foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sasirgušā Egona Dombrovska vietā spēlēt gatavs režisors - bet aktiera sieva ar ārstiem glābj pirmizrādi
Egons Dombrovskis.
Slavenības
2024. gada 19. februāris, 06:45

Sasirgušā Egona Dombrovska vietā spēlēt gatavs režisors - bet aktiera sieva ar ārstiem glābj pirmizrādi

Žurnāls "Kas Jauns"

Daudz netrūka, ka Latvijas Nacionālā teātra līdz šim dārgākā uzveduma galveno varoni Pīteru Penu pirmizrādē pēkšņi uz slimības gultas nonākušā aktiera Egona Dombrovska vietā būtu spēlējis pats izrādes režisors Dmitrijs Krimovs, tekstu runājot krievu valodā.

"Pīters Pens. Sindroms" ir dārgākā izrāde, kas līdz šim uzvesta uz Nacionālā teātra skatuves, – tās budžets pārsniedz 200 tūkstošus eiro. Izrādes lielo dārdzību teātra direktors Māris Vītols skaidro ar tās dekorāciju izmaksām un skatuves tehnoloģijām.

Režisora Dmitrija Krimova iestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde

01. februārī Nacionālajā teātrī notikusi režisora Dmitrija Krimova iestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde.

gallery icon

Skatīt grandiozi dārgo izrādi ar brīnuma un vērienīguma gaidām pirmizrādes viesu statusā devās daudzas sabiedrībā ievērojamas personības. Vēl jo lielāku intrigu radīja iepriekšējā dienā publiskotais Latvijas Nacionālā teātra paziņojums skatītājiem par atcelto ģenerālmēģinājumu, kas raisīja dažnedažādākos minējumus par iespējamām ķibelēm un likstām, kas varētu būt notikušas teātrī pašā pirmizrādes priekšvakarā.

Kā beigu beigās atklājās, skatītājiem ģenerālmēģinājumu apmeklēt tika liegts tāpēc, ka pēkšņi ar veselības problēmām bija “nobrucis” paša galvenā varoņa Pītera Pena atveidotājs Egons Dombrovskis, kas žurnālam "Kas Jauns" atzina: “Ģenerālmēģinājuma dienā diemžēl nebiju spējīgs aiziet līdz teātrim, nemaz nerunājot par spēlēšanu. Man bija 40 grādu temperatūra!”

Uzzinot šo dramatisko situāciju un nekādā gadījumā nepieļaujot pirmizrādes atcelšanu, radošā komanda jau bija steigšus ķērusies pie rezerves plāna. Proti, ģenerālmēģinājumā, kas publikai netika rādīts, Pītera Pena lomā ilgi nedomājot “ielēca” pats izrādes režisors Dmitrijs Krimovs. Viņš bija gatavs to darīt arī pirmizrādes vakarā, ja nu Egonu Dombrovski nekādi neizdotos dabūt “uz pekām”. Šajā versijā Pīters Pens savu lomu runātu krievu mēlē, jo apgūt apjomīgo tekstu latviešu valodā diennakts laikā būtu neiespējami. Šis scenārijs gan neīstenojās, jo Dombrovskis uz pirmizrādi ieradās sveiks un vesels.

“Tas nudien bija traki un satraucoši! Egonam iepriekšējā dienā tiešām bija 40 grādu temperatūra, un arī man nācās piedalīties vīra un pirmizrādes glābšanā. Paldies Dievam, ka viss beidzās laimīgi,” sarunā ar "Kas Jauns" pirmizrādes vakarā jau ar smaidu uz lūpām atzina skatuves mākslinieka jaunā sieva producente, režisore un Jura Podnieka studijas direktore Antra Cilinska, ar kuru aktieris apprecējās pagājušajā vasarā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Uz skatuves biju jau ar smuki “nosistu” temperatūru no 40 grādiem un 36,8. Un tas jau nu man ir tīrais nieks – kādos tik stāvokļos nav spēlēts,” smaidot sacīja aktieris.

Vaicāta, vai situācijas risināšanā kundze lietā lika arī kādas īpaši jaudīgas un efektīvas zāļu tējas recepti, Antra neslēpa: “Šoreiz bija nopietnāk, bija nepieciešama ārstu palīdzība. Konsultējāmies, un mediķi arī palīdzēja, par ko esam neizsakāmi pateicīgi.”

Arī Egons atzīst, ka satraucies bija ne pa jokam. Pēc pārnākšanas uz Rīgu no Liepājas teātra šī aktierim ir pirmā sezona Latvijas Nacionālajā teātrī, turklāt sadarbība ar režisoru Dmitriju Krimovu bija un ir teātra spilgtākais šā gada notikums. Krimovs ir liels teātra profesionālis, pieckārtējs Krievijas teātra augstākā apbalvojuma "Zelta maska" ieguvējs, kurš 2022. gadā, sākoties Krievijas pilna mēra iebrukumam Ukrainā, neatbalstot Putina režīmu, emigrēja uz Ameriku, un tagad ar teātra mākslu nodarbojas Ņujorkā.

Arī Egons Dombrovskis, ko Krimovs savā Rīgas jauniestudējumā izraudzīja galvenajai lomai, pauž patiesu gandarījumu par sastrādāšanos ar krievu izcilo režisoru. “Bija ļoti patīkami mesties šajā piedzīvojumā. Man tas ir ļoti interesanti. Turklāt man ir arī ļoti brīnišķīgi partneri. Režisors visu ir ļoti forši salicis,” pauda Dombrovskis, kam pirmizrādes banketā starp komplimentiem un uzslavām nācās arī uzklausīt līdzjūtīgus jautājumus par pašsajūtu. Tad nu Egons arī neslēpa: “Jūtos nesalīdzināmi labāk, kājās turos un negrīļojos, lai gan uz visiem 100 % vesels, protams, vēl neesmu. Medicīna dara savu. Liels paldies ARS mediķiem, kas vakar ieradās pie manis mājās un mani dabūja uz kājām. Uz skatuves biju jau ar smuki “nosistu” temperatūru no 40 grādiem un 36,8. Un tas jau nu man ir tīrais nieks – kādos tik stāvokļos nav spēlēts,” smaidot sacīja aktieris.

Jautāts, kā iedzīvojies galvaspilsētā un savā jaunajā darbavietā, Egons Dombrovskis priecīgi teic, ka ar visu ir apmierināts. “Kolektīvā un vietā esmu pilnībā iejuties un iedzīvojies. Ar lielāko daļu kolēģu jau iepriekš biju pazīstams, un nebija tā, ka ienāku svešā vietā pie svešiem cilvēkiem. Visādā ziņā jūtos lieliski. Un par visiem trim iestudējumiem, kas šeit, pārnākušam uz Latvijas Nacionālo teātri, man ir bijuši, varu sist sev pa plecu,” gandarījumu pauž lieliskais aktieris.