Kaspars Zāle tiesā zaudē Dailes teātrim - aktierim jāatmaksā 12 000 eiro
foto: Mārtiņš Ziders
Kaspars Zāle Dailes teātrī spilgti ienāca pirms desmit gadiem, bet par aktieri izlēma kļūt 23 gadu vecumā, kad, būdams mēbeļu restaurators, Rīgas Tehniskajā universitātē studēja dizainu.
Slavenības
2024. gada 31. maijā, 06:32

Kaspars Zāle tiesā zaudē Dailes teātrim - aktierim jāatmaksā 12 000 eiro

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Trīs gadus ilgst aktiera Kaspara Zāles tiesāšanās ar Dailes teātri par viņa atjaunošanu darbā. Tagad lēmumu pieņēmusi apelācijas instance, un spriedums ir aktierim pagalam nelabvēlīgs.

Kaspars Zāle tiesā zaudē Dailes teātrim - aktierim...

Kad 2020. aprīlī Dailes teātra vadība līdz ar trim citiem aktieriem gribēja atlaist Kasparu Zāli no darba, viņš uzskatīja, ka tas tiek darīts nelikumīgi. Aktieris ar advokāta Kalvja Krūmiņa palīdzību togad rudenī panāca, ka darba uzteikums tiek atsaukts, un Zāli atjaunoja darbā – viņam noteica striktu darbalaiku, kas izslēdza atrašanos ārpus teātra ar Daili nesaistītos projektos. Kad pēc pāris mēnešiem aktieri atlaida otrreiz, viņš vērsās tiesā.

Pirmās instances tiesa pilnībā noraidīja Zāles prasību par darba uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā, vidējās izpeļņas un morālā kaitējuma atlīdzināšanu, darba līguma punkta atzīšanu par spēkā neesošu un darba līguma atzīšanu par noslēgtu uz nenoteiktu laiku. Tajā pašā laikā tiesa uzsāka skatīt arī Dailes teātra iesniegto prasību pret Kasparu Zāli par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, savukārt aktieris nolēma pārsūdzēt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu. Kamēr ilga Kaspara tiesāšanās ar Dailes teātri un tika gaidīts Augstākās tiesas spriedums, aktieris atkal bija atjaunots štatā.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", aizvadītajā nedēļā tiesa izskatījusi Zāles prasību. “Pēc senāta sprieduma apelācijas instance atkārtoti izskatīja Kaspara Zāles prasību par atjaunošanu darbā Dailes teātrī un kompensācijas izmaksu. Apelācijas instance prasību noraidīja. Spriedums stāsies spēkā 30 dienu laikā, ja netiks iesniegta kasācijas sūdzība. Tiesa ir lēmusi, ka pēc sprieduma stāšanās spēkā Kasparam Zālem 10 dienu laikā ir jāatmaksā teātrim 12 292 eiro (atskaitot nomaksātos nodokļus) un Zāle tiks atkal atbrīvots no Dailes teātra aktieru štata,” informē Dailes teātris, plašākus komentārus gan atsakoties sniegt.