Dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrāde "Splendid Palace" 27.03.2024.

Dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrāde "Splendid Palace". Filma ir stāsts par ātrāko Latvijas rallija pilotu Mārtiņu Sesku, kurš pārstāv jau ...

gallery icon
Slavenības
2024. gada 8. aprīlis, 14:30

Liepājas Sesku dzimta laimīga par dižu mazbērnu pulciņu

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Filma par rallija pilotu Mārtiņu Sesku kinoteātrī "Splendid Palace" pulcēja arī dižo Sesku saimi: tēvu, Liepājas bijušo mēru, Mārtiņu Sesku, mammu Intu Sesku un māsas Baibu Kisielu un Aneti Rāviņu ar savām kuplajām ģimenēm.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sveikt jaunāko brāli Mārtiņu ieradusies arī vecākā māsa Baiba Kisiela ar vīru uzņēmēju, Latvijas Automobiļu federācijas prezidentu Raimondu Kisielu un abu atvasēm: dēlēnu Sebastianu un meitām Stellu un Karlu. Vienīgi attēlā nav redzama Baibas vecākā meita Paula, kas dzimusi viņas pirmajā laulībā ar kādreizējo futbola leģendu Māri Verpakovski.

Bijušā Liepājas domes priekšsēdētāja, uzņēmēja un sacīkšu braucēja Ulda Seska sieva Inta Seska atsauc atmiņā savu bērnu dzimšanas laiku – kad meitas Baiba un Anete jau bija pieaugušas, pasaulē nāca dēls Mārtiņš.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Baiba un Anete ar savu mazo brāli – Latvijas ātrāko rallija pilotu Mārtiņu Sesku.

Ar jaunāko māsu Baibu Mārtiņam ir 18 gadu starpība. Taču, neraugoties uz gadu starpību, māsām ir ļoti mīļas attiecības ar savu mazo brāli. “Tas bija drosmīgs lēmums, un mēs ļoti gaidījām Mārtiņu,” par dēla ienākšanu ģimenē stāsta mamma Inta, kas Mārtiņu laida pasaulē 35 gadu vecumā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inta un Uldis Seski.

Inta Seska uzsver, ka viņai ir ļoti svarīga ģimene: “Mēs esam stipra dzimta. Tas laikam ir tā sauktais cilvēces kods, kas mūsos ir ielikts. Mūsu pamatvērtības ir bērni un mazbērni. Ar Uldi laulībā esam vairāk nekā 40 gadus.” Jau šajā vasarā, uz Līgo svētkiem, ir gaidāms vēl kāds priecīgs notikums – pasaulē nāks Sesku vidējās meitas Anetes bērniņš: “Man būs septiņi mazbērni, būšu ļoti bagāta. Baibai ir jau četri bērni, un Anetei tagad būs trešais.”

Arī Sesku dzimtas sievietes ir piedalījušās autosacīkstēs rallija ekipāžā. Piemēram, Anete divas sezonas ar tēti Uldi ir braukusi rallija sacensībās kā stūrmane. Anete piebilst, ka rallijs viņai bijis mazais jaunieša sapnis un kā hobijs 22 gadu vecumā. “Mums jau visa dzimta ir rallijā braukuši – opis, oma, arī mūsu mamma pat ir brauksi veiklības braucienā. Lai gan man liekas, ka nopienā līmenī rallijs tomēr ir vairāk vīriešu sporta veids,” atklāj Anete, kas izvēlējās veidot ģimeni un neturpināt ne profesionālā tenisa, ne autosporta gaitas. Taču ļoti centīgi un aizrautīgi šai lietai jau no agras bērnības piegāja Intas un Ulda Sesku jaunākā atvase Mārtiņš Sesks.

Par dēla darbošanos autosportā mamma Inta saka: “Tas ir ļoti patīkami un forši ikvienai sievietei, kad redzi, ka tavs bērns iet ceļu, kas viņam patīk, un viņš to dara ar prieku un pārliecību. Jāteic, ka mūsu visi trīs bērni ir pamēģinājuši dažādus sporta veidus. Mārtiņam ir bijusi gan peldēšana, gan autorallijs. Anete spēlējusi profesionāli tenisu, kā arī Baiba. Mēs visa ģimene esam sportiska. Un nu jau mazbērni arī pievēršas sportam – džudo.”

Liepājā slavenā Sesku dzimta sacīkstēs brauc jau trīs paaudzēs, un izskatās, ka par autoralliju interese ir arī Baibas jaunākajam dēlam Sebastianam, kura tētis uzņēmējs, Latvijas Automobiļu federācijas prezidents Raimonds Kisiels arī pats savulaik brauca autorallijā. “Es domāju, ka Sebastians brauks rallijā, jo viņam ļoti patīk automašīnas. Sebastianam vēl ir pieci gadi, bet viņš jau sēž savās spēļu mašīnās un stūrē,” tā Inta.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Anete Seska-Rāviņa ar vīru Rihardu Rāviņu šajos vasaras saulgriežos gaida pasaulē nākam savu trešo atvasi. Foto redzami Anetes bērni – dēls Ričards un meita Milēna ar māsas Baibas dēlēnu Sebastianu. Anete savam brālim Mārtiņam filmas pirmizrādē novēlēja sasniegt visus iecerētos mērķus nu vēl vairāk.

Autorallijā klātesošas ir arī sacīkšu spēkratu avārijas. Arī ātrākais rallija pilots Mārtiņš Sesks un ekipāžas stūrmanis Renārs Francis nav pasargāti no dažādiem misēkļiem, kā rezultātā viņu ekipāža ir vairākkārt avarējusi, par laimi, viss beidzies ar smadzeņu satricinājumu. Mārtiņa mamma Inta teic, ka “šī ir autorallija sadaļa, kurai nav komentāru”. Pirms Mārtiņš dodas autorallija trasē, Sesku sievietes ievēro katra savu rituālu, kura pamatā ir ticība un labo domu sūtīšana. “Man ir savs rituāls, kas ietver arī lūgšanas, to laikā aprunājos ar savu dzimtu.” Mārtiņa mamma arī cenšas nebraukt uz dēla sacensībām, kā arī nekad autosacīkses neskatās tiešraidē. “Es sagaidu rezultātus un tikai tad varu skatīties, kā dēlam ir gājis. Klātienē vai tiešraidē to negribu redzēt, jo, lai arī dēls nezinās, ka skatos, es kā mamma viņam varu kaut ko izjaukt, traucēt ar savām domām un emocijām. Labāk redzu tikai dēla galarezultātu. Un, kamēr viņš startē sacensībās, es viņam sūtu savas labās domas un lūgšanas. Ja dēls šo ceļu ir izvēlējies un tas paveras, visas lietas saliekas un kopsaucēji ir, tad viņam tas ir jāturpina. Man ir tāda vīzija, ka viņš turpinās iesākto, jo tie ir viņa sapņi. Katra mamma vēlas, lai bērna sapņi piepildās,” tā Inta Seska.