen uzjundīja šovmenis Māris Grigalis, kurš kā iesildītājs bija kāpis uz Mežaparka skatuves grupas "Jumprava" lielkoncertā. Nē, ne ar mūziku, bet gan… dabas dotām padusēm, kādas nebija noslēpjamas zem viņa straujajām kustībām un stilīgi atkailinātā apģērba.

Skūt vai neskūt - tāds ir jautājums! Māris Grigali...

Izrādās, ka Mārim Grigalim ir attaisnojošs iemesls tam, kāpēc viņš neskuj padušu apmatojumu. Un tas nebūt nav saistīts ar kaut kādām nebūt modes tendencēm.

foto: Publicitātes (Lauris Vīksne)
Māris bija publikas iesildītājs pirms "Jumpravas" koncerta. Siltajā vakarā viņš bija ģērbies ļoti vasarīgi un uzvedās azartiski, kā dēļ tuvāk stāvošie nevarēja nepamanīt arī šovmeņa paduses. Nu, kad tās iemūžinātas arī fotogrāfijā, viedoklis ir katram!
Māris bija publikas iesildītājs pirms "Jumpravas" koncerta. Siltajā vakarā viņš bija ģērbies ļoti vasarīgi un uzvedās azartiski, kā dēļ tuvāk stāvošie nevarēja nepamanīt arī šovmeņa paduses. Nu, kad tās iemūžinātas arī fotogrāfijā, viedoklis ir katram!

“Esmu ļoti spalvains vecis. Man spalvas ir pat uz kāju īkšķiem un roku pirkstiem! Man ir spalvainas kājas, spalvas uz krūtīm, uz rokām. Protams, arī padusēs ir spalvas. Un, ja man jādomā, kur izskūt, kur ne, tad esmu pieņēmis lēmumu sev skūt tikai vaigus – tā ir vienīgā ķermeņa daļa, ko šad tad nodzenu,” žurnālam "Kas Jauns" skaidrojis Māris, sakot, ka izskatītos diezgan dīvaini – paduses izskūtas, bet rokas atstātas spalvainas! “Tas nepavisam nebūtu normāli. Un tur arī slēpjas mana atbilde – ja man būtu jānoskuj viss ķermenis, man vienkārši būtu auksti pat plus 27 grādos. Turklāt cik laika no dzīves aizņemtu šī regulārā visa ķermeņa “atmatošana”? Tiešām, man darīt nav ko?!” smejas Grigalis.

Vaicāts, kā tad vīriešiem vajadzētu rīkoties – atstāt padušu apmatojumu vai to izskūt –, Grigalis atbild: “Man ir pilnībā vienalga, ko katrs vecis dara ar savām padusēm un citām ķermeņa daļām!” Toties viņam ir viedoklis par sieviešu padusēm – tās rādās pievilcīgākas, ja… tomēr izskūtas. “Bet par vīriešiem – ja sāksim ņemties par šādiem sīkumiem, tad jau arī būtu jāuzsāk cepiens par spalvām degunā. Katrs vecis ir tāds, kāds tas ir, un punkts!”

Ko saka citi?

Dāvids: “Paduses ir “jāizkniebj”!”

Vieni uzskata, ka padušu apmatojums vīrieša cilvēkam ir dabiski un normāli, citi savukārt šausminās. Bet ko par to saka stila eksperts Dāvids? Viņš beidzamajos gados pievērsies tomātu audzēšanai un gan jau vislabāk zina, ko darīt ar padusēm. Gan vīriešu, gan tomātu stādu!

Ciemos pie Dāvida 2022. gada vasarā

“Izskūtas vīriešu paduses jau gadus piecus vairs nav modē!” iesaucas Dāvids, sakot: “Kopš beidzās bārdu ēra, kas ir sen aizgājusi un jau ir vakardiena, vīriešu stils ir radikāli mainījies. Nu modē ir pavisam citas frizūras, un frizūrām līdzi seko arī visas intīmās zonas. Tagad ir tā, ka vīriešiem nevajag skūt ne paduses, ne intīmās zonas, bet frizūra – vai nu pagarāki un čirkaini mati, vai aizmugurē pagarāki, bet priekšā īsāki, noķemmēti uz priekšu līdz pierei. Tagad arī es tādu sev audzēju – jau kopš pavasara. Kaut izskatos pēc mežacūkas, vēl mazliet jāpaciešas, līdz mati izaugs vajadzīgajā garumā. Jā, paduses skūt nevajag! Arī es to nedaru, kaut arī man ir ļoti neglīts padušu apmatojums – blonds un retas, garas spalvas. Izskatās smieklīgi! Vajag gan regulāri ievērot higiēnu – paduses mazgāt un lietot dezodorantu.”

foto: Publicitātes
"Tagad ir tā, ka vīriešiem nevajag skūt ne paduses, ne intīmās zonas, bet frizūra – vai nu pagarāki un čirkaini mati, vai aizmugurē pagarāki, bet priekšā īsāki, noķemmēti uz priekšu līdz pierei. Tagad arī es tādu sev audzēju – jau kopš pavasara," atklāj Dāvids.
"Tagad ir tā, ka vīriešiem nevajag skūt ne paduses, ne intīmās zonas, bet frizūra – vai nu pagarāki un čirkaini mati, vai aizmugurē pagarāki, bet priekšā īsāki, noķemmēti uz priekšu līdz pierei. Tagad arī es tādu sev audzēju – jau kopš pavasara," atklāj Dāvids.

Dāvids uzsver, ka laiks, kad vīrieši izskuva sev intīmās zonas, pagājis: “Tagad modē ir īstu veču stils. Stilīgi ir būt vīrišķīgam, taču modē ir arī otra galējība – vīrietim būt pavisam ļoti sievišķīgam. Pa vidu vairs nav nekā, vidusceļa nav. Ir vai nu džeki svārciņos, vai vīrišķīgi veči. Tā tagad ir stilīgi! Turklāt jāņem vērā, ka arī bārdas vairs nav modē, tagad modē ir filigrāni izskūtas ūsas.”

Un kā ar padušu “izskūšanu” jeb izkniebšanu tomātu stādiem? Vai arī tas vairs nav modē? Nu jau pieredzējušais tomātu audzētājs atbild: “Nē, nē! Uz tomātu padusēm šī mode neattiecas. Man ir ļoti strukturēta saimniecība, un es rūpējos, lai manas siltumnīcas nepārvērstos džungļos. Protams, katrs dara, kā grib, bet es izkniebju tomātiem paduses. Jo viss, kas aug, grib ēst, bet es taču vēlos, lai man izaug lieli un garšīgi tomāti, nevis zaļa masa, kad stādam viss spēks un barības vielas aiziet lapās. Kur es tās tomātu lapas likšu?! Neesmu dzirdējis, ka kāds tās ēstu!”

Ērika Šmeļkova: “Piesakos kļūt par padušu vēstnesi!”

Žurnāliste Ērika Šmeļkova, kas nevairās publiski izteikties arī par pikantām tēmām, jau sen noformulējusi viedokli par padušu skūšanu un to nav mainījusi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ērika Šmeļkova.
Ērika Šmeļkova.

Komentējot tieši fotouzņēmumā redzamo Māra Grigaļa apmatojumu, Ērika pauž pārliecību, ka jau nākamajā sezonā tas būs karstākais trends. “Cilvēki vairs neskūs šo dabas rotu nedz padusēs, nedz intīmajā zonā. Ja paskatāmies 60. gadu filmas ar Alēnu Delonu, tad, domāju, viņa šarma noslēpums bija arī neskūtās paduses, jo tur tak visi tēviņu hormonu aromāti. Un vīrietim ir mazliet jāož arī. Tāpat neskūtās paduses redzamas tā laika kinozvaigznēm – Sofijai Lorēnai un citām –, kam tās itin labi saderēja ar vakarkleitām un tūkstošiem vērtām briljantu rotām,” uzskatos dalās Šmeļkova, paziņodama, ka labprāt piesakās “kļūt par neskūto padušu vēstnesi Latvijā”!

Žanna Dubska: “Tikai ne biznesa vidē!”

Stila un modes eksperte Žanna Dubska vērtē, ka šajā gadu tūkstotī modē ienācis vīrietis metroseksuālis, kas nodzen pilnīgi visu apmatojumu, lai āda paliek tik gluda kā zīdainim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žanna Dubska.
Žanna Dubska.

“Ir ienākusi mode uz aseksuālu vīrieti, un mēs pat nesaprotam, kāda ir viņa seksuālā orientācija un ko viņš pievelk. It īpaši biznesa vidē pieņemts nekādu intīmo vietu nerādīt. Un, ja redzam, ka uzņēmējam, atpogājot augšējo krekla pogu, var pamanīt spalviņas, tas jau ir pārkāpums,” uzmanību vērš Dubska. Viņasprāt, parādot apmatojumu padusēs, vīrieši sūta seksuālo signālu. “Tāpēc uz skatuvēm arvien vairāk redzēsim paduses. Domāju, ka apmatojuma daļiņa turpmāk būs arvien vairāk redzama arī sievietēm peldkostīmos, un nevis padusēs, bet citās vietās. Tā ir tendence uz seksuālo signālu un pievilcību. Tas tāpēc, ka sabiedrība ir palikusi aseksuāla. Apspalvojums vienmēr rāda, ka esi nobriedis.”

Kā ir pasaules šovbiznesā?

Vēl pirms kāda laika valdīja uzskats, ka neskūtas paduses vīriešiem ir “pēdējā palikusī maskulinitātes pazīme”. Ar visu pārējo dariet, ko gribat, bet paduses neaiztieciet! Taču daudzu elki – pasaules sporta zvaigznes, piemēram – šo nerakstīto likumu pārkāpj jau sen. Visi zina, ka portugāļu futbola supermeistars Krištianu Ronaldu vaksē visu savu ķermeni, no spalvām šķiras arī peldētāji un riteņbraucēji, lai būtu ātrāki. Pēc kāda pētījuma, savas paduses skujot ap 55 procentiem britu. Un šis procents ievērojami neesot mainījies 50 gadu garumā. Šķiet – cik vīriešu izvēlas savas paduses izskūt, tikpat sieviešu nolemj to vairs nedarīt. Savukārt zināms, ka ASV pirms 50 gadiem paduses un kājas skuvuši 98 procenti sieviešu. Šis procents gan, visticamāk, nu ir krietni samazinājies. Nesen veikts pētījums liecina – ASV ceturtā daļa sieviešu, kas jaunākas par 25 gadiem, ir pārstājušas skūt paduses.

Šķiet, uzskats, ka īstam rokerim gan jābūt ar spalvainām padusēm, valda joprojām. Tā savu apmatojumu neslēpj ne leģendārais Robijs Viljamss (kas, šķiet, sev par attaisnojumu var droši minēt to, ka ir tikpat spalvains, cik Grigalis), ne šobrīd tik aktuālās koncertgrupas "Imagine Dragons" līderis Dens Reinoldss, kas par savu ķermeni rūpējas kā profesionāls sportists. Nerunājot nemaz par “īstajiem” vecajiem rokeriem, kas brīvo laiku, visticamāk, labāk patērē kādas ķermeņa mundrumu uzlabojošas vielas lietošanai, nevis tērē to ķermeņa apmatojuma iznīdēšanai.

foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
Šķiet, uzskats, ka īstam rokerim gan jābūt ar spalvainām padusēm, valda joprojām. Tā savu apmatojumu neslēpj ne leģendārais Robijs Viljamss (kas, šķiet, sev par attaisnojumu var droši minēt to, ka ir tikpat spalvains, cik Grigalis).
Šķiet, uzskats, ka īstam rokerim gan jābūt ar spalvainām padusēm, valda joprojām. Tā savu apmatojumu neslēpj ne leģendārais Robijs Viljamss (kas, šķiet, sev par attaisnojumu var droši minēt to, ka ir tikpat spalvains, cik Grigalis).

Savukārt sievietes gan jau krietnu laiku metas atrādīt savu “līdztiesību”, neskūtās paduses lepni demonstrējot pat uz sarkanā paklāja. Džūlija Robertsa, piemēram, to darīja jau 1999. gadā filmas "Notinghila" pirmizrādē, Reičela Makadamsa pērn pozēja interneta izdevumam "Bustle", lūdzot neretušēt ne viņas apaļumus, ne spalvainās paduses.

foto: Tony Kyriacou/Shutterstock/ Vida Press
Džūlija Robertsa.
Džūlija Robertsa.

“Tas ir mans ķermenis, un man šķiet svarīgi to rādīt pasaulei tieši tādu, kāds tas ir,” teica aktrise. Modele Emīlija Ratažkovski savukārt paduses dažreiz noskuj, dažreiz ļauj apmatojumam ataugt, jo tas viņai “liek justies seksīgai”. Protams, nav izticis arī bez popdīvas Madonnas dalības – viņa bija viena no pirmajām šovbiznesa zvaigznēm, kas teica ardievas žiletēm. Neskūtās paduses ir atrādījusi gan žurnālos, gan soctīklos: “Es savulaik redzēju, kā jāuzvedas “populārajām meitenēm”, lai viņas tiktu pie puišiem. Zināju, ka tā nespēšu. Un izvēlējos darīt pretējo – neliku kosmētiku, neveidoju frizūru, neskuvu paduses.”

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Madonna bija viena no pirmajām šovbiznesa zvaigznēm, kas teica ardievas žiletēm.
Madonna bija viena no pirmajām šovbiznesa zvaigznēm, kas teica ardievas žiletēm.

Tāpat slavenās mammas pēdās sekojusi Madonnas meita Lurdesa Leona – viņa uz kādu modes pasākumu pat ieradās diezgan īsā kleitiņā ar neskūtām kājām. Vēl pēc dažiem gadiem viņa savu neskūto padusi visiem, kas vien vēlējās to iemūžināt, demonstrēja prestižajā "Met Gala" pasākumā.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press
Madonnas meita Lurdesa savu neskūto padusi visiem, kas vien vēlējās to iemūžināt, savulaik demonstrēja prestižajā "Met Gala" pasākumā.
Madonnas meita Lurdesa savu neskūto padusi visiem, kas vien vēlējās to iemūžināt, savulaik demonstrēja prestižajā "Met Gala" pasākumā.

Viena no beidzamo gadu pasaules spožākajām estrādes zvaigznēm Mailija Sairusa “apgāza internetu” 2015. gadā, soctīklā "Instagram" ievietojot foto, kur redzama ar neskūtām padusēm. Un ar to vēl viss nebeidzās – pēc dažām nedēļām viņa atrādīja, kā tās balina, un pēc tam jau foto bija redzama ar rozā nokrāsotām spalvām padusēs. Un, protams, nedrīkst aizmirst kinodīvu Sofiju Lorēnu – viņa jau piecdesmitajos lepni pozēja atkailinošās kleitiņās, būdama spalvainām padusēm.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Mailijai Sairusai šokēt paticis vienmēr.
Mailijai Sairusai šokēt paticis vienmēr.