foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uzņēmējam Jānim Bērziņam atkal bizness kopā ar bijušo sievu
Jānis Bērziņš ar bijušo sievu Zani Stavru beķerejas "Bazaar" atklāšanas svinībās.
Slavenības
2024. gada 11. februāris, 06:56

Uzņēmējam Jānim Bērziņam atkal bizness kopā ar bijušo sievu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirms vairāk nekā 20 gadiem Jānis un Zane Bērziņi izveidoja uzņēmumu "Stendera ziepju fabrika", bet tad viņu ceļi šķīrās - izjuka gan laulība, gan kopējais bizness. Tagad Zanei ir jauna ģimene, arī Jānis ir attiecībās, bet viņi atkal strādā kopā, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

“Ko dalīt, ko strīdēties? Kaut visiem bijušajiem pāriem izdotos saglabāt tādas attiecības!” teic Jānis Bērziņš, kad aizvadītajā nedēļā atklāšanas svētkus svinēja viņa un Zanes izlolotā beķereja "Bazaar".

Beķerejas "Bazaar" atklāšana 2024. gada 1. februārī

2024. gada 1. februārī Matīsa ielā 22 atklāta "Bazaar beķereja".

gallery icon

Pēc 50 gadiem darbu neatrast

Vasarā "Kas Jauns" jau rakstīja, ka uzņēmējs, "Stendera ziepju fabrikas", "Emīla Gustava šokolādes", atpūtas kompleksa "Rožmalas" un citu zīmolu izveidotājs Jānis Bērziņš ir darba meklējumos. Viņam bija pilnīgi vienalga, kurā jomā strādāt, bija gatavs pat būt padotais, nevis uzņēmuma izveidotājs un vadītājs, kā tas bijis līdz šim.

Taču reāli darba piedāvājumi tā arī neparādījās. “Protams, ka biju uz vairākām pārrunām, bet... Grūti, ja pašam bijis bizness, jo darba devēji skatījās ar aizdomām – kaut kas tajā nav labi, ja jau kādreizējais "Stendera" izveidotājs pats meklē darbu. Turklāt man jau nav speciālās izglītības, es visu esmu apguvis pašmācības ceļā, bet tagad visur un visiem vajag papīrus – atbilstošus izglītības dokumentus. Un arī tas stipri samazināja manas izredzes. Līdz ar to nebija jau citu variantu, kā atkal pašam izveidot savu biznesu,” stāsta Jānis Bērziņš.

Tirgo cilvēkiem prieku

Jāņa jaunais rūpals ir konditoreja, turklāt tajā viņš darbojas kopā ar bijušo sievu Zani, kura pirms vairāk nekā desmit gadiem apprecējās ar grieķi Džordžu Stavru un pārcēlās uz Rodas salu Grieķijā, kur nodarbojās ar kūku cepšanu, un abu vecāko dēlu Kristapu, kurš Francijā ir beidzis prestižo konditoru skolu "Le Cordon Bleu".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tagad ir pagājuši divi mēneši, kopš darbojas Jāņa Bērziņa izlolotā konditoreja “Jūtos lieliski! Tirgot cilvēkiem legālu prieku – tas ir pats labākais, kas vien var būt!”

Kā Bērziņi atkal nonāca pie ģimenes uzņēmuma? “Pirms kāda laika Kristaps bija izdomājis savu konceptu – pats cepa un pildīja mazus eklērus, pats radīja dizainu iepakojumam, pats šīs kastes gatavoja, un pats savus eklērus izvadāja klientiem. Unikāls projekts, taču vienam to pavilkt bija grūti. Savukārt Zane Grieķijā taisīja kāzu kūkas un vafeļu papīra ziedus, bet ar ģimeni atgriezās Latvijā. Un, tā kā mēs visi bijām jauna darba meklējumos, sanācām kopā un spriedām, ko tad varētu darīt. Un es sev uzdevu jautājumu (dīvaini, ka to uzdevu 50 gados, jo ko tādu vajadzētu darīt krietni agrāk) – kas ir tas, kas man patīk, kas man izdodas, un kas no tā visa noder citiem cilvēkiem? Sev atbildēju, ka man patīk taisīt šovu, un cilvēkiem tas ir vajadzīgs. Jo konditoreja taču ir šovs, mēs cilvēkiem tirgojam prieku!” skaidro Jānis.

Tā nu Bērziņi nonāca pie idejas par beķereju. Tika sameklēti investori, kas noticēja šim projektam, paveicās ar lielisku telpu atrašanu, un nu Jānis Bērziņš kopā ar bijušo sievu Zani un dēlu Kristapu cep un tirgo patiešām gardas smalkmaizītes. “Mums ir izcila komanda! Zane nodarbojas ar finansēm un receptēm, Kristapa pārziņā ir ražošana un mīklu sagatavošana, bet es esmu vienkārši runātājs. Protams, nav jau tā, ka neko citu nedaru, – kad ir saspringtas situācijas, tad mani palaiž arī pie mīklas sagatavošanas un ražošanas, pats arī stāvu aiz letes un tirgoju. Man ļoti tas patīk. Ir ekstāze no tā, ka pie mums ienāk smaidīgi cilvēki un iziet ar smaidu, šī sinerģija ir neaprakstāma,” apmierināts ir Jānis.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Beķerejas komanda. No kreisās: investori Edmunds Demiters un Juris Bērziņš, šī projekta vadītāja Agate Bērziņa-Bērzīte, Zane Stavra, Jāņa un Zanes dēls Kristaps Bērziņš ar sievu Santu Bērziņu un Jānis Bērziņš.

Dienesta romāna nebūs

Un kā ir strādāt kopā ar bijušo sievu? Bieži vien taču pēc šķiršanās bijušie laulātie negrib viens otru pat redzēt, kur nu vēl uzsākt kopīgu biznesu! “Mēs daudz kam esam izgājuši cauri un esam norūdīti. Ja tas būtu mūsu pirmais kopīgais bizness, tad varbūt būtu citādi. Mēs tiešām "Stendera" laikos guvām pamatīgu pieredzi, kā vajag un kā nevajag sadarboties. Izejot tam visam cauri, esam labi pierīvējušies, un esam labākā komanda! Jā, savulaik šķīrāmies gan ģimenē, gan biznesā, bet pēc tam mums domstarpību nav bijis. Ko tur strīdēties!” atbild Bērziņš.

Uz jautājumu, vai nepastāv iespēja, ka viņi atkal varētu saiet kopā arī attiecībās, tā teikt, izveidotos dienesta romāns, Jānis, kas vairākus gadus bija attiecībās ar Mārtiņa Ķibilda atraitni Ilzi Grasi-Ķibildi, bet tagad sācis kopdzīvi ar jogas nodarbību vadītāju Kristu Sondori, sirsnīgi atsmej: “Nē, nē, nē! Tas nav iespējams! Mēs tagad esam komandas biedri, Zanei ir ļoti labs vīrs, viņiem ir ļoti labas attiecības, turklāt Zanes vīrs arī pie mums strādā!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!