Slavenības
2015. gada 21. februāris, 13:50

Kristena Stjuarte kā pirmā amerikāniete saņem Francijas augstāko kinobalvu. FOTO

Jauns.lv

Holivudas aktrise Kristena Stjuarte piektdien kļuva par pirmo amerikāņu aktrisi, kas saņēmusi Francijas nacionālo apbalvojumu kinematogrāfijā "Cēzara balvu", bet filma "Timbuktu" par dzīvi Mali ziemeļos džihādistu kontrolē saņēma septiņas par franču "Oskariem" dēvētās balvas.

"Krēslas" sāgas zvaigzne saņēma balvu labākās otrā plāna aktrises kategorijā par darbu kopā ar franču kino zvaigzni Žiljetu Binošu filmā "Clouds of Sils Maria".

Franču režisora Olivjē Asajasa kinolentē 24 gadus vecā Stjuarte ir Binošanas atveidotās kinozvaigznes asistente. Filma ir stāsts par viņu saspringtajām, seksuāli uzlādētajām attiecībām.

Savukārt Abderahmana Sisako veidotā lente "Timbuktu" 40.kinobalvas "Cēzars" pasniegšanas ceremonijā tika atzīta par gada labāko filmu. Tā saņēma kopumā septiņas balvas, tostarp par labāko režisora darbu.

Kinolente ir nominēta labākās ārvalstu filmas kategorijā arī ASV kinoakadēmijas balvai "Oskars", kuras tiks pasniegtas svētdien.

Lielākā daļa filmas tika veidota Sisako dzimtajā Mauritānijā, jo Mali ziemeļi, kur notiek filmas darbība, ir ļoti bīstama vieta, jo īpaši ārvalstniekiem, pēc tam, kad 2012.gadā lielu daļu teritorijas sagrāba džihādisti. Teritorijas vēlāk tika atbrīvotas no džihādistu kontroles ar Francijas militārās intervences palīdzību.

Filmas "Clouds of Sils Maria" reklāmas treileris - video:

Sisako kļuva par pirmo tumšādaino afrikāņu režisoru, kurš saņēmis "Cēzaru" labākā režisora kategorijā.

Labākā aktiera kategorijā Pjērs Ninē apsteidza Gaspāru Uljēlu. Abi aktieri kategorijā bija nominēti par leģendārā modes dizainera Īva Senlorāna attēlojumu biogrāfiskajās filmās, kas pērn uz ekrāniem nonāca ar dažu mēnešu starpību.

Labākās aktrises balvu saņēma Adele Anela par darbu romantiskajā komēdijā "Les Combattants".

Savukārt labākās jaunās aktrises balvu saņēma uzlecošā franču kino zvaigzne Luānae Enera par lomu filmā "La famille Belier".

Savukārt divkārtējs "Oskara" laureāts Šons Penns saņēma "Cēzaru" par mūža ieguldījumu kinomākslā.

"Cēzara" balvas tiek pasniegtas kopš 1976.gada.


BNS/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA