Tēvu un dēlu īpašumi. Kas pieder deputātiem Šleseriem un Krištopaniem?
14. Saeimā no saraksta "Latvija pirmajā vietā" tika ievēlēti divi pašmāju politikas veterāni ar saviem dēliem. Tā nu parlamentā tagad sēž gan kādreizējais ministrs Ainārs Šlesers ar dēlu Ričardu,gan bijušais premjers Vilis Krištopans ar dēlu Kristapu.
Slavenības
2023. gada 5. jūnijs, 06:23

Tēvu un dēlu īpašumi. Kas pieder deputātiem Šleseriem un Krištopaniem?

Žurnāls "Kas Jauns"

14. Saeimā no saraksta "Latvija pirmajā vietā" tika ievēlēti divi pašmāju politikas veterāni ar saviem dēliem. Tā nu parlamentā tagad sēž gan bijušais premjers Vilis Krištopans ar dēlu Kristapu, gan kādreizējais ministrs Ainārs Šlesers ar dēlu Ričardu. Žurnāls "Kas Jauns" lūkojis, kādas ir reiz tik ietekmīgo vīru un viņu atvašu finanses!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ainārs Šlesers sakrājis 300 tūkstošus

Par vienu no trim Latvijas oligarhiem dēvētais Ainārs Šlesers (53) ir bijis satiksmes ministrs, ekonomikas ministrs un Rīgas vicemērs. Arī nopietns un ietekmīgs uzņēmējs, jau gadiem saukts par miljonāru.

Šlesers protesta akcijā Rīgā pulcē vairākus simtus

Rīgas centrā partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers rīko kārtējo protesta akciju, kurā sanākušie kritizē valdības politiku Covid-19 krīzes ...

gallery icon
245

Ko tad Šlesers norādījis savā jaunākajā amatpersonas deklarācijā? Pēc deputāta sniegtajām ziņām, viņš skaidrā naudā glabā 120 tūkstošus eiro, vēl trijās dažādās bankās kopā ir gandrīz 185 tūkstoši eiro. Vēl viņš esot aizdevis 60 tūkstošus un 31,5 tūkstošus eiro, politiķim ir zeme Annenieku pagastā īpašumā un Aglonas pagastā kopīpašumā. Tāpat viņam pieder SIA "Avadel" kapitāla daļas 10 tūkstošu eiro vērtībā. SIA "Avadel" Šlesers ir vienīgais īpašnieks, un šis 2001. gadā dibinātais uzņēmums nodarbojas ar nekustamā īpašuma pārvaldīšanu, sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu un būvniecības projektu izstrādāšanu. Pērn SIA strādājusi ar 8837 eiro lielu apgrozījumu, un tā Šleseram sagādājusi akurāt 84 tūkstošus eiro lielus zaudējumus. Ja vēl pirms diviem gadiem Šlesers bija patiesā labuma guvējs sešos uzņēmumos, tad tagad tāds ir tikai vienā – SIA "Avadel".

Ričards Šlesers aizdevis pusmiljonu

Bijušā ministra dēls Ričards Šlesers (26) savā deklarācijā norādījis, ka nekādu uzkrājumu viņam nav, toties nav arī parādsaistību, bet īpašumā ir dzīvoklis Rīgā un izsniegts aizdevums 517 tūkstošu eiro apmērā.

Un vēl viņam pieder 300 kapitāla daļas jeb desmit procentu no SIA "Regma Group". Pa 45 procentiem ir viņa mammai Inesei un brālim Edvardam, kas abi norādīti kā patiesā labuma guvēji. Lai gan šim uzņēmumam aizpērn apgrozījuma nav bijis un uzrādīti 8288 eiro lieli zaudējumi, SIA veic holdingkompāniju darbību. Tā nu šī firma ir SIA "Regma Holding" īpašniece, un šim uzņēmumam – tātad, loģiski, Šleseru trijotnei – ir daļas gan SIA "KSP investīcijas", gan SIA "MCH AD", gan SIA "Multi Capital Holdings", gan SIA "Regma Ger" un SIA "Regma 102". Un, lūk, SIA "Multi Capital Holdings" aizpērn, strādājot bez apgrozījuma, guvusi 10,5 miljonu eiro peļņu.

Šis uzņēmums, kas arī veic holdingkompāniju darbību, norādījis mazliet vairāk nekā 10 miljonu eiro lielu pamatkapitālu. Puse no SIA "Multi Capital Holdings" pieder Inesei, Edvardam un Ričardam Šleseriem, bet otra puse – SIA "INPO 21", kam patiesā labuma guvēji ir bijušā premjera Andra Šķēles sieva Kristiāna Lībane-Šķēle un meitas Madara Šķēle-Dupate un Anete Šķēle-Pētersone.

Vilis Krištopans naudu bankā netur, firmu ieķīlā

Bijušais premjers un satiksmes ministrs Vilis Krištopans (68) deviņdesmitajos gados bija viens no ietekmīgākajiem latviešu politiķiem. Divreiz darbību politikā pārtrauca, taču nu atkal nokļuvis Saeimā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde

Ko tad savā raibajā basketbolista, baņķiera, uzņēmēja un politiķa mūžā Krištopans spējis sakrāt? Pēc viņa deklarācijā norādītā spriežot, finanšu institūcijām deputāts neuzticas – ievērības cienīgu bezskaidrās naudas uzkrājumu viņam nav. Skaidrā naudā gan Vilis pie sevis glabā 11 tūkstošus eiro. Tāpat viņa īpašumā ir zeme Garkalnes pagastā, tajā pašā pagastā ir zeme un ēkas, nodotas viņam lietošanā. Valdījumā ir arī pērn reģistrēta 2017. gada automašīna "Toyota C-HR". Un tā vietā, lai naudu glabātu bankās, Krištopans savus līdzekļus, šķiet, mīl aizdot. Politiķis deklarējis piecus aizdevumus – lielākais no tiem ir gandrīz 110 tūkstoši eiro, bet kopumā aizdoti 170 tūkstoši.

Vēl Krištopanam ir daļas divos uzņēmumos – SIA "Berģu tūjas" (50,8 procenti) un SIA "Upes-Plostiņi" (50 procenti). SIA "Berģu tūjas", kas nodarbojas ar sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu, aizpērn saviem īpašniekiem Vilim un viņa sievai Aijai Krištopanei sarūpēja 170 tūkstošu eiro lielus zaudējumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vilis Krištopans pēdējos desmit gados

gallery icon
15

SIA "Berģu tūjas" gan pieder vēl četri citi uzņēmumi – SIA "Nams 2012" (aizpērn strādājis ar 21,8 tūkstošu eiro peļņu), SIA "Krievupes golfa klubs" (6753 eiro zaudējumi), SIA "Uklak 10" (144 tūkstošu eiro zaudējumi) un SIA "Uklak" 11 (346 tūkstošu eiro zaudējumi). SIA "Uklak 11" daļas 2020. gada sākumā Krištopaniem arī nācies ieķīlāt – akciju sabiedrībā "LPB Bank" par 4,64 miljoniem eiro. Tāpat šogad maijā Igaunijas kompānijā "Estateguru tagatisagent" par 1,95 miljoniem ieķīlātas SIA "Nams 2012" daļas, bet pērn "Rietumu bankā" par 2,88 miljoniem ieķīlāta arī visa firma "Berģu tūjas".

Viļa Krištopana māja Berģos

Par 4,9 miljoniem eiro pārdošanā izlikta bijušā premjera Viļa Krištopana māja Berģos

gallery icon
12

Savukārt SIA "Upes-Plostiņi", kas uz pusēm pieder Vilim un Aijai, aizpērn strādājusi bez apgrozījuma un ar 103 eiro lieliem zaudējumiem. Arī šī firma nodarbojas ar sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu. Nekādu parādu un komercķīlu šim uzņēmumam gan nav.

Kristapa Krištopana parādi – 900 tūkstoši eiro

Viļa un Aijas dēls Kristaps Krištopans (40) ar uzkrājumiem un īpašumiem lepoties nevar, jo ir iesaistīts maksātnespējas procesā. Kā liecina deputāta amatpersonas deklarācija, Krištopana parādsaistības kopā sasniedz gandrīz 900 tūkstošus eiro.

Kad 2021. gada rudenī Latgales priekšpilsētas tiesā tika saņemts bijušā premjera dēla maksātnespējas pieteikums, Kristaps tajā norādīja – viņa kopējo saistību, kurām iestājies izpildes termiņš, apmērs ir 1,2 miljoni eiro. Toreiz izskatot šo pieteikumu, Latgales priekšpilsētas tiesa lēma pasludināt Kristapa Krištopana maksātnespējas procesu un uzsākt bankrota procedūru.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!