Kādreiz ļoti populāru seriālu "rīdzinieks" aicina nogalināt Krievijas zvaigznes, kuras palīdz Ukrainas armijai
Sergejs Seļins (ekrānuzņēmums no "X")
Kino
2024. gada 13. marts, 13:32

Kādreiz ļoti populāru seriālu "rīdzinieks" aicina nogalināt Krievijas zvaigznes, kuras palīdz Ukrainas armijai

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kādreiz bija ļoti populāri Krievijas seriāli "Sasisto lukturu ielas" un "Nāvējošais spēks", kur skatītāji nevarēja nepamanīt omulīgi lācisko "čomu no Rīgas", milicijas vecāko leitnantu Anatoliju Dukaļisu, kuru atveido aktieris Sergejs Seļins. Tagad šis "rīdzinieks" nolēmis parādīt savu uzticību asiņainajam Kremļa režīmam, pastāstot, kāds sods ir jāpiemēro emigrējušajām Krievijas zvaigznēm, kuras uzdrošinās palīdzēt Ukrainai cīnīties pret krievu okupantiem.

Visiem uz ārzemēm aizbraukušajiem "nodevējiem" ir jāpiemēro augstākais soda mērs, uzskata omulīgais Toļiks no seriāla.

Tas nekas, ka nāvessods Krievijā netiek izpildīts kopš 1996. gada, darbojoties toreizējā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina noteiktajam moratorijam. Pēdējo reizi nāvessodu izpildīja 1996. gada 2. augustā maniakam Sergejam Golovkinam (kaut gan citos medijos min 2. septembri, un nošautā vārds netiek norādīts). 2009. gada 19. novembrī Krievijas Konstitucionālā tiesa nolēma, ka nekādas tiesas Krievijā nedrīkst piespriest nāvessodu. Tiesa, uzreiz pēc Krievijas invāzijas Ukrainā eksprezidents un jurists Dmitrijs Medvedevs nopriecājās, ka pēc Krievijas darbības apturēšanas Eiropas Padomē "radusies laba iespēja" valstī atjaunot vairākus vecos, svarīgos institūtus, tostarp, nāvessodu.

Kā likvidējamo nodevēju piemēru Seļins min mūziķus, leģendārās rokgrupas "Mašina vremeņi" līderi Andreju Makareviču un "Akvarium" dibinātāju Borisu Grebenščikovu. "Sanāk, ka viņi ir nodevēji. Ar kuriem visu dzīvi katra pasaules valsts norēķinās pa savam, bet kaut kur, uz ko šie zēni strādā, sēdina uz elektriskā krēsla," izdevums "aif.ru" citē "Toļiku Dukaļisu".

Viņš gan piebilst, ka nav asinskārs, vienkārši neieredz nodevējus, bet palīdzēt kaimiņam cīnīties pret "savējiem" iebrucējiem, viņaprāt, ir vistīrākā nodevība. "Tas vienkārši ir fakts: tieši tā sauc dzimtenes nodevējus. Es taču neizzīžu no pirksta, neko neizdomāju. Viņu iemīļotajā Amerikā viņus nosēdinātu uz elektriskā krēsla. Tas arī viss. Kā gan citādi ar nodevējiem rīkoties?"

Viņš nesaprot, kā var nelepoties ar Krieviju tieši tagad, kad tā "ļoti sekmīgi" pārvar jebkādas Rietumu sankcijas. "Izskatās, ka dažiem ļaudīm joprojām ir vienkāršāk lamāt savu dzimto zemi, nevis sākt beidzot ar to lepoties."

Jāpiebilst, ka seriālu "Sasisto lukturu ielas", kas Seļinam atnesa milzu slavu, demonstrēja no 1998. līdz 2019. gadam, tam bija 16 sezonas. Pats Seļins, protams, nav nekāds rīdzinieks, viņš dzimis Voroņežā, ar Latviju viņam nav nekāda sakara. Seļins izsenis uzticīgi kalpojis Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam, bet 2020. gadā reklāmas klipā aicināja atbalstīt grozījumus konstitūcijā, kas Putinam faktiski ļautu valdīt tik ilgi, cik viņš vēlas.