foto: Shutterstock
Apnikuši pieaugušie liekēži mājās? Itāļu mamma rīkojas radikāli
Trakā pasaule
2023. gada 3. novembris, 15:56

Apnikuši pieaugušie liekēži mājās? Itāļu mamma rīkojas radikāli

Jauns.lv

Kādai itāļu mammai apnika appuišot savus pieaugušos, laiskos dēlus, un viņa vērsās tiesā, lai panāktu abu vīriešu izlikšanu no vecāku mājas, vēsta laikraksts “La Provincia Pavese”.

75 gadus vecā šķirtene Pāvijas pilsētā daudzus gadus dzīvoja kopā ar 42 un 40 gadus veciem dēliem. Vīriešiem ļoti pie sirds gāja dzīve mammas aprūpē, ka viņi atteicās pamest māju pat tad, kad mamma sāka to lūgt atklāti. Kaut gan abiem ir stabils darbs un ienākumi, kas ļautu dzīvot patstāvīgi, viņi nesaprata, kādēļ būtu jāsāk par sevi rūpēties pašiem.

Sieviete bija nogurusi no tā, ka dēli vienkārši turpināja dzīvot viņai uz kakla, itin nemaz nepiedaloties komunālo izdevumu segšanā, pārtikas iegādē un saimniecības uzturēšanā.

Neatrodot citu iespēju tikt vaļā no “parazītiem”, kā viņa noraksturoja dēlus, viņa vērsās Pāvijas tiesā. Tiesnese Simona Katerbija nostājās prasītājas pusē un uzdeva abiem dēliem pamest viņas māju līdz šā gada 18. decembrim.

Dēli tiesā apgalvoja, ka likums Itālijā paredz, ka vecākiem ir jārūpējas par saviem bērniem tik ilgi, cik tas ir nepieciešams.

Savā lēmumā tiesnese piekrita, ka “palikšana īpašumā sākotnēji var tikt uzskatīta par labi pamatotu, jo likums balstās uz vecākam uzlikto uzturēšanas pienākumu”. Tomēr pieaugušo bērnu gadījumā “tas vairs neizskatās attaisnojami, ņemot vērā, ka abi atbildētāji ir vecāki par 40 gadiem, un tad, kad ir sasniegts noteikts vecums, bērns nevar sagaidīt, ka vecāki turpinās pildīt savu uzturēšanas pienākumu, kad tas vairs nav saprātīgs.”

Tiesnese paziņoja, ka “likumā nav normas, kas pieaugušajam bērnam nodrošinātu beznosacījuma tiesības palikt mājā, kas ekskluzīvi pieder vecākiem, pret viņu gribu un tikai pateicoties ģimenes saitēm.”

Šis nav pirmais gadījums, kad tiesu sistēmai nācies saskarties ar tā dēvētajiem mammoni jeb pieaugušiem vīriešiem, kurus joprojām apčubina viņu mātes. 2020. gadā Itālijas Augstākā tiesa nosprieda par sliktu 35 gadus pusslodzes mūzikas skolotājam, kurš pieprasīja savu vecāku finansiālu atbalstu un apgalvoja, ka nevar sevi uzturēt ar 20 000 eiro algu gadā. Tiesa paziņoja, ka pieaugušajiem nav automātisku tiesību prasīt uzturēšanu no vecākiem, pat ja viņi nav finansiāli patstāvīgi, un viņiem pašiem ir jārūpējas par savu uzturēšanu.

2019. gada pētījums liecina, ka gandrīz 70 procenti Itālijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 35 gadiem dzīvo kopā ar saviem vecākiem: 72,6 procenti vīriešu un 66 procenti sieviešu. 36,5 procenti šo cilvēku bija studenti, 38,2 procentiem bija darbs, bet 23,7 procenti to vēl meklēja.

Kaut gan Itālijā vienmēr pastāvējusi tradīcija vienā mājā dzīvot vairākām paaudzēm, pēdējo gadu laikā šādu gados jaunu pieaugušo skaits ir palielinājies, galvenokārt dēļ grūtajiem ekonomikas apstākļiem, kā arī laikam, ko prasa stabila darba atrašana.

Tomēr daudzus izsmej kā bamboccioni jeb “lieliem bērniem”. Šo apzīmējumu 2007. gadā ieviesa kāds itāļu politiķis, paņirgājoties par pieaugušajiem, kuri joprojām dzīvo ar vecākiem, lai nemaksātu par mitekli un ēdināšanu.

"Eurostat" 2022. gada dati liecina, ka Itālijas iedzīvotāji savu vecāku mājas pamet vidēji 30 gadu vecumā. Eiropas Savienības rekordiste ir Horvātija ar 33,4 gadiem. Daudz agrāk patstāvīgu dzīvi uzsāk jaunieši Somijā, Zviedrijā un Dānijā — vidēji 21 gada vecumā.