foto: ZUMAPRESS.com
Uzzini, kuras valstis ir Eirovīzijas uzvaru rekordistes un kuras nav uzvarējušas ne reizi
Dejotāji Eirovīzijā 2023. gadā.
Mūzika
2023. gada 13. maijs, 05:23

Uzzini, kuras valstis ir Eirovīzijas uzvaru rekordistes un kuras nav uzvarējušas ne reizi

Jauns.lv

Tūkstošiem Eirovīzijas fanu nokļuvuši Liverpūlē, lai Lielbritānijā vērotu pasaules lielākā dziesmu konkursa vērienīgos šovus. Taču vai zināt, kuras valstis ir visvairāk reižu pacēlušas Eirovīzijas trofejas virs savas galvas, kā arī, kuras ir tās valstis, kuras dziesmu konkursā nav uzvarējušas nevienu reizi?

Kura valsts uzvarējusi Eirovīzijā visvairāk reižu?

Pašlaik visvairāk Eirovīzijas uzvaru ir Īrijai.

Pirmo uzvaru viņi guva 1970. gadā ar Danas dziesmu "All Kinds Of Everything, pēc tam Džonijs Logans izcīnīja uzvaru 1980. gada konkursā Hāgā ar "What’s Another Year".

Logans 1987. gadā vēlreiz uzvarēja Īrijas izlases sastāvā ar "Hold Me Now", tādējādi kļūstot par vienīgo mākslinieku, kurš jebkad uzvarējis Eirovīzijā divas reizes.

Īrija pēc tam deviņdesmitajos gados guva ne mazāk kā četras uzvaras.

Viņi guva trīs secīgas uzvaras 1992., 1993. un 1994. gadā ar Lindas Mārtinas balādi "Why me" (kuras autors ir Džonijs Logans), Niamha Kavana un Pola Herisa "In Your Eyes" un Čārlija Makgetigana "Rock n’Roll Kids".

Viņiem bija gads atelpai no dziesmu konkursa uzņemšanas pēc Norvēģijas "Nocturne" uzvaras 1995. gadā, taču nākamajā gadā Īrija atkal uzvarēja, šoreiz ar Eimeāra Kvina "The Voice".

Viņu uzvaru sērija pat iedvesmoja "Father Ted" epizodi "A Song For Europe", kurā dziesma "My Lovely Horse" ir izvēlēta, lai pārstāvētu Īriju konkursā, kas tika pārraidīts 1996. gada aprīlī, tieši pirms Īrijas septītās uzvaras.

Nākamā gada konkursā, kas norisinājās Dublinā, Apvienotā Karaliste ieguva augstākos apbalvojumus ar "Love Shine A Light", lai gan Īrija bija tuvu piektajai uzvarai desmit gadu laikā, tā tomēr noslēdza konkursu otrajā vietā.

Kuras citas valstis ir uzvarējušas vairāk nekā vienu reizi?

Zviedrija pašlaik ir otrajā vietā pēc sešām uzvarām – pirmo reizi ar Abbas "Waterloo" 1974. gadā, lai gan viņi uzvarēja arī 1984., 1991., 1999., 2012. gadā un pēdējo reizi 2015. gadā.

Luksemburga, kas nav piedalījusies kopš 1993. gada, tomēr ir nākamā līgas tabulā ar pieciem punktiem. Nīderlande un Francija arī ir ieguvušas trofeju piecas reizes.

Arī Lielbritānijai ir arī iespaidīgs sasniegums ar piecām uzvarām – uzvara šajās sacensībās 1967., 1969., 1976., 1981. gadā un pēdējo reizi 1997. gadā ar "Katrina and The Waves". 

Līgas tabulā nākamā ar četrām uzvarām ir Izraēla, bet pa trim uzvarām ir izcīnījušas Norvēģija, Dānija, Itālija un Ukraina, bet Spānija, Austrija, Vācija un Austrija pa divām uzvarām.

Valstu saraksts ar vienu uzvaru ir vēl garāks: tajā ir Monako, Beļģija, Igaunija, Latvija, Turcija, Grieķija, Somija, Serbija, Krievija, Azerbaidžāna, Portugāle un Dienvidslāvija.

Taču kuras valstis nav uzvarējušas Eirovīzijā ne reizi?

Tādas ilglaicīgās dalībnieces kā Kipra, Islande, Slovēnija, Malta, Lietuva un Rumānija, neskatoties uz to, ka ir bijuši procesa dalībnieki vairākus gadu desmitus, vēl nav izcīnījuši savu pirmo uzvaru.

Eirovīzijas fināls notiks 13. maijā. Pirmajā pusfinālā Latvijas grupai "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā" neizdevās iekļūt Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā.

Čārlzs III atklāj Eirovīzijas skatuvi

Lielbritānijas karalis Čārlzs un viņa dzīvesbiedre Kamilla trešdien, 26. aprīlī, viesojoties Eirovīzijas norises vietā Anglijas ziemeļu pilsētā Liverpūlē, atklāja skatuvi ...

gallery icon
16

Eirovīzijas finālā 2022. gadā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) nolēma 2023.gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai.