foto: Publicitātes
Himna draudzībai. Seriāla "Firefly Lane" recenzija
TV
2023. gada 24. septembris, 07:58

Himna draudzībai. Seriāla "Firefly Lane" recenzija

Laila Pastare

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Seriāls "Firefly Lane" ir patiesi lielisks stāsts par īstu beznosacījumu draudzību, kas aizkustina un raisa pārdomas. Tāds ļoti reāls, kā no dzīves norakstīts.

Seriāls «Firefly Lane» tapis, balstoties uz vēsturisko romānu rakstnieces Kristīnes Hannas tāda paša nosaukuma darbu, kas vēsta par divu sieviešu draudzību mūža garumā. Meitenes iepazīstas pusaudža gados, kad Talulas Hārtas jeb Talijas brīvdomīgā vientuļā māte noenkurojas kaimiņos Keitas Mularki priekšzīmīgajai ģimenei Sietlas apgabalā ASV. Jāņtārpiņu ielā (Firefly Lane) dzimst skaista draudzība, ko ne katram lemts piedzīvot.

Jau pašā sākumā ir skaidrs, ka galvenās varones ir divi pilnīgi atšķirīgi cilvēki, un seriāla veidotāji to uzsver, izmantojot tradicionālās klišejas. Ja reiz Keita ir teicamniece, tātad par sevi nepārliecināta un neveikla, nūģu brillēs un svītrainā džemperī. Savukārt Talija ir skaistule. Pašpārliecināta, gudra, mērķtiecīga, noslēpumaina un stilīga. Talija jau pusaudža vecumā zina, ka vēlas kļūt par žurnālisti un strādāt televīzijā, un dara visu, lai sasniegtu mērķi. Tomēr situācija mājās nav vienkārša. Meitenes māte Klouda ir tipiska hipiju kopienas pārstāve ar visām no tā izrietošajām sekām – uzdzīve, narkotiku atkarība, nonākšana īslaicīgās aizturēšanas izolatorā… Talija ir spiesta ātri pieaugt un nereti arī uzņemties rūpes par māti. Viņa visu mūžu ilgojas pēc mātes beznosacījumu mīlestības un iegulda daudz laika un pūļu, lai Kloudu izprastu, viņai piedotu un izveidotu savstarpēji mīlošas attiecības. Talijai piemīt ass prāts, harisma un talants. Viņa ātri kāpj pa karjeras kāpnēm un kļūst par televīzijas ziņu diktori, un, sekojot ambīcijām, atsakās no attiecībām un dodas uz Ņujorku. Viņa gūst panākumus, taču tas nespēj aizpildīt tukšumu dvēselē un kliedēt vientulību.

Keita nav karjeriste. Viņai patīk rakstīt un būt Talijas sabiedrībā, tādēļ pēc koledžas viņa kopā ar draudzeni sāk darbu televīzijā. Visvairāk par visu Keita vēlas iemīlēties, radīt bērnus un dzīvot parastu dzīvi. Un tas piepildās – viņa apprecas ar producentu Džoniju – iekārojamāko čali birojā –, un pārim piedzimst meita Mara. Keita kļūst par pilnas slodzes mājsaimnieci, lai gan dziļi sirdī ilgojas pēc slavas un panākumiem, ko bauda Talija. Kad Keitas dzīvē ienāk Džonijs, veidojas savdabīgs attiecību trīsstūris, kurā Talija un Džonijs sacenšas par Keitas uzmanību, un brīžiem šķiet, ka laulība un jaundzimusī meitenīte draud izjaukt draudzeņu attiecības, tomēr sievietes turpina atgriezties viena pie otras. Lai gan pirmajā mirklī varētu šķist, ka šī draudzība ir vienpusēja un prātīgajai Keitai allaž jānogludina Talijas dzīves vētras, un jābūt slavenās draudzenes stiprajam balstam, arī Talija sniedz savu artavu, mudinot Keitu iziet ārpus komforta zonas. Viņas papildina viena otru vislabākajā iespējamajā veidā, trīsdesmit gadu laikā pārvarot visus iespējamos draudzības pārbaudījumus: greizsirdību, dusmas, aizvainojumu… Talija un Keita var neganti sastrīdēties, pat nesarunāties, tomēr vienmēr izlīgst.

Ketrīnas Heiglas atgriešanās

Galveno varoni Taliju atveido seriāla «Grejas anatomija» (2005–2010) zvaigzne Ketrīna Heigla. Zināmā mērā «Firefly Lane» tiek uzskatīts par Heiglas salīdzinoši veiksmīgo atgriešanos seriālu industrijā, kur viņa pildīja arī izpildproducentes pienākumus. Aktrises tiešā valoda, asā mēle un atļaušanās kritizēt projektus, kuros filmējusies, tostarp «Grejas anatomiju» par garām darba stundām un ne vienmēr veiksmīgo scenāriju, būtiski iedragāja Heiglas karjeru. Situāciju saasināja viņas neglaimojošie, taču pamatotie izteikumi par dzimumu stereotipu kultivēšanu komēdijā «Pēkšņi stāvoklī» (2007), kur Heigla atveidoja galveno sieviešu lomu. Viņa ieguva «sarežģītas» aktrises reputāciju, tādējādi samazinot savas iespējas darba tirgū. Taisnības labad jāpiebilst, ka pēc «Grejas anatomijas» Heigla no TV ekrāniem nepazuda – aktrise filmējusies seriālos «State of Affairs» (2014–2015), «Doubt» (2017) un «Suits» (2018–2019), savukārt kino lielākoties izpaudusies komēdijās.

Keitas Mularki loma uzticēta vācu izcelsmes kanādiešu aktrisei Sārai Halkei, ko pazīstam no seriāla «Dakterīši» (2001–2010), bet viņas mūža mīlu Džoniju atveido glītais austrāliešu aktieris Bens Lovsons, kas karjeras sākumā uzmirdzēja Freizera Jeitsa lomā (2006–2008) seriālā «Kaimiņi». Talijas mātes lomā ir amerikāņu aktrise un modele Bo Gereta.

Laipni lūgti laika mašīnā!

Pirms ienirstam dziļāk seriāla vēstījumā, jābrīdina, ka tas ir veidots, iedvesmojoties no idejas par laika mašīnu, kas jebkurā brīdī ļauj atgriezties pagātnē, – notikumi neseko secīgi cits citam, tie lēkā no galveno varoņu pusaudžu gadiem uz jaunību un briedumu. Brīžiem šī pāreja ir neveikla, jo, pirmkārt, ir grūti izsekot stāstam, īpaši seriāla pirmajā sezonā, otrkārt, ir savdabīgi vērot, kā seriāla veidotāji ir centušies aktierus padarīt par 20 gadiem jaunākus. Turklāt 80. gadu modes kaprīzes tam it nemaz nav labvēlīgas, gluži pretēji. Un, lai cik labi savos 40+ izskatītos Ketrīna Heigla un Sāra Halke, ne žaketes ar platiem, polsterētiem pleciem, ne pieguloši īsi svārki nespēj radīt ilūziju, ka dāmām ir tikai 20... Par laimi, pusaudžu posmam, kas norisinās 70. gados, ir izvēlēti atbilstoša vecuma aktieri – Ali Skovbija atveido Taliju, bet Keitas lomā ir Roana Kērtisa.

Dodiet iespēju stāstam!

Seriāla lielākais trumpis ir scenārijs, kas rūpīgi seko grāmatas stāsta pavedienam, nevis tā izpildījums. Tieši stāsts mudina pabeigt iesākto – proti, noskatīties arī otro sezonu, kas, jāatzīst, ir daudz veiksmīgāka par pirmo. Līdzās izaicinājumiem, ar kuriem saskaras abu sieviešu draudzība, tiek aplūkoti vairāki jautājumi, kas būtiski ietekmēja (un zināmā mērā joprojām ietekmē) sievietes dzīvi pagājušā gadsimta 70., 80. un 90. gados: dilemma starp karjeru un mātes lomu, sievietes diskriminācija darbavietā, sievietes vērtēšana pēc izskata, nevis profesionālajām spējām… Feminisma šķautne ir izteikta un vienmēr tiek atrisināti eleganti un ar humoru. 

Otrā sezona pārsteidz ar vairākiem liktenīgiem pavērsieniem, kas liek izsaukties – nu gluži kā dzīvē! Keitas un Džonija laulībā ir krīze, un pāris izšķiras, abu pusaugu meita Maja izzina sevi un piedzīvo pirmo mīlestību, Talija ir īstenojusi profesionālās ambīcijas, taču nespēj izveidot mīlošas attiecības un spītīgi atsakās ļauties savai jaunības mīlestībai… Kad šķiet, ka draudzenes kopā ir pārdzīvojušas visu, apstākļu sakritība rada situāciju, ko Keita uztver kā Talijas nodevību… Tas raisa neskaitāmas pārdomas un vairākus retoriskus jautājumus par draudzību: ko var un ko tomēr nav iespējams piedot? Vai un cik viegli ir pārtraukt draudzību mūža garumā un izsvītrot no savas dzīves cilvēku, kurš, iespējams, tevi pazīst labāk nekā tu pats? Vai šādu draudzību var ar kaut ko aizvietot, un pie kādiem nosacījumiem tomēr ir iespējams visu sākt no jauna?

Lai gan seriāls ir žanrs, kas nenoliedzami ietver vizuālu baudījumu, un izpildījums ir būtisks, dodiet meitenēm no Jāņtārpiņu ielas iespēju un noskatieties viņu stāstu līdz galam! Starp kopīgi dalītiem priekiem un bēdām, un nodevību ir īpašs cilvēks, kurš jūs pazīst līdz kaulam un lieliski zina, kas jūs sāpina un kas dziedina… Ketrīna Heigla trāpīgi norādījusi, ka stāsts ir ļoti reāls un «nav pasaka par divu sieviešu draudzību». Tā ir draudzība, pēc kuras ilgojas katrs, taču piedzīvo retais. Otrajā sezonā seriāla veidotāji ir pacentušies radīt ne tikai vairākas intrigas, bet arī aizkustinošu un ļoti emocionālu finālu, kas jūtīgākiem skatītājiem liks notraust saviļņojuma asaru. Savukārt abas aktrises pēc filmēšanas kļuvušas par draudzenēm. Heigla to nodēvējusi par «svētīgu notikumu» un uzsver, ka tā negadās bieži.

«Firefly Lane»

  • Producē «Stephanie Germain Productions», «Curly Girly Productions».
  • Pirmā sērija: 2021. gada 3. februārī.
  • Sezonu skaits: 2.
  • Scenārijs: pēc Kristīnes Hannas romāna «Firefly Lane».
  • Režisore: Megija Frīdmena.
  • Lomās: Ketrīna Heigla, Sāra Halke, Bens Lovsons, Bo Gereta u. c.