Latvietis Kristaps un viņa pūķis bez spārniem lepojas ar diviem miljoniem sekotāju soctīklos
foto: no privātā arhīva
Kristaps domā uzzīmēt tetovējumu, kurā būtu attēlots Badijs. Nākotnē viņš vēlas Badijam uztaisīt māju ar baseinu, kas vairāk atgādinātu savvaļu. Un izveidot speciālu būri, kas ļautu “Badijam parādīt, kā izskatās Īrija”. Viņš arī ļoti cer, ka nākotnē ar visu savu ģimeni – topošo sievu, Badiju, suni un diviem kaķiem – varēs atgriezties Latvijā.
Trakā pasaule
2024. gada 22. jūlijā, 06:07

Latvietis Kristaps un viņa pūķis bez spārniem lepojas ar diviem miljoniem sekotāju soctīklos

Oskars Miķelsons

Žurnāls "Kas Jauns"

Divi miljoni sekotāju soctīklā "TikTok" un 933 tūkstoši "Instagram" - tik populāri ir Īrijā dzīvojošā latvieša Kristapa Sila un viņa drauga Badija piedzīvojumi!

Latvietis Kristaps un viņa pūķis bez spārniem lepo...

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", Kristaps Sils savulaik dzīvoja Latvijā, īrēja dzīvokli, strādāja par bārmeni, bet tad pienāca diena, kad bāru aizvēra. Neilgi pēc tā dzīvokļa īpašniece palūdza Kristapu izvākties. “Tas bija kā divi dunči mugurā,” bilst Sils. Viņš nezināja, kurp doties un ko darīt. Ar Kristapu sazinājās viņa tante, kura aicināja pie sevis uz Īriju. Tā Kristaps nonāca citā zemē, kur sastapa topošo sievu un savu mīļo pūķi Badiju.

Jau kopš bērnības Kristapu ļoti interesēja rāpuļi – čūskas un ķirzakas. “Kad biju maziņš, nesu uz mājām sila ķirzakas. Centos pēc iespējas lielākas atrast, mājās tās liku burkās. Arī čūskas ķēru. Dzīvojot Latvijā, man bija divi tarantuli,” atklāj vīrietis. Viņš ir liels dzīvnieku mīlis un fantāzijas filmu cienītājs, tāpēc jau bērnībā sapņoja par lielu pūķi mājās. “Kad atbraucu uz Īriju, feisbukā redzēju, ka tiek pārdoti eksotiski dzīvnieki. Tur ieraudzīju iguānu – pūķi bez spārniem. Ilgi nedomājot, kāpu mašīnā un braucu tai pakaļ,” atminas Kristaps.

Mielojas kopā

Zilā iguāna Badijs nav parasts mājdzīvnieks. Viņam uz muguras ir iespaidīgas smailes, augumā tas ir 130 centimetru garš. “Tā ir liela ķirzaka. Badijs reāli izskatās kā pūķis. Un man tas patīk,” saka Kristaps. Badijs neēd dzīvniekus kā citas ķirzakas, piemēram, mazos cālīšus, prusakus, bet iztiek ar parastiem ēdieniem. “Badiju es baroju ar dārzeņiem, salātiem un augļiem. Man mājās nevajag speciāli turēt dzīvniekus, lai apmierinātu Badija apetīti,” stāsta Kristaps.

Saimnieks ar savu pūķi kopā ēd arbūzu, bet, ja mielojas ar banānu, tad pusi atdod Badijam. “Cenšamies kopā ēst pārsvarā lielus ēdienus. Es pēc viņa gan neēdu, jo var dabūt salmonellu,” saka Kristaps. Badijam ir zobi, viņš mazākus ēdienus ēd mierīgi, bet lielākus, kur Kristapa pirksti nav tuvu viņa mutei, ēd mežonīgi. “Tā kā man ir mazi bērni, cenšos, lai viņa siekalas nenonāk manā mutē. Tiesa, esmu viņam devis bučas uz galvas un uz vaiga,” atzīst Kristaps. Arī Badijs skūpsta savu saimnieku, kad Kristaps atdod visas zemenes vai mellenes. “Iguānas kā kāmji uzkrāj ēdienu vaigos. Paēduši viņi iet apsēsties un mutē sāk to visu lēnām gremot.”

Badijam ļoti patīk skatīties, kā Kristaps gatavo ēst. Kad vīrietis pārnāk mājās no darba un ņemas pa virtuvi, Badijs iet pie sava saimnieka un rāpo pa viņa ķermeni, apstājas uz pleca. “Badijs gaida, kad visu pabeigšu un uzlikšu kalcija pulveri. Viņam to vajag, lai kauli pareizi augtu. Viņš vēl dabū mākslīgus C un D vitamīnus no ultravioletās lampas.” Kad Badijs bija mazs, Kristapam nebija iebildumu, ka ķirzaka rāpo pa viņu, bet tagad, kad tas izaudzis lielāks un ir jau sešus gadus vecs, kļuvis smagāks, ar lielākiem un asākiem nagiem, var to just, un tas sāp. Ne velti Badijs saplēsis desmitiem Kristapa džemperu.

Pūķim ir sava māja

Uzturēt iguānu mājās nav viegli. “Vajag noteiktu temperatūru un mitrumu. Kad viņi met ādu, jābūt mitrumam, ja nebūs, tad sāksies problēmas ar ādu, ar infekcijām,” lēš Kristaps. Viņš pēc profesijas ir galdnieks un pats ar nopirktām līstītēm, skaidu plāksnēm uzbūvējis Badijam māju ar dekorācijām. Tajā ir arī mākslīgā migla un speciāla lietus sistēma, kas katru dienu uz noteiktu laiku ieslēdzas un visu būri nosmidzina.

Badijam šad tad tīk darīt arī nešpetnības. “Badijam ir ļoti, ļoti asi nagi. Asāki nekā kaķim. Viņš to māju ļoti ātri izārda. Tad es domāju, ko citādāk uztaisīt. Līdz ar to man pašam prieks skatīties, ka ar katru gadu mainās Badija mājas dizains,” smej Kristaps, ko pašu viņa mīlulis bieži saskrāpējot. “Ir cilvēki, kuri lieto cimdus. Ir cilvēki, kuri iguānām griež nagus. Bet es cenšos to visu nedarīt, jo vēlos pret Badiju attiekties, cik dabiski vien varu,” saka vīrietis, priecājoties, ka draugs gan ne reizi neesot iekodis: “Un arī ne reizi nav iesitis ar asti!”

Mīl bērnus un dievina pienenes

Kristaps Badiju pirms dažām nedēļām bija aizvedis uz meitas bērnudārzu. Un bija patīkami pārsteigts, ka Badijam patīk bērni, jo parasti, kad ir daudz cilvēki, viņš neesot sevišķi kustīgs. “Bērni bija apsēdušies apkārt Badijam, un viņš pat apgāja apli,” priecīgs saka ķirzakas saimnieks. Badijam arī ļoti patīkot būt ārā, viņam esot uztaisīts mākslīgs koks, uz kura uzkāpt un sauļoties. “Nevienu reizi Badijs nav mēģinājis mukt prom. Viņš parasti pastaigā pa pagalmu un ēd pienenes. Viņš tās dievina. Un, kad jūt, ka pietiek, nāk pie manis un prasās iekšā,” smaida Kristaps, kas mīluli arī mazgā vannā. Āda gan iguānai ir cieta kā krokodilam, ir vietas, kur grūti piekļūt, tāpēc Kristaps izmanto zobu birsti. “Ar to varu notīrīt teju visus netīrumus, un Badijam tas patīk,” saka Kristaps.

Sarunājas kā ar kaķi

Protams, Kristaps ar savu pūķu draugu arī sarunājas: “Skatos uz viņu kā uz kaķi vai suni. Es viņam uzdodu jautājumus – vai tu gribi ēst, vai iesi ārā?” Lai arī ķirzakas saimnieks nav pārliecināts, vai Badijs to saprot, bet ir lietas, ko viņš zina: “Piemēram, saku –  nāc šurp! –, un viņš bieži arī atnāk. Saku – nāc, paņem banānu! –, un Badijs atnāk arī,” smejot atzīmē Kristaps, kas nekad neaizmirsīs dienu, kad Badijs viņam atsaucies pirmoreiz. “Biju šokā, neko tādu negaidīju. Nodomāju – mazums, sagadīšanās. Kad nākamreiz izņēmu viņu ārā no mājas, paņēmu rokā telefonu, filmēju un saucu viņu pie sevis. Viņš izdarīja to pašu. Tad atskārtu, ka viņš sāk kaut ko saprast!”

Topošā sieva nebija tālu jāmeklē

Ar savu nākamo sievu Kristaps iepazinās "Instagram". “Viņa "Instagram" atzīmēja ar “patīk” divas bildes. Viena bija suņu, otra kaķu bilde. Pamanīju, ka tā ir latviešu meitene, tā arī iepazināmies,” atklāj Kristaps, kas ar meiteni gadu esot bijis arī “draugos” soctīklā "Facebook", bet pats nezinot, kā. Pirms četriem gadiem Kristapa mīļotā esot pamēģinājusi soctīklu "TikTok", un tad arī Kristaps izdomājis tur ievietot saturu. “Es publicēju video, kā Badijs rāpo pa mani. Vēlāk skatos, ka 12 stundu laikā jau 10 miljoni skatījumu!” izbrīnīts atklāj Kristaps. No tā brīža sāka regulāri publicēt video par Badiju – kā viņš ēd, kā dzīvo, kādas aktivitātes dara kopā. Izrādās, cilvēkiem tas ļoti patīk, un nu Kristapam "TikTok" ir jau divi miljoni sekotāju. “Cilvēki raksta komentārus, ka nekad nav redzējuši tik draudzīgu iguānu. Man ļoti patīk, ka es ar saviem video varu mainīt cilvēku viedokli par rāpuļiem,” klāsta vīrietis. Viņš atzīmē, ka sekotājiem, dzirdot vārdu “rāpulis”, rodas asociācijas, ka tie ir bīstami, nav draudzīgi un tos nevar aiztikt. Bet pēc Kristapa publicētajiem video cilvēki maina domas. Kristaps arīdzan bilst, ka “tu vari pieradināt jebkuru dzīvnieku, ja viņam sniedz mīlestību un parādi, ka viņš tev rūp; gluži kā ar kaķi – vairāk velti laiku kaķim, un viņš tev to mīļumu dos atpakaļ”.